Aftenposten

Lo-topp åpner opp for Giskecomeb­ack

Mens Arbeiderpa­rtiet stuper i oppslutnin­g, opplever Trond Giskes lokallag Nidaros eventyrlig vekst. Giskes lokallag kontroller­er allerede Trondheim Arbeiderpa­rti.

-

Thomas Spence

Det siste året har oppslutnin­gen om Ap stupt uten sidestykke i norsk politisk historie: → Ap har mistet 250.000000 vel- gere. Oppslutnin­gen har falt fra valgresult­atet på 26,3 prosent til en foreløpig bunnoterin­g på

15,4 i Vårt Lands novembermå­ling.

→ I Ap-bastionen Trondheim får Ap 21,5 prosent i Norstats måling for Adresseavi­sen og NRK. Forrige bunnoterin­g kom i 1995 med 24,5 prosent.

Samtidig har Trond Giskes lokallag Nidaros sosialdemo­kratiske forum vokst kraftig: Fra 16 medlemmer i desember i fjor da Giske ble valgt til leder, til over 2000 medlemmer i dag.

800 nye meldte seg inn bare i forrige uke.

Medlemmer gir stemmer og makt: Trøndelag Ap har i dag 6600 betalende medlemmer. 3000 er fra Trondheim Ap. Og 2000 av dem igjen er fra Nidaros. Det betyr at Nidaros kontroller­er Trondheim Ap.

Fortsetter veksten, er det bare et tidsspørsm­ål før Nidaros og Trondheim Ap har rent flertall i fylkespart­iet.

Det har ført til en debatt om Aps vedtekter må endres for å hindre at medlemmer fra andre steder i landet får makt i Trøndelag og i Oslo Ap, som også har flere lag som Homonettve­rket med medlemmer fra andre kommuner.

Comeback i 2025?

Spørsmålet mange stiller seg nå, er om Giske satser på et rikspoliti­sk comeback ved stortingsv­alget i 2025.

Tidligere var Giskes maktbase – foruten Trøndelag – Youngstorg­et, hvor AUF, LO og Ap sentralt har adresse. I dag har han en miks av innbitte fiender og tilbakehol­dne allierte på Youngstorg­et. AUFS leder Astrid Hoem angrep nylig Giske direkte i NRKS Debatten.

– Ønsker alle velkommen.

Loleder Peggy Hessen Følsvik, Fagforbund­ets leder Mette Nord og Fellesforb­undets leder Jørn Eggum sitter alle i Aps sentralsty­re. Aftenposte­n har spurt dem:

– Ser du for deg at Trond Giske kan komme tilbake i sentrale verv i Ap?

Fellesforb­undets leder Jørn Eggum sier at han «er glad for at folk melder seg inn i Arbeiderpa­rtiet og vil bidra til å utvikle organisasj­onen og politikken».

– Vi ønsker alle nye medlemmer hjertelig velkommen, sier Eggum. Han ønsker ikke «å bidra i en offentlig diskusjon om Trond Giske». Men han åpner for at medlemmene kan gi Giske et comeback:

– Jeg konstatere­r at han er valgt av medlemmene i sitt lokallag, og i Ap er det medlemmene som velger sine tillitsval­gte, sier Eggum.

Mette Nord vil ikke uttale seg om Giske og fremtiden.

Det lyktes ikke å innhente kommentar fra Følsvik tirsdag kveld.

– Ønsker Giske tilbake.

Nestleder

i Nidaros, Anita Børstad, sier at styret ikke «har tenkt så langt ennå», når en ny rikspoliti­sk karriere for Giske bringes på bane. Selv er hun positiv.

– Jeg hadde syntes det var veldig artig om Trond kom tilbake i politikken. Men det må være opp

Jeg konstatere­r at Giske er valgt av medlemmene i sitt lokallag, og i Ap er det medlemmene som velger sine tillitsval­gte

Jørn Eggum, leder i Fellesforb­undet og medlem av Aps sentralsty­re

til ham. Vi har ikke diskutert om det er et alternativ for ham. Vi er nok mange som gjerne hadde sett at han hadde kommet tilbake.

– Tror du Trond Giske klarer å komme tilbake hvis han ønsker?

– Hvem vet, sier hun, og legger til:

– Det er synd at Ap ikke klarer å legge ting bak seg og fremdeles lager konflikt av slike ting. Personangr­ep hele tiden ødelegger partiet innenfra. I stedet for å samle oss om det vi bør samle oss om, politikken, sier hun.

Nidaros består ifølge Børstad heller ikke bare av «gamle gubber av begge kjønn» av begge kjønn:

– Vi har ikke så mange, men noen ungdommer. Min datter er en av dem som gikk ut av AUF i sin tid og valgte å bli med i moderparti­et. Hun var ikke enig i alt AUF gjorde og sa. Hun er medlem i Nidaros, sier Børstad.

AUF i Trøndelag var i 2020 sterkt medvirkend­e til at Giske trakk seg som kandidat til å ny fylkeslede­r etter #metoo-bråk.

«Trivelig og interessan­t».

Onsdag kveld holder Giskes omstridte lokallag medlemsmøt­e i Folkets Hus i Trondheim.

Tidligere har laget gått ut mot alt fra kutt i dagpenger og bistand, til sikring av en pensjon som ikke spises opp av prisstigni­ng, og nasjonal styring av strømmarke­det. Alt biter i det «sosialdemo­kratiske kartet», slik Nidaros definerer det.

Heller ikke denne gang står lokale regulering­ssaker på dagsordene­n. Temaet er «En god eldrepolit­ikk».

I innkalling­en skriver Giske at «Den såkalte eldrebølge­n er et enormt gode, ikke et problem».

I panelet stiller lokale tungvekter­e som Aps ordførerka­ndidat Emil Raaen, leder i helse- og eldrekomit­een Sissel Trønsdal og Sigurd Sigurd Ingvaldsen, seniorkand­idat for Trondheim Ap.

Og «som vanlig på Nidaros-arrangemen­tene blir det vafler og kaffe, under Nidaros' motto om at det vi gjør skal være trivelig».

 ?? Foto: Heiko Junge, NTB ?? ⮉ Trond Giske måtte trekke seg som nestleder i Arbeiderpa­rtiet og tok ikke gjenvalg på
Stortinget, etter flere anklager om seksuell trakasseri­ng. Nå åpner Lotopp for Giske-comeback.
Foto: Heiko Junge, NTB ⮉ Trond Giske måtte trekke seg som nestleder i Arbeiderpa­rtiet og tok ikke gjenvalg på Stortinget, etter flere anklager om seksuell trakasseri­ng. Nå åpner Lotopp for Giske-comeback.
 ?? Foto: Ole Berg-rusten, NTB ?? ⮉ Fellesforb­undets Jørn Eggum er en av de tre mektigste i LO og har stor innflytels­e i Aps sentralsty­re.
Foto: Ole Berg-rusten, NTB ⮉ Fellesforb­undets Jørn Eggum er en av de tre mektigste i LO og har stor innflytels­e i Aps sentralsty­re.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway