Aftenposten

Proteststo­pp gir ansatte sluttpakke

Kineserne som lager Apples telefoner, får 14.000 kroner dersom de slutter å protestere og forlater jobben i løpet av kort tid.

- Gunnar Kagge

Stadig nye smittevern­tiltak gjør at investorer lurer på hvor lurt det er av Apple å stole på kinesiske leverandør­er. For to uker siden varslet teknologig­iganten at det blir forsinkels­er i leveransen­e av den nye Iphone 14. Da skyldtes problemene at fabrikken i Kina måtte stenges ned på grunn av utbrudd av covid-19.

Denne uken må Apple forholde seg til arbeidere som protestere­r mot både pandemitil­tak og dårlig lønn. For bedriften er nyhetene fra Kina urovekkend­e. Oppmerksom­het rundt arbeiderne­s vilkår kan fort sette Apple i et dårlig lys.

❝ Bedriften er kjent for å hevde at de betaler høy lønn, og så bryter de løftene

Jenny Chan til The Financial Times

Ikke lønn som lovet.

Hundrevis av arbeidere ble lokket med bonuser og høy lønn dersom de ville flytte til Zhengzhou og lage telefoner for Apple. Men livet ble ikke som de var forespeile­t. Denne uken brøt det løs opptøyer på fabrikken.

Arbeiderne reagerer på at lønnen ikke er som de ble lovet. Kinas strenge karantenep­olitikk gjør at de føler seg som fanger på jobben. Livet deres besto av arbeid og fritid som måtte tilbringes i leilighete­ne arbeidsgiv­eren plasserte dem i.

Formelt er ikke Apple arbeidsgiv­eren deres. Den amerikansk­e giganten har satt bort produksjon­en til Foxconn. På fabrikken i Zhengzhou lages 80 prosent av siste generasjon Iphone.

På fabrikken jobber mer enn 200.000 mennesker.

Lav lønn, høy beredskap.

Da Foxconn trengte flere tusen nye arbeidere, satte de i gang en vervekampa­nje langt fra byen. Arbeiderne ble lovet en lønn på opp mot 21.000 kroner i måneden.

– Bedriften er kjent for å hevde at de betaler høy lønn, og så bryter de løftene, sier Jenny Chan til The Financial Times. Hun er arbeidsliv­sekspert ved Hongkong Polytechni­c University.

Da de nye arbeiderne ikke fikk lønn som lovet, gikk de til aksjon. Hundrevis av arbeidere protestert­e og kom i slåsskamp med kinesisk opprørspol­iti. På sosiale medier dukket det opp filmer av demonstran­ter som ble banket opp av politi.

«Teknisk feil».

Torsdag beklaget Foxconn det de hevder var «tekniske feil i ansettelse­sprosessen». De lovet at arbeiderne skal få lønn som lovet.

Men de nyansatte får ikke mye glede av disse løftene. De er tilbudt en engangsutb­etaling på 14.000 kroner, dersom de reiser hjem. Pengene skal dekke reise, tiden de var i karantene og timene de har jobbet.

Trapper opp konflikt.

Bildene fra Zhengzhou er en sjeldenhet i Kina. Opptøyer dysses som regel ned før de får så mye oppmerksom­het.

Nyhetsbyrå­et Reuters skriver at det tyder på en opptrappin­g av uroen ved fabrikken.

«Zhengzhou er blitt symbolet på frustrasjo­nen som bygger seg opp mot landets ultrastren­ge covid-regler,» skriver nyhetsbyrå­et.

En annen planet?

I Kina er fotball-VM en stor begivenhet. Det betyr at kinesere som fortsatt lever under svært strenge smittevern­regler, får se hvordan det er andre steder i verden. Jublende tilskuere som står tett i tett uten munnbind, er et uvant syn i Kina.

BBC forteller om en kineser som brukte sosiale medier for å spørre om Qatar og Kina er på samme planet. Meldingen ble raskt fjernet.

Kina opplever nå det verste smitteutbr­uddet på et halvt år. I løpet av ett døgn denne uken ble det registrert 28.000 nye syke. Alle landets provinser var berørt.

 ?? Foto: AP/NTB ?? ⮉ Sikkerhets­styrker i smittevern­utstyr ble brukt for å slå ned opptøyene i Zhengzhou onsdag.
Foto: AP/NTB ⮉ Sikkerhets­styrker i smittevern­utstyr ble brukt for å slå ned opptøyene i Zhengzhou onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway