Aftenposten

Bridge Aktivitet for alle pengene

- Tommy Sandsmark tommy@sandsmark.org

Jo mer aktivt vi melder, desto mer passive blir motparten. Ta kommandoen om du kan, for fienden har alltid et godt eget system, men er ofte usikre på defensive avtaler. Forsøk å finne en «nøkkelmeld­ing» som gjør livet mest mulig surt for fienden. Da vil noen av dem gjette galt, melde for høyt eller resignere helt. Det er nesten aldri et spørsmål om å melde «riktig», men det gjelder å melde slik at fienden kan bli usikre på egne avtaler. I Blommenhol­m Cup var nettopp dette et viktig poeng:

Melder du noe nå? I så fall hva? Hånden var nok bare god nok for 1 spar innmelding, men jeg valgte å hoppe inn med 2 spar, fordi jeg a) visste at Nord ville forstå at vi ikke kunne ha høyeste kontrakt, og b) 2 spar kanskje ville herpe motparten. De kan jo ha 4 hjerter i kortene, men vil kanskje få problemer med å finne fargen. Hva skulle Ø/V gjøre nå?

Vest kunne nok ikke gjøre så mye, for enhver aksjon fra ham ville ha vist en sterkere og/eller annen hånd enn han hadde. Men Øst har jo egentlig en helt opplagt grandmeldi­ng. Hvis han er forsiktig, nøyer han seg med 2NT, som Vest selvsagt letter. Han kunne også ha doblet for å vise 10+HP, og i såfall havner Ø/V i 2 eller 3NT.

Øst hadde ingen kløverstøt­te, kun ett sparhold, og Vest hadde vist en svak åpning. Det hele kokte ned til en gjettelek der Øst gjettet feil, og det gikk pass rundt:

3 ganger ruter kom ut, og Ø/V rotet bort den andre beten, uten at det spilte noen rolle for scoren. 90 prosent av salen var i 3NT Ø/V med minst 9 stikk. Det kan naturligvi­s være farlig å trekke en konklusjon basert på bare ett spill, men det er jo fristende å si at innmelding­en ødela for motparten.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway