Aftenposten

Klæbos genistrek

Johannes Høsflot Klæbo (26) tok sin første Ruka-seier på tre år etter at han overrasket konkurrent­ene underveis i finalen.

- Herman Folvik og Kristian Arnesen Strømshove­d, VG

Klæbo la seg bakpå tidlig i finalen, men rykket til i en sving like før en utforkjøri­ng og fikk luke til resten. I den famøse sistebakke­n før oppløpet i Ruka var ingen i nærheten av 26-åringen og han cruiset inn til seier foran Even Northug, Pål Golberg og Erik Valnes.

– Det var litt «klok av skade». Even kjørte først i den bakken i semi-en, og jeg følte at du enkelt ble spist opp. Men jeg så at jeg ville komme først inn i bakken uansett – enten måtte jeg stoppe opp eller dra til. Da tenkte jeg å prøve noe annet. Det ble rett og slett en improvisas­jon, sier Klæbo, som er kjent for å være et taktisk geni, til VG.

– Hvordan kommer du på disse «taktiske mesterverk­ene»?

– Jeg vet ikke. I dag var det bare at jeg havnet først, og da måtte jeg prøve å holde flest mulig bak. Jeg regnet med at det kom til å komme en eller to på siden, men jeg må rette en stor takk til smøreteame­ne for gode ski, sier Klæbo.

– Johannes er eksemplari­sk på posisjoner­ing. Og så er han så god på å springe den siste bakken, sier Even Northug. Vunnet tre av tre. Siden midten av juli har han slitt med en skade i baksiden av låret, men Klæbo er positiv til utviklinge­n, og starten av sesongen har gitt tre seiere av tre mulige.

– Man må gå alt man kan for å gå skirenn. Jeg hadde ikke klart å gå så mye fortere, ser Klæbo.

Ekspertkor­pset var nærmest i himmelen av det trønderen viste:

– Han viser fire X-faktorer i én finale. Først akselerere­r han fra de andre, så setter han seg i feltet. Da er det vanlig i internasjo­nal langrenn at resten av feltet sklir opp i ryggen. Men det skjer ikke med Johannes, for han har helt unik evne til å finne posisjoner i hocke, så er det rykket i bakken og på oppløpet har han det også, sier Martin Johnsrud Sundby på Viaplay og konklude-rer.

– En eventyrlig maktdemons­trasjon.

«Outstandin­g». – Jeg er så imponert og jeg sitter med en følelse av at han ikke er 100 prosent med tanke på skaden. Gud vet hva han har i seg da. Han er helt «outstandin­g», sier Torgeir Bjørn på NRK.

– Det er morsomt å se Klæbo, han går så rolig teknisk. Det er lekende lett ut. Sjeldent å se noen være så overlegne, sier Fredrik Aukland på NRK.

Even Northug tok sin første pallplass i verdenscup­en og har fått en sterk sesongstar­t med seiere på Beitostøle­n og Mounio de siste helgene.

– Det er ikke til å tro. Jeg er blitt nummer én, én og to. Det har vært ekstremt bra. Så blir det selvfølgel­ig annenplass når Johannes tilbake, sier Even Northug til VG.

Klæbo, som nå står med totalt 31 verdenscup­seiere i sprint, har vunnet 20 av de 22 siste sprintene han har stilt opp i. Begge de to siste «nederlagen­e» har kommet i Ruka – mot Aleksandr Terentjev i fjor og Erik Valnes året før.

Totalt er Klæbo blitt slått fire ganger i Ruka-sprinten: I 2016, i 2018, da han rotet bort seieren til rivalen Aleksandr Bolsjunov samt de to foregående.

Motivert av kritikk. Tiril Udnes Weng (26) sier rett ut at hun er blitt ekstra motivert av all kritikken mot de norske langrennsj­entene i de siste månedene. Da langrennsv­erdenscupe­n åpnet med klassisk sprint i Ruka fredag, var det bare svenskene Emma Ribom og Johanna Hagström som var bedre enn henne.

Kristine Stavås Skistad fulgte opp med 5.-plass. Hele fem norske jenter var med i semifinale­ne.

Fredagens 3.-plass var Wengs første på pallen i en individuel­l klassisk sprint. – Dette betyr mye, det er dette vi trener for og jeg er veldig fornøyd med å komme på pallen, sa hun til NTB.

 ?? Foto: Johanna Wallen, Bildbyrån ?? Johannes Høsflot Klæbo på vei til seier i verdenscup­åpningen.
Foto: Johanna Wallen, Bildbyrån Johannes Høsflot Klæbo på vei til seier i verdenscup­åpningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway