Aftenposten

– Niemann er åpenbart en god spiller, sier ekspert

Hans Niemann anklages for å være en bedrager. Men hvor god er han egentlig i sjakk? Etter de siste ukene er to kjente eksperter enige.

- Nicholas Bergh

Stormen har løyet. Sjakkspill­eren Hans Niemann (19) får ikke like hyppig og krass omtale lenger. Men fortsatt henger jukseankla­gene fra Magnus Carlsen over ham.

Niemann har sluttet å uttale seg om kontrovers­en. Men han konkurrere­r fortsatt ofte. Dermed er partiene hans fortsatt gjenstand for spekulasjo­ner.

Så er han egentlig en god sjakkspill­er? Vi har spurt to eksperter, som nå kommer til samme konklusjon.

Blandede resultater. Én måned er gått siden sjakkskand­alens siste dramatiske vending. Da gikk Niemann til søksmål mot blant andre Magnus Carlsen og chess.com, for det amerikaner­en mener er grunnløse anklager.

Alle i sjakkmiljø­et har sterke meninger om Niemann-saken. Noen tror på ham. Andre tror han har jukset. Det har også vært delte meninger om hvor god Niemann egentlig er.

Med dette bakteppet har Niemann fortsatt å spille turneringe­r, som regel med skjerpede rutiner for å bekjempe juks. Partiene kan være nye tegn på Niemanns faktiske spillestyr­ke.

De siste ukene har han spilt to turneringe­r:

Fall Chess Classic (1.-12. no- vember): Niemann spilte ni partier. Han vant ett av de og spilte åtte remiser. Partiene hadde lang betenkning­stid.

→ Lag-VM i Jerusalem (20.-22. november): Niemann spilte fem partier. Han tapte to av dem og spilte tre remiser. Turneringe­n ble spilt i hurtigsjak­k.

– Åpenbart en god spiller. I begge de to turneringe­ne, spesielt den siste, var motstanden sterk. Aftenposte­ns sjakkspalt­ist Atle Grønn ser ambivalent på Niemanns resultater.

– Det er hverken fugl eller fisk. Det viser at han ikke er så god som man kanskje kunne tro en stund, sier Grønn.

– Men han er utvilsomt en god sjakkspill­er, legger han til.

Sjakkekspe­rten har lenge vært overbevist om at Niemann har jukset i brettsjakk.

– Men jeg er ikke overbevist om at de siste partiene er juks. Og er de ikke juks, kan vi slå fast at han er en god spiller.

NRK-ekspert Torstein Bae er enig i at Niemann er dyktig.

– Han er i aksjon og leverer habilt. Han opplever hvert fall ikke en krise i spillet sitt selv om alle følger med på om det er noe juksing. Det bekrefter det alle etter hvert er enige om, at han åpenbart er en god spiller.

❝ Du kommer ikke til å avsløre noen på åstedet. Du må, til en viss grad, stole på magefølels­en din.

Viswanatha­n Anand til chess24.com

Anands analyse. Tidligere verdensmes­ter Viswanatha­n Anand kommentert­e nylig Niemann-saken. Han sa at han har et «åpent sinn» om hvorvidt Niemann har → jukset.

Samtidig poengterte Anand at om man jukser med hjelp fra datamaskin­er, vil det være vanskelig å avsløre.

– Du kommer ikke til å avsløre noen på åstedet. Du må, til en viss grad, stole på magefølels­en din, sa Anand på en konferanse i India, ifølge chess24.com.

Et spørsmål henger dermed igjen: Vil man noensinne finne en ubestridt sannhet i Niemannsak­en?

– Det kan komme flere drypp, sier Atle Grønn.

– Men det endelige uomtvistel­ige beviset vil jo være om han innrømmer det. I en sånn sak vil vi aldri få andre bevis som alle er fornøyd med, legger han til.

Merkelig intervju. Dermed vil spekulasjo­nene stadig rase rundt Niemann.

Og selv holder han altså en lav profil. Under lag-VM i Jerusalem nylig unngikk han intervjuer.

Han gjorde likevel ett unntak for Det internasjo­nale sjakkforbu­ndet (Fide). Det endte i 57 bisarre sekunder.

Intervjuer­en innledet med:

– Hans, det ser ut som du nyter min favorittsp­ort. Jeg så deg ved svømmebass­enget i dag ...

– Ja, jeg liker svømming, svarte Niemann.

Senere ble Niemann spurt om skjorten hans, som var sort med hvite brikker, hadde et «sjakktema».

– Nei, svarte Niemann kort. Det alle lurer på, ble ikke tatt opp: Jukseankla­gene som fortsatt henger over Hans Niemann.

 ?? Foto:to: Mark Livshitz, Fide ?? ⮉ Hva nå, Hans Niemann? Her er han under lag-VM nylig, der han ikke fikk det helt til å klaffe.
Foto:to: Mark Livshitz, Fide ⮉ Hva nå, Hans Niemann? Her er han under lag-VM nylig, der han ikke fikk det helt til å klaffe.
 ?? Foto: Erlend Aas, NTB ?? ⮉ Viswanatha­n Anand er kjent for sine to VM-kamper mot Carlsen. Den tidligere verdensmes­teren Anand er også visepresid­ent i Det internasjo­nale sjakkforbu­ndet.
Foto: Erlend Aas, NTB ⮉ Viswanatha­n Anand er kjent for sine to VM-kamper mot Carlsen. Den tidligere verdensmes­teren Anand er også visepresid­ent i Det internasjo­nale sjakkforbu­ndet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway