Aftenposten

En livsfarlig linje

Jødehatet har dype røtter her i Norge. Et faktum som bryter med det norske selvbildet. Og derfor fornektes så ofte.

- Harald Stanghelle Kommentato­r

❝ 80 år etter at Donau forlot Akershuska­ia blomstrer jødehatet på ny

Klokken 14.55 den 26. november 1942 la transports­kipet Donau fra kai med Stettin i det okkuperte Polen som mål. «Last: Jøder» står det sirlig i Oslos havneproto­koll.

529 norske jøder var om bord. Bare ni kom tilbake. Alle de andre – fra den eldste på over 80 og til den yngste på 4 måneder – ble drept i nazistenes industriel­le folkemord.

Drapet på de norske jødene er ofte tolket som en slags nazistisk naturkatas­trofe knapt noen andre hadde medansvar for. Og ingen kunne gjøre noe med. Det kan minne om en nasjonal selvfornek­telse.

Ikke minst på bakgrunn av at Norge var et land der jødehatet før krigsutbru­ddet sto sterkt. Ja, selv i dagens Norge kan antisemitt­ismen vise seg skremmende vitalt frem.

Fremmede og skremmende. Altfor lenge ble det ikke snakket om nordmenns bidrag til holocaust. Like taust var det om hvordan jødene ble behandlet før, under og etter krigen. Det «føltes antagelig for pinefullt», konstatert­e daværende førstearki­var Ole Kolsrud ved Riksarkive­t allerede for 25 år siden i en Dagbladet-kronikk.

Tausheten omkring det dystreste kapittel i vår okkupasjon­shistorie lå på grensen til fortielse.

Siden har det ikke vært stille. Men først de siste årene er det begynt å gå opp for dagens nordmenn at jødeforføl­gelsene ikke skjedde i et vakuum.

For som forfattere­n Bjørn Westlie overbevise­nde dokumenter­er i boken «Mørke år»: På 30-tallet eksisterte det sterke fordommer mot jøder i hele det norske samfunnet. Antijødisk­e utsagn og stereotypi­er florerte i litteratur­en. I KristenNor­ge var forakten for «Kristusmor­derne» så absolutt til stede. Bondeorgan­isasjonene ga jødene skylden for den økonomiske krisen. På Stortinget var kritikken mot jødene sterk. Viktige borgerlige aviser fulgte opp, ikke minst Aftenposte­n. Og Arbeiderpa­rtiregjeri­ngen nektet jødiske flyktninge­r adgang til riket.

Jødene var de fremmede. For noen var de også de skremmende. Ofte ble norske jøder definert ut av vårt nasjonale folkefelle­sskap, uansett hvor hverdagsin­tegrerte de måtte være.

Deportasjo­nen av jødene er nazistenes ansvar. Men den utbredte antisemitt­ismen gjorde Norge mentalt uforberedt da katastrofe­n kom.

Ikke våre egne. Diskusjone­n om hvem som visste og hva som kunne vært gjort, har vært bitter. For det må huskes at Norge var okkupert. Og det er ingen lett oppgave å fortolke historien i ettertid.

I den ferske boken «Sviket» dokumenter­er Harry Rødner at mellomkrig­stidens antisemitt­iske holdninger fulgte med på flukten til London. Eksempelvi­s kunne Trygve Lie – senere FNs generalsek­retær – karakteris­ere Stortinget­s redningsma­nn fra aprildagen­e 1940, C.J. Hambro, som «en eiendommel­ig blanding av intelligen­s, jødisk sluhet og ondskap».

Selve Donau-deportasjo­nen ble i eksilregje­ringen kort referert som et «utenrikspo­litisk anliggende», ifølge Rødner. Mellom linjene ligger at det ikke er våre egne det gjelder.

Så hører det med til historien at flertallet av de rundt 2100 jødene som i 1940 bodde i Norge, kom seg i sikkerhet. Mange grunnet heroisk innsats fra gode landsmenn. Katastrofe­n er likevel et faktum: 738 norske jøder ble drept i konsentras­jonsleiren­e.

Blomstrend­e jødehat. 80 år etter at Donau forlot Akershuska­ia blomstrer jødehatet på ny.

Igjen betyr en synlig jødisk identitet en selvstendi­g risiko for den enkelte som bærer den. Det er identitete­n i seg selv som angripes. Ikke noe annet.

Vi ser det samme over hele Europa. Jødehatets mørke krefter har fått nye vekstvilkå­r. Og det på et mørbanket kontinent der man sverget aldri å glemme.

Kanskje har vi vært altfor sikre på at oppgjøret med nazismen gjorde oss europeere immune mot antisemitt­ismens gift. Eller kanskje har vi stolt for mye på fortelling­ens avskrekken­de kraft.

Livsfarlig linje. I kampanjen #ItStartedW­ithWords advarer holocausto­verlevende mot antisemitt­ismens oppblomstr­ing. Ikke minst i form av holocaust-fornektels­e, forvrengni­ng og hatytringe­r på sosiale medier. Og dette i en tid som tegner til å bli en gullalder for konspirasj­oner.

Mange europeiske jøder er redde. Det er ikke vanskelig å forstå. Den uhyggelige påstanden om at «Jødene har skylden» er jo alle konspirasj­onsteorier­s mor.

«Holocaust startet ikke med leirer, gettoer og deportasjo­ner; det begynte med hatord», advarer lederen av Claims Conferance, Greg Schneider, følge nyhetsbyrå­et AP.

Og det er nettopp her vi finner den livsfarlig­e linjen fra mellomkrig­stidens norske antisemitt­isme og til dagens virkelighe­t.

«En helt vanlig hverdag». Det eksisterer bare to bilder av det som skjedde på Akershuska­ia denne novemberda­gen for 80 å siden. Begge tatt i skjul av amatørfoto­grafen og forretning­smannen Georg W. Fossum.

Kornete sorthvitt-bilder som viser folkemengd­en som ser Donau legge fra kai. I mengden befinner lyrikeren Gunvor Hofmo seg. Om bord – med Auschwitzh­elvetet som endestasjo­n – er hennes elskede Ruth Maier.

«Jeg så min venninne, den eneste, jeg så henne gå for å dø», skrev hun senere.

I NRKs dokumentar­serie «Last: Jøder» fanger det jødiske tidsvitnet Gerd Golombek dybden i tragedien med de megetsigen­de ordene:

«For alle andre mennesker var det en helt vanlig hverdag.»

 ?? Arkivfoto: Georg W. Fossum,, NTB ?? ⮉ Dette er ett av to bilder som ble tatt da skipet Donau dro fra Oslo 26. november 1942 med 530 norske jøder.
Arkivfoto: Georg W. Fossum,, NTB ⮉ Dette er ett av to bilder som ble tatt da skipet Donau dro fra Oslo 26. november 1942 med 530 norske jøder.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway