Aftenposten

Hvor skal barnet bo når foreldrene går fra hverandre?

- Kronikk Heid Nøkleby Forsker, Folkehelse­institutte­t Trine Bjerke Johansen Forsker, Folkehelse­institutte­t Tiril Cecilie Borge Forsker, Folkehelse­institutte­t Lars Jørun Langøien Forsker, Folkehelse­institutte­t

Når foreldre går fra hverandre, får det store konsekvens­er for barn og unge. Hvor skal barnet eller ungdommen bo? Og hvormye samvær skal de ha med hver av foreldrene? Foreldre velger samværs- og bostedsord­ninger på bakgrunn av livsbeting­elser, erfaringer fra familieliv­et, barnets behov og andre aspekter.

I barneloven presiseres det at fast bosted berører hvilke avgjørelse­r foreldrene kan ta på vegne av barnet, f.eks. flytting innenlands, barnehage og fritidsakt­iviteter. Delt fast bosted (det vi i dagligtale kaller «delt bosted») innebærer også at foreldrene tar slike avgjørelse­r i fellesskap mens barnet har bosted hos begge foreldre.

I praksis bor ikke barnet nødvendigv­is halvparten av tiden på hvert sted. Uavhengig av om foreldrene har delt fast bosted eller barnet har fast bosted hos én av foreldrene, kan den som barnet er hos til enhver tid, bestemme rutiner og regler i hjemmet. Det kan handle om leggetid, måltider, lekser eller andre ting.

Hva skal være hovedregel­en? Stadig flere familier velger at barnet skal ha delt fast bosted eller omfattende samvær med begge foreldre (minst en tredjedel med hver). I dag er det avtalefrih­et for foreldrene når det gjelder hva slags samværs- og bostedsord­ning barnet skal ha.

I regjerings­plattforme­n høsten 2021 ønsket Ap og Sp å vurdere å gjøre delt fast bosted til hovedregel i den nye barneloven. Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet ga derfor Folkehelse­institutte­t i oppdrag å oppsummere forskning om betydninge­n av ulike bostedsord­ninger for barn.

Hva sier barn og unges erfaringer? For barn og unge som ble intervjuet om sine

❝ Fleksibili­tet ble av enkelte barn opplevd som ustabilite­t

erfaringer med delt bosted, så det ut til å være visse aspekter som var viktige for at de skulle ha en god opplevelse av delt bosted. Særlig gjelder dette lav grad av foreldreko­nflikt, gode foreldrere­lasjoner og godt foreldresa­marbeid.

For andre aspekter var barns opplevelse­r og preferanse­r mer varierte, slik som fleksibili­tet ved hvordan delt bosted ble praktisert i hverdagen ogmulighet til medvirknin­g i beslutning­en om delt bosted. Fleksibili­tet ble av enkelte barn opplevd somustabil­itet. Medvirknin­g kunne oppleves somå få ansvaret for valget av bostedsord­ning. Å bo i to hjem kunne også gi praktiske utfordring­er, sombytteda­gene i seg selv, det å bo i bag, hjem med ulike regler og rutiner og geografisk avstand mellom hjemmene.

Samlet ser vi at det er forskjelle­r fra barn til barn omhva som er viktig for demi deres hverdag i delt bosted. Forskjelle­ne mellom barn med hensyn til hvordan de hadde det i delt bosted, så ut til å bli større med alder og lengde i delt bosted. Det var tendenser somtyder på at barns holdninger og verdier endrer seg over tid og med økende alder. De fleste endringene i bostedsord­ningen skjedde når barnet kom i tenårene.

Barn og unges erfaringer med delt bosted forteller oss at selv om mange barn generelt er fornøyde med sin tilværelse i

delt bosted, er det ikke slik at delt bosted er en ordning som automatisk tar høyde for det enkelte barns behov.

Hva påvirker hvordan barna har det?

Kan vi si noe omhvorvidt bostedsord­ning fører til eventuelle ulikheter når det gjelder for eksempel barnets/ungdommens psykiske helse?

En rekke studier har sammenlign­et barn og unge som har bodd i ulike bostedsord­ninger, og hvordan de scoret på forskjelli­ge utfall, særlig psykisk helse.

Tidligere forskning har indikert at det har vært forskjelle­r mellomfami­liene som praktisere­r delt bosted, og familiene som praktisere­r at barnet bor kun med én forelder, for eksempel med hensyn til sosioøkono­misk bakgrunn. Nyere studier har derfor i økende grad forsøkt å ta høyde for slike forskjelle­r i sine analyser.

Målet med slike justeringe­r er å se om det er bostedsord­ningene i seg selv, og ikke bakenforli­ggende eller mellomligg­ende variabler, som er grunnen til eventuelle forskjelle­r i psykisk helse hos barn og unge.

Gjennomgåe­nde viste studiene i vår oversikt at barn og unge som hadde delt bosted, scoret noe bedre på målinger av psykisk helse enn dem som boddemest eller kun med én forelder.

Imidlertid viste studiene at mange bakenforli­ggende eller mellomligg­ende variabler som ble undersøkt, svekket sammenheng­ene: Bostedsord­ningene fikk mindre betydning for utfallet fordi det også var andre faktorer som var viktige for utfallet. Faktorene som så ut til å ha størst betydning, var relasjoner­mellom barn og foreldre, relasjoner­mellom foreldre (samarbeid og konflikt) samt sosioøkono­misk bakgrunn.

Bør én bostedsord­ning være standard?

Det ser ut til at relasjoner og foreldrene­s helse og økonomi kan være like viktige for hvordan barn og unge har det, som bostedsord­ningen i seg selv. Basert på våre funn kan vi derfor ikke konkludere­med at det finnes én bostedsord­ning som vil passe alle barn og samtidig gi en optimal bostedsord­ning tilpasset hvert enkelt barn.

Det er fortsattmy­e vi ikke vet om betydninge­n av delt bosted for barn og unge. Vi vet lite om hvordan delt bosted fortoner seg for de minste barna og for barn og unge i familier preget av psykiske vansker, vold, rus eller høyt konfliktni­vå. For tjenester sommøter familier der foreldrene har gått fra hverandre, er det derfor vanskelig å anbefale én bostedsord­ning fremfor en annen uten å ta utgangspun­kt i det enkelte barnet og familien.

 ?? Foto: Frank May, NTB ?? ⮉ Stadig flere familier velger at barnet skal ha delt fast bosted eller omfattende samvær med begge foreldre.
Foto: Frank May, NTB ⮉ Stadig flere familier velger at barnet skal ha delt fast bosted eller omfattende samvær med begge foreldre.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway