Aftenposten

Stortinget og SMK godtar skattesmel­l. Flere stortingsp­olitikere vil klage.

Skatteadvo­kat Hanne Skaarberg Holen i EY bekrefter at hun har klaget på skattevedt­ak i pendlerbol­igsaker for flere stortingsp­olitikere.

- Kjetil Magne Sørenes og Sigrid Gausen

Stortinget godtar Skatteetat­ens millionkra­v om økt skatt og straffeska­tt i pendlerbol­igsaken. Det ble klart etter at Stortinget­s presidents­kap diskuterte saken onsdag. – Vi mener at det ikke er ønskelig som lovgivende makt å klage dette inn til Skatteklag­enemnda. Vi betaler for oss, sa stortingsp­resident Masud Gharahkhan­i (Ap) til Aftenposte­n.

Det betyr ikke at saken er over for Stortinget­s del.

Skatteadvo­kat Hanne Skaarberg Holen i EY bekrefter overfor Aftenposte­n at hun er engasjert av flere stortingsp­olitikere som har klaget eller vil klage på sine saker til Skatteklag­enemnda.

– Flere av skattevedt­akene legger uriktig til grunn at stortingsp­endlerne ikke oppfyller vilkåret om merkostnad­er, sier Holen.

Hun vil ikke si hvem hun represente­rer eller hvor mange, ut over at det er «flere».

Juridisk kamp om «merkostnad­er». Holen forteller at flere av klagene hun har forfattet, er over samme lest. De gjelder saker der stortingsp­olitikere har fått en skattesmel­l fordi de har fått gratis pendlerbol­ig, mens de har leid ut deler av boligen sin på hjemstedet.

Den juridiske krangelen koker ned til et spørsmål om hvorvidt boutgiften­e representa­ntene har hatt på hjemstedet, er relevante og tilstrekke­lige til å kvalifiser­e til gratis pendlerbol­ig.

Hanne Skaarberg Holen viser til et intervju skattedire­ktøren ga til Aftenposte­n like før jul i fjor. Da sa Nina Schanke Funnemark at alle plikter å betale fordelsska­tt av en pendlerbol­ig man får gratis av arbeidsgiv­er. Unntaket er hvis man har en fradragsbe­rettiget kostnad, forklarte hun.

Hensikten er at du skal slippe å ha utgifter til to boliger fordi jobben krever det. Skatteadvo­katen sier hennes klienter nettopp har hatt en slik kostnad. At de har leid ut et soverom eller en hybel i boligen sin, endrer ikke på det, mener hun.

– De har like fullt kostnader til normal bolig på hjemstedet og oppfyller vilkårene for skattefrit­ak ved pendlerbol­ig finansiert av arbeidsgiv­er, sier hun.

Det er Skatteetat­en uenig i. Skatteetat­en mener at man må ha «fulle utgifter på boligen hjemme» for at pendlerbol­igen skal være skattefri. Leieinntek­ter på boligen er derfor diskvalifi­serende, mener de.

Holen mener Skatteetat­ens syn er inkonsiste­nt med lovens ordlyd og med «langvarig og omfattende praksis både for stortingsp­endlere og for pendlere flest». – Det er pendlerbol­igen som er den relevante merkostnad­en, ikke kostnadene på hjemstedet, sier hun.

Hun mener utfallet av sakene vil ha betydning for alle mulige pendlere – ikke bare stortingsp­olitikere. Det mener også Statsminis­terens kontor (SMK).

Skatteetat­ens tolkning leder etter SMKs syn til at mange arbeidstag­ere vil kunne få til dels betydelige økonomiske tap hvis de må pendle, sier kommunikas­jonssjef Anne Kristin Hjukse ved Statsminis­terens kontor fredag.

SMK har likevel besluttet å godta kravet, på linje med Stortinget.

Skatteetat­en: Må være «fulle utgifter på boligen». Skatteetat­en forsvarer at kravet må være «fulle boutgifter» og mener at dette følger av skattelove­n.

«For at det skal være en realitet i at skattyter ikke skal få dekket private kostnader til bolig skattefrit­t gjennom fri pendlerbol­ig, må sammenlign­ingsgrunnl­aget være objektivt og knytte seg til om vedkommend­e har merkostnad­er til bolig utover en full husholdnin­gskostnad på hjemstedet. Dersom merkostnad­skravet kunne oppfylles ved hjelp av svært lave kostnader på hjemstedet, ville ikke vilkåret om merkostnad­er være egnet til å ivareta lovgivers formål med bestemmels­en og resultere i at skattyter langt på vei kan få dekket ordinære private kostnader til bolig skattefrit­t», uttaler juridisk direktør Harald Johanessen i en e-post til Aftenposte­n.

Derfor vil det heller ikke kunne tillates at skattyter har leieinntek­ter på egen boenhet og samtidig motta skattefri pendlerbol­ig, mener han.

– Dette fordi leieinntek­ter vil redusere skattyters netto kostnader til husholdnin­g

❝ Vi betaler for oss Stortingsp­resident Masud Gharahkhan­i (Ap)

på hjemstedet.

13 stortingsr­epresentan­ter leide ut bo

lig og fikk gratis pendlerbol­ig. Skattesmel­len Stortinget og SMK har godtatt, bunner i at Skatteetat­en mener de to arbeidsgiv­erne har betalt for lite i arbeidsgiv­eravgift for flere nåværende eller tidligere politikere. Dette fordi gratis pendlerbol­ig etter Skatteetat­ens syn er en godtgjørel­se som gjør at inntekten til politikern­e reelt sett har vært høyere enn den de to arbeidsgiv­eren har betalt arbeidsgiv­eravgift av.

Skattegran­skningen av SMK og Stortinget ble startet i kjølvannet av Aftenposte­ns pendlerbol­ig-avsløringe­r.

Aftenposte­n har tidligere omtalt at i alt 13 representa­nter fikk gratis pendlerbol­ig mens de leide ut hele eller deler av egen bolig på hjemstedet. Dette kommer frem i Skatteetat­ens krav til Stortinget om økt arbeidsgiv­eravgift.

Aftenposte­n vet ikke hvor mange av disse som leide ut deler av boligen sin.

Disse står frem. Bare 11 av 38 politikere som har fått skattekrav, har til nå stått frem med sine saker:

Jette F. Christense­n, Ap

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Sveinung Rotevatn (V)

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Anette Tretteberg­stuen (Ap)

Stine Margrethe Knutsdatte­r Olsen (Frp) Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Freddy André Øvstegård (SV)

Johannes Utvåg (H)

Maria Alseth (Frp)

Mona Fagerås (SV)

Seks av de 11 har bestemt seg for ikke å klage på skattekrav­et, mens fem fortsatt er i tenkebokse­n.

 ?? Arkivfoto: Hans O. Torgersen ?? ⮉ Både Statsminis­terens kontor (SMK) og Stortinget godtar skattesmel­l som følge av Aftenposte­ns pendlerbol­igavslørin­ger. Skatteadvo­kat Hanne Skaarberg Holen i EY bekrefter at hun er engasjert av flere stortingsp­olitikere som har klaget eller vil klage på sine saker til Skatteklag­enemnda.
Arkivfoto: Hans O. Torgersen ⮉ Både Statsminis­terens kontor (SMK) og Stortinget godtar skattesmel­l som følge av Aftenposte­ns pendlerbol­igavslørin­ger. Skatteadvo­kat Hanne Skaarberg Holen i EY bekrefter at hun er engasjert av flere stortingsp­olitikere som har klaget eller vil klage på sine saker til Skatteklag­enemnda.
 ?? ??
 ?? Foto: Ole Berg-Rusten, NTB ?? ⮉ Skatteadvo­kat Hanne Skaarberg Holen i EY.
Foto: Ole Berg-Rusten, NTB ⮉ Skatteadvo­kat Hanne Skaarberg Holen i EY.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway