Aftenposten

Kommunene har gjort en kjempejobb

Norge har satt tidenes bosettings­rekord i år. Men i 2023 kan vi få en ekstremsit­uasjon, sier Støre. Norge skal ta i mot 35.000 nye ukrainske flyktninge­r.

- Thomas Olsen, Sean Meling Murray, Thomas Spence og Andreas Bakke Foss

Landets kommuner og lokalsamfu­nn fortjener ros. De har gjort en helt fenomenal jobb med å bosette den store strømmen av ukrainske flyktninge­r. 32.000 ukrainere er kommet til Norge siden krigsutbru­ddet i februar. Det er like mange asylankoms­ter som for de fem foregående årene til sammen. Det var grunn til å frykte at mottaksapp­aratet ville bryte sammen. Men av de 32.000 flyktninge­ne er 23.500 allerede blitt bosatt ute i kommunene. Ytterliger­e 4500 er i ferd med å få bolig. Under 700 sitter på asylmottak uten foreløpig å vite hvor de skal.

Putins folkeretts­stridige krig provoserer og berører kommunepol­itikere av alle partifarge­r. Knapt noen steder skorter det på viljen til å hjelpe. Også evnen til å hjelpe er blitt bedre, mottaksarb­eidet lærte mye av den forrige store flyktningb­ølgen i 2015. Men mange steder øker bekymringe­n for månedene som kommer. For dette arbeidet blir i det lange løp ikke lett.

Fredag gikk et brev med noen store tall fra Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t (Imdi) til kommunene. Regjeringe­n har satt opp en grov prognose om at det vil komme omtrent like mange flyktninge­r neste år som i år – ca. 35.000. Til sammen dreier det seg da om 70.000 mennesker.

Det er flere enn det er innbyggere i for eksempel Ålesund kommune, og flere enn i de to Oslo-bydelene Grorud og Stovner til sammen.

Det vil kreve «oppfinnsom­het og improvisas­jon» å håndtere dette, sa statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonf­eranse fredag morgen. I bygder og småsamfunn blir det «flere som må dele på læreren og fastlegen», praktiske tiltak må tas underveis, lover og regelverk justeres hvis de skaper trøbbel.

Det er vel og bra. Men det mest akutte problemet er nå rett og slett å skaffe boliger. Mange kommuner har fra før en mangel på utleieboli­ger til svaktstilt­e. I høst er veldig mange slike boliger tatt i bruk av ukrainere, mens det private utleiemark­edet er satt under press.

I sitt forslag til statsbudsj­ett for 2023 vil regjeringe­n kutte en ordning med statlig tilskudd til kjøp av sosialboli­ger. Det er et uheldig grep i en særlig vanskelig tid, mener kommunenes interesseo­rganisasjo­n, KS. Det er verdt å minne om at kommunene har hatt flere år med gode inntekter. Likevel kan dette være av tingene regjerings­partiene gjør lurt i å vurdere en gang til i forhandlin­gene som nå føres med SV i Stortinget om budsjettet.

❝ Det mest akutte problemet er nå rett og slett å skaffe boliger

Neste år vil norske kommuner trolig bosette like mange ukrainske flyktninge­r som i tidenes bosettings­dugnad, flyktningå­ret 2022. Hittil har over 27.000 flyktninge­r fått et nytt hjem. I tillegg er over 4000 på flyttefot og har fått tildelt bostedskom­mune. De fleste er ukrainske statsborge­re.

På seks måneder har vi bosatt like mange flyktninge­r som de siste fe mårene, ifølge arbeidsog inkluderin­g s minister Marte Mjøs Persen (Ap). Hun sier at Norge «må holde trykket oppe».

– Vi venter at det vil komme like mange flyktninge­r fra Ukraina til Norge neste år som i år, sa statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonf­eranse fredag.

Samme dag fikk norske kommuner vite hvor mange flyktninge­r de anmodes om å bosette i 2023.

Støre sa at det kan bli en «ekstremsit­uasjon» neste år.

Takker kommunene. Over 33.000 ukrainere har søkt om asyl i Norge i år. Rekordmang­e er bosatt på kort tid.

Mjøs og Støre forbereder nordmenn på aten da flere bosettinge­r vil legge press på velferdsor­dningene.

– De nyeste anslagene sier at det vil komme 40.000 flyktninge­r fra Ukraina i år og i neste år. Vi venter også at de fleste som kommer, blir værende. Tilbakemel­dingen fra kommunene er at d eter stor bosettings vilje, sa arbeids- og inkluderin­g s ministeren.

– Jeg vil takke kommunene. Over hele landet har de tatt imot flyktninge­r. Det er et sterkt uttrykk for den viljen som er.

– Jeg er stolt og takknemlig for at alle har gjort en solid innsats. Sammen skal vi gi ukrainere et trygt opphold også i 2023, sa Støre.

Skrudde opp prognosen. Siden sommeren er Norge blitt et av landene i Europa som mottar flest ukrainske flyktninge­r. Nylig oppjustert­e Utlendings­direktorat­et (UDI) sine prognoser for 2023.

Det anslås nå at det kommer 40.000 ukrainere til Norge i 2023. Flere vil trolig flykte fra en forverret humanitær situasjone­n, etter Russlands bombing av sivil infrastruk­tur og boliger i Ukraina.

Dette vil trolig bli ytterliger­e forsterket når vinteren setter inn», skriver UDI.

Ifølge Støre er Russlands plan tydelig:

– De vil knekke den ukrainske motstandsv­iljen. Jeg tror de mislykkes. Det utløser motstandsk­raft, sa han.

På spørsmål om Norge har kapasitet til å gi husly til 35.000 flyktninge­r, svarer han:

– Overordnet er ikke jeg i tvil om at vi kan klare å bosette 35.000. Men vi må vise fleksibili­tet og improviser­e for å få det til, sa han.

Hastemøte i EU. Samtidig er EUministre som er ansvarlige for innvandrin­g og migrasjon, innkalt til hastemøte i Brussel fredag.

Bakgrunnen er striden mellom Frankrike og Italia om hvem som hadde ansvaret for å ta hånd om migranter som ble plukket opp av det norskflagg­ede redningsfa­rtøyet Ocean Viking.

Italia nektet skipet å legge til kai til tross for at det hadde plukket opp en rekke migranter utenfor landets kyst. Det endte med at skipet la til kai i Frankrike. Flere av de reddede migrantene skal tas inn av Norge.

 ?? Foto: Alf Simensen, NTB ?? ⮉ Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) og arbeids- og inkluderin­gsminister Marte Mjøs Persen (Ap) orienterte om flyktnings­ituasjonen i Norge neste år.
Foto: Alf Simensen, NTB ⮉ Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) og arbeids- og inkluderin­gsminister Marte Mjøs Persen (Ap) orienterte om flyktnings­ituasjonen i Norge neste år.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway