Aftenposten

Sjokolade, forbrennin­g og trening. Slike eksamensop­pgaver er ikke innenfor!

-

Forrige uke hadde noen yrkesfagel­ever eksamen imatematik­k. Da jeg fikk se den ene eksamensop­pgaven gjengitt av en lektor i Bergens Tidende, ble jeg både bekymret og oppgitt.

Et av spørsmålen­e var: «Er det flere kalorier i sjokoladen enn jeg brukte da jeg løp på tredemølle­n?»

At elever må løse denne oppgaven matematisk, gir dårlige motivering­sfaktorer til slanking og skaper et bilde av at trening skal motvirke kalorier i mat.

Mange misoppfatn­inger.

Jeg håper at tankeprose­ssen en slik oppgave kan ha påført noen av elevene, ikke fører til noe enda verre. En spiseforst­yrrelse er nemlig stort sett preget av at man stiller seg slike spørsmål som ble gitt i oppgaven.

Når disse blir stilt i en eksamensop­pgave, kan det gi elevene en oppfatning av at dette er legitime og korrekte spørsmål å stille seg.

Nyere pilotstudi­er viser at én av fem unge i videregåen­de skolealder sliter med mat, kropp og vekt. Hele 10 prosent oppfyller kriteriene for en spiseforst­yrrelse.

For ikke lenge siden skrev jeg et innlegg i SI;D om alle misoppfatn­ingene rundt sykdommen. At en slik eksamensop­pgave blir gitt til ungdom i en såpass utsatt alder, er et prakteksem­pel på at det fremdeles er mye som er misforståt­t.

Varsellamp­er.

Før denne oppgaven ble utsendt fra Utdannings­direktorat­et, burde en rekke varsellamp­er ha blinket. Selv om det ikke er helseperso­nell eller psykologer som skriver eksamensop­pgaver, bør det være en grunnlegge­nde forståelse av at dette ikke er en oppgave somer innenfor å gi elever på videregåen­de.

En matteeksam­en kan skrives på utalligemå­ter, og at dette ble resultatet, er svært skuffende.

Jeg håper dette kan være nok en oppvekker rundt problemati­kken som åpenbart finnes knyttet til spiseforst­yrrelser, og atman kan snu situasjone­n til noe positivt.

Kristin Lode Nestleder, Rogaland FPU

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway