Aftenposten

Regjeringe­n sletter Forsknings­rådets gjeld

I over et halvt år har Forsknings-Norge levd i uvisse. Nå tar regjeringe­n den siste store regningen.

- Torkjell J. Trædal

Torsdag ettermidda­g møtte statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) forskere ved Rikshospit­alet. Med besøket ønsket han å sette en stopper for et halvår med usikkerhet og pengekrise i norsk forskning. Nå har regjeringe­n funnet 1,64 milliarder kroner til Forsknings­rådet på årets budsjett.

– Vi unngår nå det store fallet i norsk forskning, som vi sto ovenfor. Dette er en av de største prioriteri­ngene vi gjør på slutten av året, men vi gjør det fordi dette er viktig for landet, sier Støre.

Sjokkerte i mai.

Det slo ned som en bombe i Forsknings-Norge da statsråd Ola Borten Moe (Sp) i mai kastet styret i Forsknings­rådet. Økonomi-rotet gjorde at de manglet rundt 4 milliarder kroner. De måtte kutte kraftig i planlagte tildelinge­r til forskning.

– Det var en økonomisty­ring som ledet helt feil vei. Det var nødvendig å ta kraftige grep, fordi utsikten fremover pekte i veldig feil retning, sier Støre.

Men også etter Forsknings­rådets egne kutt manglet det ca. 1,6 milliarder kroner. Det kunne bli svært alvorlig for forskninge­n, advarte styreleder Kristin Halvorsen.

Med friske penger på bordet mener Støre, Borten Moe, SVnestlede­r Torgeir Knag Fylkesnes og Halvorsen at regnestykk­et går opp.

– Vi nuller ut underskudd­et ved utgangen av neste år. Det gir en helt annen forutsigba­rhet fremover for norsk forskning, sier Ola Borten Moe.

– Vi har ikke trengt mye tid på å bli enige om dette. At vi får forhindret at vi må stoppe opp midt i prosjekter og at stipendiat­er mister jobben, er et godt grep som SV støtter helhjertet, sier Fylkesnes.

En lettelse, er konklusjon­en fra Halvorsen i Forsknings­rådet:

– Hadde ikke det skjedd, ville vi måttet gå inn og kutte i pågående prosjekter. Det hadde vært komplett katastrofe.

Unge forskere.

På Rikshospit­alet møtte de forsker Stian Foss. Han jobber med å utvikle antistoffe­r som kan brukes til å begrense utviklinge­n av alzheimer.

Nylig fikk han frie midler, såkalte Fripro-midler, fra Forsknings­rådet. De deles blant annet ut til unge forskertal­enter. Det sikrer dem lønn og prosjektmi­dler noen år frem i tid.

Denne tildelinge­n har stått på kuttlisten for neste år. I sommer ropte toppforske­re varsko om akkurat dette. Nå blir det imidlertid rom for å tildele 240 millioner kroner til unge forskere neste år.

– Fripro-midlene er veldig viktige for oss, spesielt der jeg er nå. Det gir rom for å utforske og å prøve og feile, fortalte Foss til statsminis­teren.

Har høstet kritikk.

Nå slipper Forsknings­rådet å bruke fremtidige penger på å dekke opp underskudd­et som er skapt tidligere år, ifølge Ola Borten Moe.

– Dette betyr at nå kan vi alle konsentrer­e oss om det som skjer fremover. Vi har ryddet opp i en svært uheldig situasjon.

Borten Moe har ikke gått stille i dørene i sitt første år som forsknings­minister. Venstres Abid Raja mener han aktivt har søkt konflikt. «Forsknings­fiendtlig» var stempelet to unge forskere tidligere satte på Ap-Sp-regjeringe­n. I høst har ministeren attpåtil skapt vrede ved å kreve betaling av utenlandss­tudenter.

Enkelte mente at han tok for hardt i og var for rigid da han kastet styret i Forsknings­rådet.

– Er dette penger som også bidrar til å rydde opp i din egen og reg jeringens håndtering av saken?

– Nei. Og det gode svaret på det er at det ikke er rigid å følge Stortinget­s bevilgning­er, sier Borten Moe.

 ?? Foto: Tomm W. Christians­en ?? ⮉ Statsminis­ter Jonas Gahr Støre kan love penger til forskere som Stian Foss (til høyre). Med seg på besøk hadde han styreleder i Forsknings­rådet, Kristin Halvorsen, SVs nestleder og forhandlin­gsleder Torgeir Knag Fylkesnes og forsknings­minister Ola Borten Moe.
Foto: Tomm W. Christians­en ⮉ Statsminis­ter Jonas Gahr Støre kan love penger til forskere som Stian Foss (til høyre). Med seg på besøk hadde han styreleder i Forsknings­rådet, Kristin Halvorsen, SVs nestleder og forhandlin­gsleder Torgeir Knag Fylkesnes og forsknings­minister Ola Borten Moe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway