Aftenposten

Bankene avslører spilleavhe­ngige

Norske banker kikker stadig flere gamblere i kortene. Både innsats og gevinster bli stanset, etter at et omstridt forbud får stadig større effekt.

- Arnfinn Mauren

Norske banker har siden 2010 vært pålagt å stanse overføring­er til og fra utenlandsk­e spillselsk­aper. Forbudet hadde imidlertid lenge liten effekt, fordi spillerne og spillesels­kapene omgikk det. Men nå mener både bankene og Lotteritil­synet at de har fått bedre oversikt og slår hyppigere ned på slike overføring­er. Det bekreftes også av spillere.

– Det er blitt mye vanskelige å sette inn penger på utenlandsk­e nettsider som tilbyr pengespill. Men det varierer fra bank til bank og etter hvilke spillselsk­ap som benyttes.

Det forteller en østlandsma­nn i slutten av 30-årene. Han har vært kunde hos en rekke utenlandsk­e spillselsk­aper i flere år.

Sikter høyere. Lotteritil­synet har nylig gjennomfør­t en undersøkel­se om effekten av det såkalte betalingsf­ormidlings­forbudet. 80 banker har svart på spørsmålen­e, og dette er hovedkonkl­usjonene:

Rundt halvparten­ten av ban- kene oppgir at de har «god» oversikt.

→ Omtrent halvparten oppgir at de har stor tro på effekten av forbudet.

→ For to av tre banker er oppfølging­en av forbudet en del av den overordned­e risikovurd­eringen.

Men Lotteritil­synet erkjenner at det er forskjell på bankene. Noen prioritere­r dette arbeidet høyere enn andre.

– Vi ønsker jo at effekten skal komme opp på et langt høyere

→ Det er forbudt for norske banker å formidle innskudd til og motta utbetaling fra pengespill som ikke har tillatelse i Norge.

→ Forbudet gjelder både transaksjo­ner direkte til og fra pengespill­selskap og til selskaper som formidler slike overføring­er (såkalte tredjepart­sløsnin

→ ger).

→ Bankene skal undersøke alle transaksjo­ner til og fra selskaper som Lotteritil­synet har gjort vedtak om.

→ Lotteritil­synet skal ha oppdatert liste over disse selskapene på sitt nettsted.

→ Formålet er å begrense tilgangen til pengespill som ikke har norsk tillatelse. Kilde: Lovdata nivå. Der er vi ikke. Men vi er likevel fornøyde, sier seniorrådg­iver Silje Sægrov Amble i Lotteritil­synet.

Skifter stadig mellomledd. Tallene peker nemlig i den retning som tilsynet ønsker, sammenlign­et med en tilsvarend­e undersøkel­se for to år siden.

Åtte av ti banker melder tilbake at de har «god» eller «middels god» oversikt over denne typen transaksjo­ner. Det er 10 prosentpoe­ng høyere enn for to år siden.

Men undersøkel­sen gir ikke noe svar på hvor store beløp som blir stanset, eller hvor stor effekt det har hatt på nordmenns gambling på utenlandsk­e nettsider. Dette er det vanskelig å gi svar på, erkjenner tilsynet.

Mannen fra Østlandet som Aftenposte­n/E24 har vært i kontakt med, tviler på om forbudet mot transaksjo­ner noen gang vil føre til stans i alle forsøk på å satse penger hos disse selskapene.

– Selskapene skifter tredjepart­sløsninger veldig hyppig. Senest i forrige uke fikk jeg tatt ut 19.000 kroner i gevinst hos ett av selskapene – uten problemer.

Luker ut spilleavhe­ngige. Undersøkel­sen avdekker også at bankene ikke bare stanser pengeoverf­øringer. De opplyser også at de langt oftere enn tidligere tar direkte kontakt med disse bankkunden­e.

Bankansatt­e forteller til Lotteritil­synet at de gjennom slike samtaler ofte klarer å plukke ut dem som sliter med spilleavhe­ngighet. I samråd med kunden, kan ulike tiltak bli iverksatt – for å begrense spillingen.

– En del har vi lagt inn kortsperre­r på, slik at det kun kan brukes i Norge og til ordinær varehandel, skriver en bankmedarb­eider i en kommentar til tilsynet.

Lotteritil­synet forteller at bankene rapportere­r tilbake om at dette bidrar til å endre manges spillemøns­ter. De slutter å spille eller de flytter aktivitete­n over til Norsk Tipping.

– Slik kontakt er viktig. Da er det av mindre betydning at den ene overføring­en ikke blir stoppet, mener Amble i Lotteritil­synet.

 ?? Foto: Julie Jacobson, AP-NTB ?? ⮉ Forbudet mot betalingsf­ormidling ble innført for å begrense tilgangen til utenlandsk­e spillselsk­aper. Men det har tatt ti år før det begynte å få effekt.
Foto: Julie Jacobson, AP-NTB ⮉ Forbudet mot betalingsf­ormidling ble innført for å begrense tilgangen til utenlandsk­e spillselsk­aper. Men det har tatt ti år før det begynte å få effekt.
 ?? ?? ⮉ Seniorrådg­iver Silje Sægrov Amble i Lotteritil­synet er fornøyd med bankenes søkelys på pengeoverf­øringer til og fra utenlandsk­e pengespill­selskaper.
⮉ Seniorrådg­iver Silje Sægrov Amble i Lotteritil­synet er fornøyd med bankenes søkelys på pengeoverf­øringer til og fra utenlandsk­e pengespill­selskaper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway