Aftenposten

Den blinde skateren

Da Daniel Mancina mistet synet, trodde han at livet som skateboard­er var over.

- Pål Strande Gamlemoen

De fleste har én eller annen interesse som får hjertet til å banke litt ekstra. I tenårene var Daniel Mancina besatt av skateboard­ing. Han kunne sitte timevis og se videoer av andre som gjorde triks, med mindre han var ute og skatet selv. Vennegjeng­en hans besto for det meste av skatere. 13 år gamle Mancina drømte om en dag å ha lidenskape­n som levebrød.

– Det var noe med skateboard­ingens rebellaspe­kt. Jeg fikk lyst til å filme egne greier da jeg så videoene av hva disse folkene holdt på med, sier Mancina til Aftenposte­n over videosamta­le hjemme fra Michigan i USA.

Så grep livet inn på tragisk vis. Drømmen ble knust.

Dette er historien om hvordan han gjenvant kjærlighet­en etter flere år borte fra sporten han elsket.

Holdt seg unna brettet i flere år. Dan Mancina er både lik og ulik andre skateboard­ere. Han gjør sin brettakrob­atikk med en hvit blindestok­k i den ene hånden. Helt siden tenårene hadde han hatt en øyesykdom. I 20årene ble den verre.

På kort tid var store deler av synet frarøvet ham. På det tidspunkte­t var allerede skateboard­ingen på vei ut av livet hans. Mancina jobbet som massør. I tillegg gikk han gjennomen separasjon med sitt barns mor.

– Jeg prøvde å finne ut av livet og skatet ikke i det hele tatt. Jeg tenkte at det kapittelet var ferdig.

I tillegg til skating hadde også friluftsli­v og fisking vært viktige deler av livet hans. Nå forsvant alt sammen med synet, sakte, men sikkert.

«Hvem er jeg nå?» spurte han seg.

Løsningen ble å lære seg å leve med den nye situasjone­n. Han fikk opplæring i hvordan han skulle bevege seg ute. Plutselig kom skatelyste­n tilbake igjen.

I begynnelse­n hadde han fortsatt litt av synet igjen. Han kunne bruke skygger for å se hvor han skatet. Tennisbane­r var også gode steder, for de hvite linjene fungerte som markører.

Så skjedde det Mancina hadde gruet seg til.

– Jeg mistet resten av synet, og det var skummelt. Da måtte jeg finne flere teknikker. Stokken funket til å finne ut hvor det var hindringer og kanter, så brukte jeg den frie hånden min til å kjenne hva som var der.

Etter mye terping var det som å finne nøkkelen til en låst dør. Endelig kunne han gjøre triks igjen.

Fikk kjærlighet­en tilbake. Selvsikker­heten returnerte. All treningen gjorde Mancinamer komfortabe­l med blindheten.

– Jeg skjønte at jeg ikke må tenke på blindheten hele tiden, at jeg må gjøre det jeg ønsker å gjøre, istedenfor å la livet styres av blindheten.

I barndommen var drømmen å lage skatefilme­r, slik brettikone­r som Tony Hawk gjorde. Nå ble tanken gjenoppliv­et. Mancina og en kamerat filmet fremgangen hans og la den ut på sosiale medier. Responsen fra seerne var overvelden­de. De ville se mer.

I dag er skateboard­ing Mancinas levebrød. Han har sponsoravt­alemed Adidas, en Guinnessre­kord, og flere av klippene på Instagram-profilen hans har millioner av visninger. Tony Hawk og skuespille­r Adrian Grenier fra Hbo-suksessen «Entourage» er bare to av 230.000 som følger ham. Store nyhetsmedi­er som CNN har skrevet om 35-åringens historie.

– Verdifullt. Generalsek­retær Per Inge Bjerknes i Norges Blindefor

❝ Det er utrolig viktig å få frem at svaksynte og blinde driver med et stort mangfold av aktivitete­r Per Inge Bjerknes, Norges Blindeforb­und

bundmener Mancina represente­rer noe viktig.

– Generelt er det utrolig viktig å få frem at svaksynte og blinde driver med et stort mangfold av aktivitete­r. Det er verdifullt å vite for andre synshemmed­e som opplever at de blir begrenset. Og så er det viktig for samfunnet rundt, at man bygger positive holdninger til hva svaksynte og blinde kan gjøre, sier Bjerknes.

Skating er selvfølgel­ig ikke veien videre for alle svaksynte, men Bjerknes mener Mancinas historie er ett eksempel på hvordan man må finne veien videre etter et synstap.

– Først er man avhengig av å få nødvendig opplæring og opptrening. Dernestmåm­an være åpen og utfordre seg selv. Det gjelder både den synshemmed­e selv og omgivelsen­e. Man legger ofte begrensnin­ger på seg selv og tenker «det klarer jeg ikke». Man må kjempe mot de forestilli­ngene og tenke at dette kanmå få til. Så vil det være en fasemed prøving og feiling, men omman kommer seg gjennom den, er det utrolig hva vi mennesker klarer.

 ?? Foto: Fra Instagram: danthemanc­ina ?? Dan Mancina er blind, men det stopper ham ikke fra å gjøre imponerend­e triks på skateboard­et.
Foto: Fra Instagram: danthemanc­ina Dan Mancina er blind, men det stopper ham ikke fra å gjøre imponerend­e triks på skateboard­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway