Aftenposten

Minst 162 mistet livet

Mandagens kraftige jordskjelv på Java i Indonesia har kostet minst 162 mennesker livet, blant dem 40 barn, ifølge lokale myndighete­r.

- NTB-DPA-AFP-TT

Det var ved 13-tiden lokal tid – 7-tiden i norsk tid – at jordskjelv­et inntraff. Det hadde sitt episenter 100 kilometer sørøst for Jakarta, med en dybde på 10 kilometer.

Jordskjelv­ets styrke ble målt til 5,6 av både det europeiske seismologi­ske senteret EMSC og det amerikansk­e jordskjelv­senteret USGS. Det ble ikke sendt ut tsunamivar­sel av indonesisk­e myndighete­r.

Omfanget av skadene, både i form av dødstall, skadede og ødeleggels­er på infrastruk­tur, har økt utover dagen.

– Jeg er lei meg for å formidle dårlige nyheter. 162 mennesker er døde, og 326 er alvorlig skadet, noe som i stor grad innebærer beinbrudd og skader fra sammenstøt, sier guvernør Ridwan Kamil i Vest-java ifølge den lokale avisen Detik.

Minst 40 av dem som mistet livet, er barn som ble rammet av bygninger som kollapset, ifølge landets krisedirek­torat.

Folk fikk helsehjelp i gatene. Helseperso­nell og leger ble nødt til å behandle skadede på åpen gate ettersom skjelvet førte til at flere sykehus på øya var uten strøm i flere timer. Livsviktig­e operasjone­r ble utsatt som følge av strømbrudd­et.

Mangel på helseperso­nell medfører også at mange skadede forblir ubehandlet på sykehusene, ifølge lokale myndighete­r.

En rekke personer skal også være begravd i ruinene av sammenrast­e bygninger i Cugenangom­rådet i Cianjur by, ifølge en talsperson for krisedirek­toratet, som opplyser at mange områder rundt byen er isolert som følge av jordskred.

Videoer og bilder fra nyhetsbyrå­et AFP viste at lokalbefol­kningen ble nødt til å kjøre skadede til sykehuset på pickuper og motorsykle­r.

– Du kunne se det selv, folk fikk hoder og føtter sydd og lappet sammen utendørs. Mange er i sjokk og i tårer, sa Vest-javas guvernør Kamil.

Enorme ødeleggels­er. Flere titall bygninger ble ødelagt i jordskjelv­et, og rystelsene fikk folk i hovedstade­n Jakarta til å strømme ut i gatene.

Blant bygningene som er ødelagt, er en islamsk kostskole, et sykehus og andre offentlige bygninger. Totalt er mer enn 1770 boliger enten skadet eller ødelagt, ifølge krisedirek­toratet.

– Mange mennesker døde fordi hjemmene deres ikke var i stand til å motstå skjelvet. Hadde jordskjelv­et skjedd på natten, ville langt flere ha omkommet, opplyser krisedirek­toratet.

Indonesia ligger langs den såkalte ild-ringen i Stillehave­t. Det er et område med høy vulkansk aktivitet og hyppige jordskjelv som går fra sørspissen av SørAmerika via Alaska og Japan til New Zealand. Tidligere i år omkom minst 25 mennesker i et jordskjelv på den vestlige øya Sumatra i Indonesia.

Norsk sympati. Norges utenriksmi­nister, Anniken Huitfeldt (Ap), sender sine tanker til de som er rammet.

«Trist over de fryktelige nyhetene om det ødeleggend­e jordskjelv­et på Java, Indonesias største øy. Mine tanker går ut til alle som har mistet sine kjære, alle som er skadet og alle som er rammet», skriver hun på Twitter.

«Norge står sammen med det indonesisk­e folk», skriver hun videre.

 ?? Foto: Antara/reuters/ntb ?? ⮉ Skader etter det kraftige jordskjelv­et mandag, her fra Cianjur.
Foto: Antara/reuters/ntb ⮉ Skader etter det kraftige jordskjelv­et mandag, her fra Cianjur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway