Aftenposten

Blir det skikkelig vinter i år?

Nå er det minusgrade­r over store deler av landet. Men det betyr ikke at vi kan forvente en hvit jul. Her er ekspertene­s prognose.

- Helene Skjeggesta­d

Snø, sludd og regn. Og ulykker. Det var mandagen for Sør-norge. Mye er usikkert i dagens verden, men at årets første kuldeperio­de fører med seg kaos, det består også i år.

Etter en litt hustrig morgen er det kanskje flere som har hørt: Vinteren er her, er den ikke?

Og det naturlige oppfølging­sspørsmåle­t når desember banker på døren: Blir det hvit jul i år?

Heldigvis finnes det noen som gjør sitt beste for å gi gode svar på de værspørsmå­lene. Climate Futures er et senter for langtidsva­rsling av vær og klimarisik­o i Norge. De har nå kommet med sin værprognos­e for desember og januar.

Detaljene kommer vi tilbake til, men det «viktigste» spørsmålet først: Blir det hvit jul i år?

Hvit jul? Erik Kolstad er klimaforsk­er ved Norce og Bjerknesse­nteret og leder ved Climate Future. De bruker tilstanden i havet og atmosfæren frem til 1. november til å anslå hvordan desembervæ­ret kan bli. Med strek under ordet kan.

For dette er lange prognoser, og det er ikke sikkert det blir slik. Men for dem som liker litt informasjo­n bedre enn ingen informasjo­n, her kommer prognosen for snø i desember:

– Prognosene antyder at desember blir ganske mild i forhold til årstiden. Så det betyr jo at det er mindre sannsynlig med hvit jul enn når vi varsler en kald desember, sier Kolstad.

– Så da blir det ikke hvit jul, da?

– Det betyr ikke det. Det kan bli hvit jul, sier Kolstad og bruker november som eksempel:

November startet veldig mildt, med mange plussgrade­r i fjellet flere steder. Men nå har det vært kaldt i flere dager.

– Så det kan bli en mild desember, men så kan vi være heldige og kuldeperio­den kan treffe julen. Da kan det bli hvit jul, sier han.

Og strømprise­ne? For Norge sett under ett er det mest sannsynlig at det blir varmere enn normalt. For Nord-norge kan det også bli våtere enn det som er vanlig.

– Men signalene er relativt svake, understrek­er Kolstad.

I Europa tyder prognosene på at det blir kaldt i deler av Tyskland, Frankrike og Polen. Og det skal blåse mindre.

– Hvis det skulle bli tørt i SørNorge, kaldt i deler av Europa og lite vind der hvor vindparken­e ligger, kan det ligge til rette for økte strømprise­r, sier Kolstad.

– Usikkerhet­en er selvfølgel­ig veldig stor, men hvis varselet slår til, er ikke det gode nyheter med tanke på strømprise­n. Vi får håpe den delen ikke stemmer.

Tre norske byer.

Til sammen bygger prognosene fra Climate Futures på totalt 213 scenarioer fra flere modeller.

De har presentert funn fra tre byer for desember:

Bergen: Det mest sannsynlig­e er at det blir en varm og våt desember. Sannsynlig­heten for dette er større enn vanlig.

Tromsø: Her viser prognosen at det blir våtere enn normalt. Og mest sannsynlig også varmere.

Oslo: Her blir det mest sannsynlig mildere. Men det er usikkert om det blir vått eller tørt. Sannsynlig­heten for at det blir både vått og kaldt, altså en snørik desember, er bare 12 prosent.

Og hvamed resten av vinteren? Blir det ikke ski og skøyteføre i år?

– Blir det en mild vinter, så må man et stykke opp i fjellet før det kommer snø. Men ofte når det er mildt, er det også nedbør. Så de milde vinterne med lite snø i lavlandet kan bety veldig mye snø i høyfjellet, forklarer Kolstad.

– En trend. Det er én ting Climate Futures påpeker hver gang de publiserer et nytt varsel:

Det har vært en sterk endring i temperatur­en siden 1990-tallet.

→ Det blir gradvis mer sannsyn- lig med høye temperatur­er

→ Trenden med «våt og varm» fortsetter også i 2022

Verden har akkurat lagt bak seg et klimatoppm­øte. Få klimaforsk­ere tror at man klarer å begrense oppvarming­en til 1,5 grader.

– Jo mindre vi reduserer utslipp av drivhusgas­ser, desto mildere og mer regnfulle vil vintrene bli, sier Kolstad.

Hans-olav Hygen er klimaforsk­er. Til Aftenposte­n har han tidligere sagt at vi må vende oss til at vinteren på Østlandet er «av og på».

– For noen år siden varierte temperatur­en om vinteren mellom minus 4 og minus 10. En del år fremover blir det normalt med variasjon mellom noen plussgrade­r og minus 8.

Da Hygen ble utfordret til å se for seg Oslo-vinteren i 2052, sa han følgende:

Ski blir eksotisk.

De milde vinterne med lite snø i lavlandet kan bety veldig mye snø i høyfjellet

Erik Kolstad, klimaforsk­er ved Norce og Bjerknesse­nteret og leder ved Climate Future

 ?? ??
 ?? Foto: Anders ?? STOCKHOLM I GÅR: Det var ikke bare Sør-norge som fikk snøen på besøk mandag. Folk i Stockholm ble bedt om å holde seg hjemme ettersom snøfallet førte til nærmest full stopp på en rekke jernbaneli­njer og de fleste bussavgang­er.
Wiklund, TT News Agency/reuters/ntb
Foto: Anders STOCKHOLM I GÅR: Det var ikke bare Sør-norge som fikk snøen på besøk mandag. Folk i Stockholm ble bedt om å holde seg hjemme ettersom snøfallet førte til nærmest full stopp på en rekke jernbaneli­njer og de fleste bussavgang­er. Wiklund, TT News Agency/reuters/ntb

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway