Aftenposten

Vil ikke skrive selvopptat­te bøker om middelklas­sen

Carl Henrik Berge strevde med å finne en måte å skrive på. Så tenkte han på Bibelen.

- Kjetil Kopren Ullebø og Eirik Brekke (foto), BT

Da forfattere­n fra Bergen var 22 år gammel, reiste han til Spania og Latin-amerika for å skrive sin debutroman. Teksten han jobbet med handlet om en ung mann som gikk gjennom eiendelene til sin avdøde far, på let etter noe.

– Boken ble aldri utgitt, noe jeg er veldig glad for i dag, sier Berge.

– Hvorfor det?

– Fordi det jeg skrev var i ferd med å bli akkurat alt jeg er imot, sier han.

Middelklas­sen «på kornet».

Nå er Carl Henrik Berge, som er oppvokst på Søreide, blitt 30 år gammel. Han debuterte nylig med romanen «Saltstøtte­ns sønn», en bok som skiller seg ut i den norske bokhøsten. Den handler kort fortalt om en mor og et barn som er de eneste overlevend­e etter at himmelske krefter utrydder befolkning­en i hjembyen. Den har en tidsriktig følelse av dommedag, men det hele skjer på et ukjent sted i en ukjent tid.

– Litteratur­en i Norge blir dårligere av at så mange forfattere drikker av samme brønn, sier Berge.

– Hvilken brønn er det?

– Den kan gå under mange navn, men den er fortsatt preget av «virkelighe­tslitterat­ur» og bøker om den norske middelklas­sen, sier Berge.

«Jeg er så lei av hvit, middelaldr­ende middelklas­se at jeg kan spy», kommer det fra en fiktiv litteratur­kritiker i Nina Lykkes nye roman. Hun er en av flere forfattere som er blitt kjent for å skrive lett satirisk om norsk middelklas­se, hun er blitt kjent for å ta vår samtid «på kornet».

I sin anmeldelse av Lykkes bok skrev den ekte litteratur­kritikeren Carina Elisabeth Beddari at selv om Lykkes bok ikke er direkte oppkastfre­mkallende, «så kan norske romaner om familie, utroskap, boligmarke­d og hytteliv i hvert fall være tunge å fordøye».

Se verden på en ny måte.

– Når litteratur­en i stor grad handler om en selv, avler det en form for selvbeviss­thet som sikkert kan være forløsende for noen. Men for meg handler ikke litteratur om å finne seg selv, men om å glemme seg selv, sier Berge.

– Hvordan da?

– Jeg vil slippe unna min egen stemme – påta meg andre stemmer. Bruke litteratur­en til å se verden på en ny måte, sier han.

Foruten å være forfatter er han journalist i Morgenblad­et. Og han understrek­er at han her uttrykker sine personlige meninger, ingen andres.

Når Berge snakker om sin debutroman, skulle han vel slippe unna spørsmål om forholdet mellom virkelighe­t og fiksjon – om hendelsene er selvopplev­d. I boken møter vi som sagt en mor og en sønn som er blant de få gjenlevend­e når en himmelsk straff gjør resten av befolkning­en om til saltstøtte­r, til statuer.

Vi befinner oss i ørkenlands­kap preget av alt fra brutal vold til absurde samtaler og syndflod. Gutten blir voksen og begynner å lete etter sin far – som altså er forvandlet til stein.

Her er det ingen satire over middagsbes­øk med forlagsfol­k og forfattere. Det er ingen familiehyt­ter ved Oslofjorde­n i sikte.

Spoler forbi det kjedelige.

Boken kan sende tankene til både «Mad Max»-filmene og Cormac Mccarthy-romanen «The Road». Men mest av alt er den inspirert av Bibelen. Berge har diktet videre på hendelsen i Bibelen der Lots kone blir forvandlet til en saltstøtte, og debutroman­en er i det hele tatt fortalt på en bibelsk måte.

– Hva er ditt forhold til Bibelen?

– Jeg kommer fra et kristent hjem og er oppfostret på Bibelen.

– Hva er ditt forhold til tro og Bibelen nå?

– Mitt forhold til tro er uavklart. Jeg ser mye fint i religion, mye visdom. Så kan religion åpenbart også misbrukes. Men denne romanen er ikke min litterære bearbeidel­se av en oppvekst i et kristent hjem – det er ikke så enkelt, sier han.

Berge begynte å interesser­e seg for måten Bibelen er skrevet på, og han ville undersøke om han kunne bruke Bibelens form på en ny fortelling. I «Saltstøtte­ns sønn» kommer det blant annet til uttrykk ved at han ikke psykologis­erer rollefigur­ene. Og så er det ikke noe problem å hoppe i tid, uten å forklare for mye.

Å se det gamle på nytt.

– Det er befriende å bare kunne skrive «fem år gikk», for så å hoppe til det neste du vil undersøke. Uten å bekymre seg for at det skal henge sammen litterært. Bibelen hopper lett over kjedelige transporte­tapper, sier han.

– En forfatter som Gunnhild Øyehaug har uttrykt at alt fokuset på såkalt virkelighe­tslitterat­ur fikk henne til å ville skrive enda mer vilt og fantasirik­t. Er det slik for deg også?

– Ja, absolutt. Den mer spekulativ­e fiksjonen har kvaliteter som gjør at vi kan se verden på en ny måte. For meg er det litteratur handler om: Å se det gamle med et nytt blikk, sier Berge.

❝ Jeg vil slippe unna min egen stemme – påta meg andre stemmer. Bruke litteratur­en til å se verden på en ny måte. Carl Henrik Berge, forfatter

 ?? ?? ⮉ Carl Henrik Berge er glad han ikke debuterte i en alder av 22.
⮉ Carl Henrik Berge er glad han ikke debuterte i en alder av 22.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway