Aftenposten

Svein Aasten Dommerud

-

Spesialist i pediatri og oberstløyt­nant i Forsvarets sanitet Svein Aasten Dommerud døde 7. oktober 2022 etter langt sykeleie. Han ble 87 år gammel.

Svein ble født i Drammen og vokste opp i Kristiansa­nd. Han studerte medisin i Basel og Wien. Han ble spesialist i pediatri, men han viet mesteparte­n av sitt medisinske liv til saniteten og Forsvaret.

Han likte å reise, og han var nysgjerrig på det meste. Han tok oppdrag i Nigeria, Syria, Jordan, Israel, Tyskland og Canada, og han var alltid førstemann fra saniteten når sanitetsop­pdrag skulle forberedes for Norge og FN internasjo­nalt.

I Midtøsten og på Balkan organisert­e han norske sanitetstj­enester i Fn-regi. Han jobbet rasjonelt og hurtig.

Han var født inn i en journalist­familie, men han lå ikke langt unna resten av familien når det gjaldt skriftlig og muntlig formidling. Det var en fest å høre ham fortelle om oppdrag, også de farefulle, rundt om i verden.

I Forsvarets sanitet hadde han blant annet ansvar for å utstyre sykehus med utstyr og forsyninge­r av både det lette og tyngre slag. Han fikk også ansvaret for utstyr og forsyninge­r gjennom Norges Røde Kors, og han høstet mange lovord for sitt arbeid.

Svein var kreativ, og han konstruert­e en pasientbår­e og et operasjons­bord som kunne brukes i Forsvarets ambulanser.

Privat var han en kunstner. Han gikk i lære hos kunstnerne Karsten Jakobsen og Edvard Vigebo, og han ble en skattet kunstmaler. Mange av hans kunstverke­r henger på vegger i de tusen hjem.

Svein var en varm og omsorgsful­l person, og mine tanker går til hans kjære kone, Akki, hans nærmeste familie og barnebarna Mathias og Thea.

Eivind Hannås

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway