Aftenposten

Vm-legendens hoppdrøm

Lothar Matthäus løftet pokalen og ble kåret til verdens beste spiller i 1990, men det var skihopper han egentlig ville bli.

- Erlend Nesje Journalist

Under spalten «Tilbakebli­kket» vil Aftenposte­ns reportere skrive unike og egenopplev­de historier fra Vm-historien.

VM 1990: Først en kort latter, så et lite «bu-hu-hu». Som om Matthäus hadde ventet på spørsmålet om en av få nedturer i karrieren, finaletape­t i Champions League mot Ole Gunnar Solskjær og Manchester United i 1999.

– Formeg er dette glemt. Hva kan jeg gjøre med den kampen nå?

Vi traff Sky-ekspert Matthäus noen timer før Bundesliga-duellen mellom Borussia Dortmund og Bayern München tidlig i mai 2013, tre uker før de samme lagene skullemøte­s i Champions League-finale påwembley.

I en romslig Tv-buss utenfor Westfalens­tadion satt den tyske fotballege­nden tilbakelen­t i en sofa og snakket om egen karriere, som blant annet inneholdt fem Vm-sluttspill, tre Vm-finaler, 25 Vm-kamper, 150 landskampe­r for Tyskland, seier i Ballon d’or-kåringen og syv seriegull med Bayern München.

Hoppfavori­tt. Men oppturen over alle oppturer var da han kunne løfte Vmtrofeet på Stadio Olimpico etter å ha slått Diego Maradonas Argentina 1–0 i 1990-finalen. Alle unge fotballspi­llere i hele verden drømmer om å løfte den pokalen, Matthäus er en av få som har gjort det. Midtveis i et intervju som varte i rundt 20minutter begynte Matthäus å snakke om vinterspor­t. Om hvordan Ole Einar Bjørndalen utklasset de tyske skiskytter­ne, om hoppsporte­ns utvikling, og at han selv mot slutten av 60-tallet drømte om en karriere med sterk oppdrift, perfekt nedslag og 20 i stilkarakt­erer.

– Bjørnwirko­la! Han varmin favorittho­pper for 45 år siden.

– Eh, fleiper du?

– Nei, nei, hvorfor skulle jeg ellers huske navnet? Han varmin favoritt som liten. Jeg var Bjørn Wirkola da jeg hoppet på ski. Broren min var Jiri Raska.

– Hvorfor var han favoritten?

– Kanskje fordi han vant så mye. Jeg husker ham som den beste. Jeg liker vinterspor­t og ser nesten alt på TV.

Intervjuet var over, men på vei inn i sminkeromm­et snudde Matthäus seg og sa:

– Kan du gjøremeg en tjeneste når du er tilbake i Norge? Du må hilse så mye til Bjørn Wirkola!

Vi ringte Wirkola noen dager senere. – Jøss, husker hanmeg somskihopp­er? Det setter jeg virkelig pris på. Matthäus var jo en av de store spillerne i sin tid.

 ?? Foto: Carlo Fumagalli, Ap ?? Vest-tysklands kaptein Lothar Matthäus med Vm-pokalen i 1990.
Foto: Carlo Fumagalli, Ap Vest-tysklands kaptein Lothar Matthäus med Vm-pokalen i 1990.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway