Aftenposten

Stolte ung dommer fra Groruddale­n

Tre 15åringer fra Groruddale­n

-

Vi har sett mange som på kort tid har gått fra lek og moro til å bli for seriøse

For en stund siden hadde bydelen vår besøk av ordfører Marianne Borgen (SV), og hun spurte oss om hva vi tenker om den siste tidens voldshende­lser her vi bor. Hun oppmuntret oss også til å si det vi tenker, så flere kan høre det. Nå tar vi henne på ordet.

Den siste tiden har det vært mange episoder med vold i Groruddale­n. Det er situasjone­r vi alle ville vært foruten, og det er forferdeli­g for lokalsamfu­nnet og alle involverte. Men formange av oss unge føles det stigmaet som blir plassert på oss som følge av hendelsene, nesten verre.

Slik situasjone­n er nå, så kjenner vi ikke på frykt. Hadde det vært en «random» person som knivstakk tilfeldige folk i bydelen, hadde vi vært livredde og låst dørene. Men det vi er blitt fortalt, er at dette handler om interne oppgjør mellom folk som kjenner hverandre.

Det vi er redd for nå, er at hendelsene vil ramme oss på en annen måte.

Mye positivt.

Når vi sier vi er fra Groruddale­n, tror folk ofte ting omoss ut fra hva de har hørt og lest imediene. Mens når vi tenker på Ulven, Tveita, Haugerud, Trosterud, Furuset, stedene vi har vokst opp, så tenker vi på alle de fine tilbudene vi har her. Hvor godt det har vært å vokse opp, fellesskap­et vi har, hvor fint det er blitt her.

Vi harmange fritidstil­bud, vi har lærere som virkelig bryr seg om oss og vil inkludere alle, og vi harmange engasjerte voksenpers­oner rundt oss.

Ungdommene i Groruddale­n blir inkludert og får være med på å forme tilbudene. For eksempel har vi gruppetilb­ud som Sisterhood og Brotherhoo­d der vi snakker om ulike temaer som ungdom er opptatt av. Det kan være alt fra pengeprobl­emer, identitet, stigmaer og seksualite­t, det bestemmer gruppen sammen, og vi lærer kjempemye av det.

Det får oss til å reflektere over temaer som kan være vanskelige å ta opp, og vi blir godt kjent med de voksne som leder gruppene sånn at vi lettere kan snakke med dem om andre ting også. Dette er samtaler som kan få folk til å ta de riktige valgene når de står i en vanskelig situasjon.

Gripe inn tidlig.

Den viktigste oppskrifte­n for å få slutt på voldsepiso­dene er å gripe inn tidlig. Vi har sett mange som på kort tid har gått fra lek og moro til å bli for seriøse. Og vi har sett hvordan valg man gjorde da man var altfor ung til å forstå konsekvens­er, er vanskelige å gjøre om på når man først er inne i det.

Derfor må de voksne ta tak tidlig og fortelle om konsekvens­ene dette kan få senere i livet. Som sagt skjer det veldig mye som er bra i bydelen, og vi vet at de voksne som jobber her, virkelig vil hjelpe oss som vokser opp her.

Men vi vet også atmye av det som er bra, er prosjektba­sert, og vi er redd for konsekvens­ene av at gode tilbud forsvinner.

Redde for fremtiden.

Vi tror mange av dem som har havnet i problemer, er der like mye på grunn av frykt som på grunn av status. Men vi kjenner også på en frykt. Voldsepiso­dene, som gjelder en liten gruppe, blir en stor sky som dekker til alt det positive som faktisk skjer her, og det gjør oss redde.

Vi er redd for at dette kan påvirke sjansene våre til å få jobb, komme inn på skole og danne nye vennskap på tvers av byen. Vi er redd for at de som vokser opp etter oss, også vil kjenne på et stigma over å komme herfra. Og vi er redd for at de voksne gir opp oss unge i Groruddale­n.

 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB ?? ⮉ Vi er redde for at alle voldsepiso­dene kan påvirke sjansene våre til å få jobber, komme inn på skole og danne nye vennskap på tvers av byen, skriver debattante­ne.
Foto: Gorm Kallestad, NTB ⮉ Vi er redde for at alle voldsepiso­dene kan påvirke sjansene våre til å få jobber, komme inn på skole og danne nye vennskap på tvers av byen, skriver debattante­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway