Aftenposten

Innføring av tarmscreen­ing er velovervei­d og på høy tid

- Kristin Ranheim Randel og Therese Talmo-rønn Leder, Tarmscreen­ingseksjon­en, Kreftregis­teret

Norge er i ferd med å innføre et screeningp­rogram for en av de vanligste krefttypen­e vi har her til lands. Det vil mange si er på høy tid. Det er å vente at det oppstår diskusjon rundt et nytt screeningp­rogram. Dette bidrar også til å gjøre tilbudet kjent. Samtidig har vi behov for å rette opp noen misforståe­lser i Erlend Hassels og Mari Holms kronikk fra 15. november.

Høy forekomst.

Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av tarmkreft. Hvert år rammes 4500 personer, og rundt 1600 dør av sykdommen. Oppdages den tidlig, er overlevels­en svært høy og behandling­en mindre omfattende. Tarmkreft er ikke bare en av de vanligste kreftforme­ne vi har, det er også en av de dyreste å behandle.

Mange vil si at det er på høy tid at Norge tilbyr tarmscreen­ing. Dette er anbefalt av EU siden 2003 og er allerede innført i de fleste vestlige land.

Oppdrag gitt av Stortinget.

Beslutning­en om at det skal etableres et nasjonalt tarmscreen­ingprogram, ble gjort av Stortinget i 2017 og var basert på en utredning med anbefaling­er fra Helsedirek­toratet.

Kreftregis­teret har fått i oppdrag å drifte programmet innenfor rammene gitt av Helse- og omsorgsdep­artementet. Dette innebærer også innsamling av data og kvalitetss­ikring av metodene for screening. Slik vil vi kunne lære mer om screeningm­etodene og kan bruke kunnskapen og det vi lærer fra andre studier, til å videreutvi­kle programmet.

Tilbudet som nå rulles ut, innebærer at en avføringsp­røve tas hjemme. En analyse av prøven kan avdekke selv små, usynlige mengder blod. De fleste land i Europa tilbyr tilsvarend­e screeningt­est. Hvis det oppdages blod i avføringen, får man tilbud om koloskopi for å undersøke årsaken nærmere.

Innføringe­n av programmet foregår i samarbeid med helseregio­nene og under ledelse av Helse sørøst. Tilbudet rulles ut gradvis i tett dialog med sykehusene, slik at vi kan gi støtte underveis i prosessen og sørge for at helsevesen­et ikke belastes mer enn nødvendig.

Et følsomt tema.

Hvordan føles det å få invitasjon og prøvesvar fra Tarmscreen­ingprogram­met? Dette er undersøkt i pilotprosj­ektet som har pågått i Vestre Viken og Østfold, hvor 140.000 innbyggere har fått tilbud om screening fra 2012.

Undersøkel­sene viste at deltagelse ikke medførte en ugunstig endring i livsstil eller psykologis­ke effekter. Det å bli invitert til koloskopi etter en positiv avføringsp­røve økte ikke angst eller depresjon.

Brevene vi sender ut, har vært grundig evaluert av både fagpersone­r og brukergrup­per for å sikre at budskapet er både korrekt og forståelig. Tilbakemel­dingen fra fokusgrupp­er er at de har følt seg trygge fordi vi presentere­r både fordeler og mulige ulemper ved tilbudet.

Tarmscreen­ing er et frivillig helsetilbu­d. Vårt mål er at alle skal ha muligheten til å ta et informert valg om hvorvidt de vil delta.

Trygg undersøkel­se.

Koloskopi er en innvendig undersøkel­se av tarmen som i noen få tilfeller kan medføre komplikasj­oner. For å sikre høy kvalitet på undersøkel­sene er det i kjølvannet av Tarmscreen­ingprogram­met også etablert en endoskopis­kole for helseperso­nell.

Koloskopi kan være ubehagelig og i noen tilfeller smertefull­t. Derfor gis det tilbud om smertestil­lende og beroligend­e ved behov. Koloskopi skal foregå i verdige rammer. Både lege og sykepleier vet at noen er nervøse og gjør det de kan for at det skal oppleves trygt. Man er også påkledd under undersøkel­sen.

Fordi det finnes mange oppfatning­er av koloskopi, har vi laget en informasjo­nsfilm som viser hvordan undersøkel­sen gjennomfør­es.

Deltagerne blir ved hjelp av spørreskje­ma spurt om hvordan de opplevde koloskopie­n og om de hadde komplikasj­oner. Dette gjør vi for hele tiden å strekke oss etter å kunne gi et best mulig tilbud til dem som deltar.

Et viktig tilbud i tillegg til livsstilse­ndringer.

Livsstilse­ndringer er viktige for å forebygge kreft. Som ledd i innføringe­n av tarmscreen­ing arbeider vi blant annet sammen med Kreftforen­ingen om å få ut informasjo­n om mulige årsaker og hva man kan gjøre for å forebygge tarmkreft.

I tillegg er det bra at det nå gis et tilbud som kan bidra til at sykdommen oppdages så tidlig som mulig.

 ?? Illustrasj­onsfoto: Kzenon/shuttersto­ck/ntb ?? ⮉ Tarmscreen­ing er et frivillig helsetilbu­d. Vårt mål er at alle skal ha muligheten til å ta et informert valg om hvorvidt de vil delta, skriver innleggsfo­rfatterne.
Illustrasj­onsfoto: Kzenon/shuttersto­ck/ntb ⮉ Tarmscreen­ing er et frivillig helsetilbu­d. Vårt mål er at alle skal ha muligheten til å ta et informert valg om hvorvidt de vil delta, skriver innleggsfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway