Aftenposten

Kriminelle bedrifter slipper unna

For fem år siden ble 117 firmaer politianme­ldt av Arbeidstil­synet. Hittil i år er bare ni firmaer anmeldt. Hva har skjedd?

- Gunnar Thorenfeld­t og Vegard Venli

Det har ikke stått på visjoner eller planer for hvordan norske myndighete­r skal bekjempe arbeidsliv­skriminali­tet. Regjeringe­n har lagt frem fire strategier siden 2015. Men hvert år siden 2018 har antall politianme­ldelser fra Arbeidstil­synet blitt redusert.

– Vår bruk av overtredel­sesgebyr er vesentligs­te årsak til nedgangen, sier Arbeidstil­synets direktør Trude Vollheim til Aftenposte­n.

Tilsynets dilemma.

Arbeidsliv­skriminali­tet oppleves fortsatt som en «betydelig utfordring» i deler av arbeidsliv­et, står det i regjeringe­ns siste strategi om temaet.

Der trekker myndighete­ne selv frem problemet knyttet til at lovbrudd lønner seg:

«Utstrakt kontrollvi­rksomhet mot trusselakt­ørene viser at oppdagelse­srisikoen er forholdsvi­s høy, men dersom de anmeldes, får det sjelden strafferet­tslige konsekvens­er. Sannsynlig­heten er stor for at det fremdeles lønner seg med kriminalit­et».

Arbeidstil­synet innrømmer nå at de havner i et dilemma hver gang de oppdager lovbrudd.

– Ved avdekking av brudd som vi mener bør sanksjoner­es, må vi vurdere om vi skal gi et gebyr eller anmelde. Vedtak om gebyr har vi selv styring på, mens anmeldelse­r gir både en usikker tidshoriso­nt og et usikkert strafferes­ultat, sier avdelingsd­irektør Stig Magnar Løvås.

Han legger til:

– Noe av hensikten med å gi en tilsynsmyn­dighet hjemmel til å ilegge gebyr, er også å avlaste politiet og påtalemynd­igheten ved bruk av administra­tive sanksjoner fremfor straff.

Brukte 719 dager på dødssak.

Aftenposte­n omtalte nylig at polske Mariusz Pietrzak falt og døde mens han jobbet på en byggeplass. Politiet opprettet sak 19. september 2019, dagen etter ulykken.

Sjefen som hadde ansvar for byggeplass­en, fikk strafferab­att fordi politiet hadde brukt så lang tid på å etterforsk­e saken. Det gikk 719 dager fra politisake­n var opprettet, til den ble avgjort av tingretten.

Der ble det betinget fengselsdo­m for sjefen. Boten ble droppet på grunn av lang saksbehand­lingstid hos politiet:

Tingretten viser til en bestemmels­e i straffelov­en som slår fast at dersom saksbehand­lingen har tatt lengre tid enn rimelig ut fra lovbruddet­s art, skal dette få uttelling i formildend­e retning.

Christian Stenberg er påtaleansv­arlig for Mariusz-saken. Han forklarer tidsbruken slik:

– Det er en realitet at vi må prioritere mellom saker vi jobber med. Dermed blir noen saker liggende lenger enn ønskelig.

– Kan påvirke oss.

Hva gjør dette med Arbeidstil­synets jobb? Det lavere antallet anmeldelse­r har en sammenheng med politiets resultater.

– Det kan nok være en faktor som påvirker. Men uten at jeg vil si noe om i hvilket omfang dette skjer. Men i valget mellom gebyr og anmeldelse? Det er klart at politiets saksbehand­lingstid kan påvirke oss i dette valget, sier Stig Magnar Løvås. Han trekker frem saken om Mariusz Pietrzak som et illustrere­nde eksempel:

– Hva endte det opp med i personstra­ff i den saken? 16 dager betinget straff med to års prøvetid, sier Løvås og slår ut med armene.

Er tilsynet misfornøyd?

Arbeidstil­synets direktør Trude Vollheim bekrefter dilemmaet tilsynsdir­ektøren beskriver.

– Vi må vurdere i hver enkelt sak hva vi tror vi oppnår med overtredel­sesgebyr satt mot politianme­ldelse, sier hun.

– Er det slik at Arbeidstil­synet er så misfornøyd­e med politiets innsats, at dere kvier dere for å anmelde saker?

– Jeg har ikke noen formening om politiets oppfølging av anmeldelse­r. Det må politiet svare for. Men vi registrere­r at politiet uttaler at de har ressurspro­blemer, slik at de ikke kan ta de sakene som alle kontrollmy­ndighetene kunne tenke seg at de tar.

❝ Det er klart at politiets saksbehand­lingstid kan påvirke oss

Stig Magnar Løvås, Arbeidstil­synet

 ?? Foto: Ronja Sagstuen Larsen ?? ⮉ Arbeidstil­synet anmelder færre og færre lovbrytere. Avdelingsd­irektør Stig Magnar Løvås og Arbeidstil­synet-direktør Trude Vollheim.
Foto: Ronja Sagstuen Larsen ⮉ Arbeidstil­synet anmelder færre og færre lovbrytere. Avdelingsd­irektør Stig Magnar Løvås og Arbeidstil­synet-direktør Trude Vollheim.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway