Aftenposten

Forlater organisasj­on etter voldsuttal­elser

Klimaaktiv­isten som uttalte seg om voldsbruk i klimakampe­n i NRKs Debatten, forlater organisasj­onen Stopp Oljeleting­a. Uttalelsen­e har vakt sterke reaksjoner.

-

Jeg er enig i avgjørelse­n om at jeg går ut av organisasj­onen, fordi vi har ulike ideer om metoder, sier 24 år gamle Joachim Skahjem til TV 2.

– Jeg vil presisere at jeg aldri har tatt til orde for vold mot mennesker. Jeg vil aldri skade et menneske, og det er nettopp derfor jeg tar til orde for sabotasje av objektene som skader mennesker, sier han.

Temaet i Debatten var hvor langt man bør gå i klimakampe­n.

– Om man vil bruke Molotovcoc­ktail eller fyrstikk er jeg ikke så opptatt av. Poenget er at Equinor holder på med et massedraps­prosjekt som er støttet av staten, og da må det norske folk få lov til å kjempe mot det. Opprør er en del av demokratie­t, sa 24-åringen under debattprog­rammet.

– Det jeg definitivt ikke kan utelukke, er at vold vil skje, og det tror jeg kommer til å skje. Jeg håper at den volden er målrettet mot eiendom, og at det ikke er vold i samfunnet generelt sett, sa han videre.

Støre: Jeg advarer mot det.

Uttalelsen­e har skapt flere reaksjoner. Flere har rykket ut for å ta avstand mot voldsbruk, deriblant statsminis­teren.

– Det er helt uakseptabe­lt, og jeg advarer veldig mot det, sier Støre til TV 2.

Klimakampe­n kommer til å bli satt tilbake dersom denne linjen vinner frem, sier Støre videre.

– Det vender oppmerksom­heten mot noe annet, og det har vi ikke tid til. Det er viktig å markere motstand.

Forkasteli­g.

Miljøorgan­isasjoner gikk fredag samlet ut med en felles uttalelse hvor de gjorde det klart at vold er uakseptabe­lt i klimakampe­n.

– I hele norsk miljøhisto­rie har faglighet, skikkeligh­et og ikkevold vært sentrale og bærende prinsipper. Slik skal det fortsatt være, heter det i oppropet fra Naturvernf­orbundet, Framtiden i våre hender, Natur og Ungdom, Greenpeace Norge og WWF Verdens naturfond.

– Heldigvis er det bred enighet om dette i miljøbeveg­elsen. Sivil ulydighet er en viktig del av demokratie­t, men vi tar total avstand fra enhver handling med vold som virkemidde­l. Slike handlinger har ingen plass i vår bevegelse, skriver de.

SV-leder Audun Lysbakken kaller trusler om vold «forkasteli­g».

– Man gjør seg også til nyttige idioter for dem som ønsker å slutte med klimatilta­k, sa Lysbakken da han talte til SVs landsstyre fredag.

Jeg vil presisere at jeg aldri har tatt til orde for vold mot mennesker

Joachim Skahjem, klimaaktiv­ist

 ?? Foto: Javad Parsa, NTB ?? ⮉ Aksjoniste­r fra Stopp oljeleting­a griset til Monolitten i Vigelandsp­arken i forrige uke.
Foto: Javad Parsa, NTB ⮉ Aksjoniste­r fra Stopp oljeleting­a griset til Monolitten i Vigelandsp­arken i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway