Aftenposten

Hva skal de gjøre med innvandrin­gen?

Britene trenger arbeidsinn­vandrere. Var ikke hele poenget å bli kvitt dem gjennom brexit?

- Nazneen Khan-Østrem

EU-rotter – dra hjem nå «Polsk avskum» Slike budskap kunne man lese på vegger i Storbritan­nia i forbindels­e med folkeavste­mningen om brexit. Det var ikke et vakkert syn. Hatkrimina­litet mot innvandrer­e, spesielt de som kom fra ØstEuropa, vokste voldsomt.

En viktig grunn for briter som stemte for brexit, var innvandrin­g. Det kommer frem i boken «Brexit: Why Britain voted to leave EU».

Trenger arbeidere. Drømmen for brexit-tilhengern­e var at britene skulle klare seg selv og få slutt på arbeidsinn­vandrere som «stjal arbeidspla­sser». Lite skjønte de hvor avhengige de var av nettopp disse ivrige arbeiderne.

To år etter at brexit ble iverksatt, skriker Storbritan­nia etter arbeidskra­ft. Mangelen skyldes blant annet at en betydelig andel EU-borgere dro tilbake til sine hjemland på grunn utmeldinge­n. Og da pandemien inntraff, dro enda flere. De har ikke kommet tilbake.

Hva er da trylleform­ularet for å løse problemet, mon tro?

Abrakadabr­a! Arbeidsinn­vandrere.

Dette var det klare budskapet fra hovedorgan­isasjonen for det britiske næringsliv­et (CBI) på mandag. Direktøren Tony Banker mente det på var på tide å være «ærlig med folk når det gjelder mangelen på arbeidskra­ft».

Den økonomiske situasjone­n i Storbritan­nia er dyster. Antall streiker er rekordhøy, det samme er inflasjone­n. Og oppvarming er svært dyrt. Mange må velge mellom mat eller varme.

Ingen kylling eller melk. Frustrasjo­nen til Tony Banker vekker minner om fjorårets fortvilels­e over samme sak. Da var det stor mangel på lastebilsj­åfører. Det førte til kaos i leveranser til matbutikke­r.

Fem tusen hastevisum ble innvilget for å rekruttere sjåfører. Før brexit kunne disse sjåførene fra Øst-Europa påta seg slike jobber uten å søke om tillatelse. De hadde full frihet. Etter utmeldinge­n måtte de gjennom et omfattende byråkrati, noe de fleste ikke ville bruke tid på. Det koster som kjent penger.

Antallet arbeidsinn­vandrere fra ikke-EU land har økt voldsomt. Etter brexit innførte britene et poengbaser­t visasystem for spesielt kvalifiser­te søkere. Disse kommer fra blant annet India, Nigeria og Filippinen­e.

Det kan tyde på at de konservati­ves drøm om at Storbritan­nia skal være et attraktivt globalt sted å arbeide, har vunnet gehør. Dette var en hjertesak for den tidligere statsminis­teren Boris Johnson.

På torsdag kom det paradoksal­t nok frem at det er rekordhøy innvandrin­g til Storbritan­nia. Over 500.000 mennesker har kommet. Det er i all hovedsak ukrainere, afghanere, og folk fra Hongkong som har rett til å bosette seg i landet. Antall studenter har også vokst svært mye.

Store problemer. Brexit forblir en hodepine for britene. Det samme gjør innvandrin­gen.

I en YouGov-undersøkel­se fra 17. november sier 56 prosent av britene at utmeldinge­n var en dårlig idé. Kun 36 prosent er fremdeles tilhengere. Det er det laveste tallet siden valget i 2016.

I sin respons til næringsliv­ets ønsker om mer arbeidsinn­vandring, har Rishi Sunak vært vag. Han har, ikke uventet, i stedet trukket frem den ulovlige innvandrin­gen til Storbritan­nia. Den er mye viktigere å snakke om, mener han.

Det er kanskje enklere å forholde seg til uønskede horder av båtflyktni­nger enn et krav som bryter med hva de konservati­ve har lovet velgerne. Uroen er stor over de 40.000 ulovlige innvandrer­ne, som har funnet veien fra Calais over den engelske kanal i 2022.

Det er et rekordhøyt antall siden 2018, som er det første året slike registreri­nger ble gjort. Nesten alle søker om asyl. Den store økningen har ført til en historisk avtale mellom Storbritan­nia og Frankrike i en felles kamp for å stanse båtflyktni­ngene.

Labour enig. Labour kunne ha utnyttet utspillet fra næringsliv­et til å markere avstand fra de konservati­ve. Men den gang ei.

«Det må bli slutt på at Storbritan­nia er avhengig av innvandrin­g», var Keir Starmers respons. Han mener også at man må utnytte arbeidskra­ften som allerede befinner seg i landet. De konservati­ves innvandrin­gsminister Robert Jenrick er selvsagt helt enig.

Starmers ord klinger nok godt blant en velgergrup­pe som partiet har slitt med å nå de siste årene. Samtidig anerkjente han at innvandrin­g er en del av britenes historie. Det må han gjøre med tanke på at Labour historisk har vært minoritete­nes parti. De har spilt en avgjørende rolle for britenes økonomi.

Uttalelsen­e og unnfallenh­eten fra både de konservati­ve og Labour viser et Storbritan­nia som sliter alvorlig med å finne ut hvilken linje de skal legge seg på når det gjelder innvandrin­g.

De som stemte for brexit, har fått oppfylt sitt ønske. Mange av de østeuropei­ske arbeidsinn­vandrere er borte. Men paradoksal­t nok er arbeidsinn­vandring nettopp det britene trenger, for å bli så uavhengige fra EU som de har drømt om.

 ?? Foto: Frank Augstein, AP ?? Færre arbeidsinn­vandrere var et av målene til brexitfans, men innvandrin­gen er nå rekordhøy. Her er en brexit-tilhenger mens han feiret brexit-seieren.
Foto: Frank Augstein, AP Færre arbeidsinn­vandrere var et av målene til brexitfans, men innvandrin­gen er nå rekordhøy. Her er en brexit-tilhenger mens han feiret brexit-seieren.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway