Aftenposten

De står i en umulig situasjon

Disse bildene får meg til å grøsse.

- Foto: Frank Augstein, AP/NTB

På tribunen sitter en mann. Han bryter sammen i gråt. Det vil stå igjen som et av de vondeste bildene fra dette mesterskap­et. Det forteller alt om hva som står på spill i hjemlandet hans.

I Iran gjør regimet hva de kan for å knuse demonstras­jonene for frihet. Demonstran­ter idømmes dødsstraff.

I Qatar blir nasjonalsa­ngen spilt over høyttalera­nlegget. TV-kameraet glir bortover rekken med iranske spillere. Denne gangen gjør de ikke som før åpningskam­pen mot England. Denne gangen synger de.

Det er umulig å vite hva de faktisk tenker på i øyeblikket. Men leppene beveger seg så vidt.

Arrestert.

Ble de presset til å synge? Det er naturlig å spekulere på det. Spesielt etter nyheten som kom dagen før.

Da ble den iranske fotballpro­filen Voria Ghafouri arrestert. Han anklages for å spre propaganda mot staten. Ghafouri har kritisert det iranske regimets behandling av kurdere. Han var aktuell for VM-troppen, men kom ikke med. Mange av spillerne kjenner ham derfor godt. Det kan ha blitt oppfattet som en tydelig advarsel fra regimet.

Irans protest i åpningskam­pen traff hardt. Først uttrykte kapteinen Ehsan Hajsafi sympati med ofrene for regimets brutalitet. Så droppet spillerne å synge med under nasjonalsa­ngen.

Det var et modig øyeblikk. Men det kom med betydelig risiko. Mange i troppen spiller til daglig i den iranske ligaen. De har familie som bor i Iran. Samtidig går myndighete­ne stadig lenger for å knuse demonstras­jonene for frihet.

Bakteppet er så alvorlig at fotball kan virke helt uviktig. Men denne uken viser nettopp hvilken kraft som ligger i fotballen.

Press fra flere kanter.

Én annen tanke melder seg: Stakkars spillere. Presset er enormt fra alle kanter. Alt de gjør, blir dissekert. Konsekvens­ene kan bli store.

Da spillerne mandag droppet å synge, var det en viktig seier for mange iranere. I forkant hadde spillerne fått kritikk for å besøke presidente­n før VM-avreisen. Samtidig er det fra utsiden vanskelig å vite hva som hadde skjedd om de avviste en slik invitasjon.

Markeringe­n før England-kampen ble kringkaste­t i store deler av verden. Slik fikk den tyngde. Noen vil likevel være skuffet over at det ikke ble fulgt opp før kampen mot Wales. Iran-spillerne viste mot, men er langt fra dem som har ofret mest i kampen for frihet.

Ropte.

De steile frontene var også å se rett utenfor stadion. Noen iranere kom med fornærmels­er til andre iranere kledd i Tskjorter med budskap om frihet. Det beskriver nyhetsbyrå­et Associated Press. Da noen kvinner

ble intervjuet om protestene, brøt en gruppe menn inn og ropte «Den islamske republikke­n Iran».

I selve kampen spilte Iran med en helt annen glød enn mot England. Men først etter at Waleskeepe­r Wayne Hennessey fikk rødt kort, løsnet det. Langt på overtid kom det to mål. Da brøt det ut voldsomme jubelscene­r.

Det er lett å unne spillerne det øyeblikket.

Den sportslige oppturen gjør det enda viktigere at Iran-spillerne valgte side i starten av turneringe­n. Hvis ikke, ville det blitt en ren triumf for regimet.

Bildene som vil brenne seg fast i minnet, er likevel av de gråtende supportern­e på tribunen. ⮉ De iranske spillerne før kampen mot Wales. Under nasjonalsa­ngen synger de – såvidt. I den første VMkampen, mot England, sang de ikke.

 ?? Daniel Røed-Johansen Kommentato­r ??
Daniel Røed-Johansen Kommentato­r
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Francisco Seco, AP/NTB Foto: ?? ⮉ Iran avgjorde med to scoringer på overtid. VM-håpet lever.
Francisco Seco, AP/NTB Foto: ⮉ Iran avgjorde med to scoringer på overtid. VM-håpet lever.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway