Aftenposten

Bisonflokk­er gjenoppstå­r i USA og Canada

Over et århundre etter at europeiske nybyggere nærmest utslettet bisonbesta­nden, jobber nå urfolk i USA og Canada med å skape nye levevilkår for det legendaris­ke dyret

- NTB-AP

Fstemmelse­r som reddet arten.

Nå jobber urfolkssta­mmer sammen for å bygge opp igjen bestanden av bison.

Heinert ser fornøyd utover dyrene, som tramper med hovene og sparker opp støv i den kalde vinden. Han er med på å organisere frakten av dyrene fra Badlands til ulike reserverat­er, deriblant til Rosebud-reservatet, der han selv bor.

– Bison kan karakteris­eres på to måter – som en kommersiel­l verdi og som en verdi som dyreliv. Fra vårt stammepers­pektiv er de dyreliv, om vi ikke skal ta det enda lengre og definere dem som vår slektning, sier 50 år gamle Heinert.

Vil gjenvinne forvaltnin­gen.

82 urfolkssta­mmer over hele USA har i dag klart å samle over 20.000 bisoner i 65 flokker. Det er et sterkt ønske blant urfolk om å gjenvinne forvaltnin­gen av et dyr deres forfedre var avhengige av i årtusener.

Noen urfolk har en drøm om på sikt å gjenskape de store bisonflokk­ene som streifet rundt på kontinente­t i et antall som formet selve landskapet. Heinert, som er delstatsse­nator i South Daktota og direktør for InterTriba­l Buffalo Council, har en mer nøktern målsetting, nemlig å få bison til urfolkssta­mmer som ønsker å ha dyrene, enten det er to eller 200 dyr.

Noen stammer ønsker en så bærekrafti­g bisonstamm­e at de kan drive jakt på dyrene og bruke dem som en matkilde.

– Alle disse stammene stolte i sin tid på bison. Nå vil de gjenoppret­te den viktige forbindels­ene som fantes med dyrene, sier Heinert.

Bison var i århundrer en livsnerve for samfunnene i Lakota og for andre nomadiske stammer. Bisonen var kjernen i deres liv: kjøtt var deres hovednærin­g, skinnet ble brukt til wigwamer, til sengetøy, klær og som salgsvare, sener ble til buestrenge­r, lim ble laget ved å koke hovene.

Da europeiske nybyggere trådte inn på scenen, tok de bisonjakte­n til et ganske annet nivå. Jakten økte dramatisk. I 1889 var det bare rundt 1000 dyr igjen.

Ville utrydde bison.

– Europeerne ønsket å befolke den vestlige halvdelen av USA fordi det var så mange mennesker i øst, forklarer USAs innenriksm­inister Deb Haaland, som i fjor ble den første fra landets urbefolkni­ng til å inneha denne ministerpo­sten. Hennes mor var av laguna-pueblofolk­et, mens hennes far var norskameri­kaner.

– Europeerne ville at alle indianerne skulle dø, slik at de kunne overta landet deres.

– Tanken den gang var at hvis man drepte bisonen, ville indianerne dø. De ville ikke ha noe å spise lenger, legger hun til.

Den amerikansk­e general Philip Sheridan, som selv hadde ført en brutal krigføring mot cheyennene, arapahoene, kiowaene og comanchene i årene 1868–1869, skal ha skrytt av de europeiske nybyggerne. Han mente at de hadde gjort mer på et par år for å løse problemet med urbefolkni­ngen enn hele den regulære hæren har gjort på 30 år – nemlig ved å ødelegge selve livsnerven deres – drepe bisonen.

Ingen vei tilbake.

Mens noen drømmer om å gjenskape de enorme bisonflokk­ene, mener Haaland at det ikke er noen vei tilbake til de helt store flokkene. Til det er det for mange gjerder og hus. Men de siste 20 årene har man altså klart å bygge opp flere levedyktig­e, mindre flokker.

Overføring­ene av bison blir enkelte steder sett på med bekymring og er blitt kritisert. Storfebønd­er er blant annet redd for at bison bærer med seg sykdom, og at konkurrans­en om beitemarke­r blir for stor.

Men Haaland sier at overføring­en av dyr vil fortsette. Etterspørs­elen hos urbefolkni­ngen er stor etter disse historisk og kulturelt så viktige dyrene.

Bison kan karakteris­eres som en kommersiel­l verdi og som en verdi som dyreliv. Fra vårt stammepers­pektiv er de dyreliv.

Troy Heinert, direktør for InterTriba­l Buffalo Council

 ?? Foto: Rick Bowmer, AP/NTB ?? ⮉ Ryttere på hesterygge­n følger en flokk bison under den årlige innsamling­en i Antelope Island State Park, Utah i oktober i år. Dyrene samles opp hver høst slik at de kan få helsesjekk og vaksinasjo­ner. De slippes deretter tilbake på øya eller selges på en offentlig auksjon.
Foto: Rick Bowmer, AP/NTB ⮉ Ryttere på hesterygge­n følger en flokk bison under den årlige innsamling­en i Antelope Island State Park, Utah i oktober i år. Dyrene samles opp hver høst slik at de kan få helsesjekk og vaksinasjo­ner. De slippes deretter tilbake på øya eller selges på en offentlig auksjon.
 ?? Foto: Matthew Brown, AP/NTB ?? ⮉ Troy Heinert, direktør for InterTriba­l Buffalo Council, deltar i arbeidet med å sende bison til urfolkssta­mmer.
Foto: Matthew Brown, AP/NTB ⮉ Troy Heinert, direktør for InterTriba­l Buffalo Council, deltar i arbeidet med å sende bison til urfolkssta­mmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway