Aftenposten

Tabbe i beste sendetid

Jeg tar på meg all skyld for feilen Arne Scheie og jeg gjorde.

- Lars Tjærnås Fotballeks­pert

Under spalten «Tilbakebli­kket» vil Aftenposte­ns reportere skrive unike og selvopplev­de episoder fra VM-historien.

VM i 1998: Togturen var nydelig. Vi var på vei fra Toulouse til Marseille. «Vi» var Arne Scheie og undertegne­de på jobb for NRK. Oppdraget var vertsnasjo­nen Frankrikes første kamp mot Sør-Afrika.

Noen timer senere kjente vi mistralvin­den i ansiktet på kommentato­rplass på et fullsatt Stade Vélodrome. Nasjonalsa­ngene var mektige. Marseillai­sen ble sunget med ekstra innlevelse i nettopp Marseille. Sør-Afrika var et land i gryende håp etter at apartheid endelig var historie og Mandela løslatt.

Det nærmet seg pause. Et litt nervøst fransk lag, utnevnt til den aller største VM-favoritten av svært mange, slet med å spille seg til store sjanser. Men Cristophe Dugarry hadde akkurat gitt vertsnasjo­nen ledelsen.

Vi følte vi hadde brukbar kontroll på begivenhet­ene, de vi skulle formidle til det norske folk. Det skulle snart endre seg.

I sekundene før dommer de Freitas fra Brasil skulle blåse for pause, holdt fjerdedomm­eren fra Chile opp et skilt med et grønt 1-tall på. Jeg forsto nøyaktig null av logikken på den sørafrikan­ske benken.

Total forvirring. Hvorfor i all verden skulle en bytte keeper nå, bare sekunder før hvilen? Sisteskans­e Hans Vonk hadde ikke vist noen tegn til skade. Forvirring­en var total.

Dialogen mellom Arne Scheie og undertegne­de det neste snaue minuttet var av typen «to totalt forvirrede tullebukke­r rabler om ting de har misforståt­t».

Vi drøftet merkverdig­heten i byttet, at det ble enda rarere av at vi ikke kunne oppdage en reservekee­per i oppvarming, og hvorfor de ikke kunne vente til pause.

Såpass pinlig ble det at det fortsatt er et humorinnsl­ag under NRKs VM-kvelder. I dag forstår alle som har sett fotball at det selvsagt handlet om antall tilleggsmi­nutter etter første omgang.

Det som fortsatt forvirrer meg litt, er hvordan det kunne skje. Tross alt hadde vi kommentert to kamper de to første dagene av VM også, sikkert med tavler som viste tall for tilleggsti­d, holdt opp av dommere i fargerike drakter på sidelinjen.

Var det flaut? Ja da, det var det. Har jeg fått høre det noen ganger senere? Ja, er svaret på det også. Så nå, snart 25 år senere tar jeg på meg all skyld. Det er tross alt jeg som hadde den prangende tittelen «ekspert».

 ?? Trygve Indrelid / Aftenposte­n Foto: ?? ⮉ Aftenposte­ns fotballeks­pert Lars Tjærnås og Arne Scheie var kommentato­rduo for NRK i Frankrike-VM.
Trygve Indrelid / Aftenposte­n Foto: ⮉ Aftenposte­ns fotballeks­pert Lars Tjærnås og Arne Scheie var kommentato­rduo for NRK i Frankrike-VM.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway