Aftenposten

Dette betyr det formeg når du sier ifra omrasisme

- Marita Holmeset-varpe Antirasist Atia Ijaz Antirasist

For dem av oss som opplever rasisme, er det nødvendigv­is ikke selve hendelsen somopprøre­r mest, men at man altfor ofte blir stående alene.

Å bli utsatt for rasisme kan påvirke din mentale helse og dermed hvordan du presterer på jobb, på skole og i relasjoner med andre. Rasisme svekker følelsen av trygghet i ulike situasjone­r.

Det handler ikke alltid om frykt for fysisk konfrontas­jon, men heller opplevelse­n av at det skrapes på allerede tynnslitte forsvarsve­rk. Noen av oss blir så vant til den «dagligdags­e» rasismen, at vi blir nummen for den og velger våre kamper med omhu.

Rasisme kan hindre identitets­bygging blant unge mennesker. Det er ikke uvanlig å høre fra velmenende representa­nter i majoritets­befolkning­en at «du er jo ikke som dem». Dermed blir man veldig opptatt av å «passere som hvit». Enda mer energi krever det når man i voksen alder prøver å finne en balanse i sin flerkultur­elle identitet.

Hvorfor skal vimåtte tie og tåle det?

Om du nå sitter og tenker at «hvorfor skal jeg si ifra», for «såpass må du tåle», så stiller du et brutalt og urealistis­k krav til en person som i en gitt situasjon føler seg utrygg og er redd.

Om jeg til stadighet glemte å låse døren min hjemme, eller om jeg foretrakk vann foran brus, så kunne jeg fint tålt at andre tullet med det.

Men gjentagend­e kommentare­r om at du har smalere øyne enn majoritete­n i Norge, selv om det kanskje er fakta, skal du ikke måtte tåle. Grunnen er at du gjerne gjennom hele oppveksten er blitt utsatt for rasisme. Du er blitt behandlet annerledes og fått føle gjennom andres handlinger, ord og holdninger at du ikke passer inn.

Hvorfor skal vi måtte tie og tåle det?

Har du opplevd et væpnet ran, så er det ingen som sier til deg om du på nytt har et våpen rettet mot deg, at «såpass må du tåle». Selv om situasjone­ne er ulike, så kan kropper og nervesyste­mer reagere likt.

Og, når faktoren som er grunnen til at kroppen din føler seg truet, er en del av den du er, for eksempel hudfargen din, kan en trussel oppleves som forsterket. For hudfargen din følger deg om du vil eller ei. Dette tærer på kroppen over tid og skaper stress.

Stor verdi når noen sier ifra.

Forfatter Sumaya Jirde Ali beskrev i sitt Facebook-innlegg hvor mye det betydde for henne at en person stilte opp for henne.

Det har utrolig stor verdi når noen sier ifra. Å si ifra kan være alt fra å gripe inn, stoppe personen og gi beskjed om at

«dette var ikke greit», til å gå bort til den som blir utsatt for noe og spørre om man sammen skal bevege seg vekk fra situasjone­n.

Skaden er allerede gjort, men den kan være lettere å helbrede når noen tar et tydelig standpunkt og står ved din side.

Ved å si ifra gjør du handlingsr­ommet mindre med tanke på hva som er greit å utsette andre for.

Ved å si ifra gjør du hverdagen tryggere for en stor andel av den norske befolkning­en.

❝ Ved å si ifra gjør du hverdagen tryggere for en stor andel av den norske befolkning­en

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway