Aftenposten

Salget av månedskort er tredoblet

En rabatt på nesten 40 prosent har gjort at salget av månedskort for Oslos kollektivt­rafikk har skutt i været. Men pass opp, kjøper du billetten i feil app mister du tilbudspri­sen.

- Arnhild Aass Kristianse­n

Den 15. november startet en kampanje på kollektivt­ransporten i Oslo. For voksenbill­ett i 30 dager ble prisen kuttet fra 814 kroner til 499 kroner. Det tilsvarer en reduksjon på nesten 40 prosent.

Studenter betaler 299 kroner, barn- og honnør 249 kroner i perioden kampanjen varer.

Tilbudet gjelder for billetter innenfor sone 1, som er Oslo, og noen nærliggend­e områder.

Det er første gang Ruter gjennomfør­er et kampanjeti­lbud som dette. Å lære av hvordan dette slår ut, var også et delmål.

Etter én uke har Ruter solgt 70.000 månedskort. I oktober solgte selskapet til sammenlign­ing 22.000 månedskort i snitt hver uke.

– Det er et fantastisk resultat, sier byråd for samferdsel og miljø, Sirin Stav, til Aftenposte­n.

– Jeg hadde regnet med at mange ville benytte seg av dette, men at det er så høye tall på så kort tid, er en positiv overraskel­se, sier hun.

❝ Salgstalle­ne tyder på at folk tar imot dette tilbudet med åpne armer

Sirin Stav, byråd for samferdsel og miljø

Skal få reisende tilbake. Billigbill­etten kan kjøpes frem til 15. desember. Billetten varer i 30 dager fra den aktiveres, så en kan også kjøpe billetten nå, men aktivere den senere.

– Vi håper det vil bidra til at flere velger kollektivt fremfor bil. Vi har fått tilbake mange reisende etter pandemien, men andelen er fortsatt litt lavere enn den var før, sier Stav.

Fra oktober har passasjert­allene stabiliser­t seg på et nivå mellom 91–94 prosent av nivået fra før pandemien. Foreløpig er det for tidlig å se om det økte salget også har gitt seg utslag i flere reisende.

– Salgstalle­ne tyder på at folk tar imot dette tilbudet med åpne armer, så vi håper det vil bidra positivt, sier byråden.

Et viktig mål med kampanjen har også vært å gi et førjulsløf­t i en tid der mange har det litt trangt, sier hun.

En viktig detalj er at billetten må kjøpes i Ruters nye app. Her har Ruter måtte tåle kritikk fra de som har kjøpt billett på andre måter, og gått glipp av rabatten.

– Tilbudet gjelder kun ett kjøp pr. person, og denne funksjonal­iteten finnes bare i den nye appen. Derfor brukes den, forklarer Stav.

Hun sier Ruters kundesente­r står klare til å hjelpe, og at de også tar med seg alle erfaringer fra kampanjen i sitt videre arbeid.

Blir ikke fast takst, foreløpig. Til tross for den enorme responsen, vil byrådet foreløpig ikke sette ned prisen på månedskort på permanent basis.

– I første omgang er dette bare et kampanjeti­lbud. Vi håper det vil bidra til at flere reiser kollektivt. Vi reduserer også prisen på enkeltreis­er med 20 prosent fra april, sier hun, og viser til den nye billettype­n Reis.

– Reis kalles en pilot. Men vi tar sikte på det skal bli en permanent endring. Det er en ordning der billettene blir billigere og billigere for hver reise, så det er bra både for lommeboken og miljøet, sier hun.

– Når opposisjon­en har kritisert dere for ikke å oppfylle valgløftet om lavere billettpri­ser, har dere g jerne svart at det er viktigere å prioritere hyppige avganger foran pris for at folk skal reise kollektiv. Tyder dette på at det er feil?

– Jeg vet ikke hva du viser til. Jeg har vært tydelig på at det er viktig både med økt tilbud og redusert pris. Vi har jobbet for å sette ned prisen på kollektivt­ransport lenge, men det har vært vanskelig fordi vi må ha samme priser som i Viken, siden vi eier Ruter sammen.

– For å omformuler­e – tror du dette tyder på at pris må prioritere­s foran å oppretthol­de et høyt tilbud?

– Det gjenstår å se hva effekten av kampanjen vil være. Men de tallene vi har, kan tyde på at pris har effekt. Jeg mener nok fortsatt at flere avganger er viktigere, men priser er også viktig. Det prioritere­r vi nå med Reis fra neste år.

 ?? Foto: Siri Øverland Eriksen ?? ⮉ – Jeg hadde regnet med at mange vil benytte seg av dette, men at det er så høye tall på så kort tid, er en positiv overraskel­se, sier byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav.
Foto: Siri Øverland Eriksen ⮉ – Jeg hadde regnet med at mange vil benytte seg av dette, men at det er så høye tall på så kort tid, er en positiv overraskel­se, sier byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway