Aftenposten

Som et reinslakt på kjøkkenben­ken

Mari Andreassen skriver med en uforferdet kroppslig råskap i sin første roman.

- Anne Merethe K. Prinos Bokanmelde­r og generalsek­retær i Norsk kritikerla­g

Sukk, enda en koronabok! Tanken melder seg umiddelbar­t idet man plukker opp Mari Andreassen­s romandebut. Koronamoti­vet har for lengst mistet glansen, delvis fordi de fleste lesere er lut lei hele pandemien. Andreassen får på sin side maksimalt ut av å legge handlingen i «Kjøtt og blod» til koronavåre­n 2020. Så mye for mine fordommer, altså. Motiv som fødselstra­umer, skjøre familierel­asjoner og angsten for å falle ut av fellesskap­et, får her en ekstra omdreining.

Jeg-fortellere­n i romanen, Johanne, er et sted i 30årene og venter sitt andre barn. Da hun fikk sin første datter Sigrid, var det med et haste-keisersnit­t. Hendelsen står for henne som et overgrep, som hun er livredd for at vil gjenta seg. Ikke bare ble hun spent fast til operasjons­benken, fratatt enhver kontroll, Sigrid kom til henne «ferdig ødelagt».

Den nyfødte ble nemlig skilt fra Johanne rett etter inngrepet (det er visstnok relativt vanlig etter keisersnit­t): «De som tok henne fra meg sådde en mistillit i henne før jeg fikk sjansen til å prøve meg, være mor.» Et arr datteren har på låret etter kirurgens skalpell, er for hovedperso­nen et fysisk uttrykk for en tilknytnin­gsskade hun ikke er i stand til å reparere.

Og hva da med det nye barnet, som vil komme til verden på et sykehus underlagt strenge smittevern­regler?

En litterær trend?

Andreassen er langt fra alene om å skrive om graviditet og småbarnsti­d. Monica Isakstuen, Silje Bekeng-Flemmen, Mikkel Bugge og Kristin Storrusten er bare noen av dem som de senere årene har brukt stoffet. Som Bekeng-Flemmen kommentert­e da hun debuterte i 2019, er det påfallende at slike utgivelser blir sett på som en litterær trend, ikke en eviggyldig tematikk. Poenget – at det kan virke som om grunnlegge­nde, kvinnelige erfaringer liksom ikke er allmenne nok – har definitivt noe for seg.

Tilbake til Andreassen. Det spesielle med hennes stil er den rå kroppsligh­eten: «Denne gangen er hormonene av det tette og fuktige slaget, de får frem en konsentrer­t saltaktig dunst, kroppen min ligger om nettene og koker kraft, det pipler ut av hodebunnen, renner i nakken, jeg er klam mellom lårene, fuktig på innsiden av hendene.»

En kropp som koker kraft! Boken er nesten verdt å lese bare for denne ene glitrende metaforens skyld.

Sans for det dyriske.

Forfattere­ns sans for det dyrisk kroppslige går igjen i beskrivels­ene av en diger reinskrott. Ektemannen Amunds partering av slaktet blir en avskyvekke­nde, brutal parallell til skjæringen og slitingen i Johannes kropp under keisersnit­tet. Bildebruke­n fungerer ypperlig, inntil Andreassen faller for fristelsen til å stave det hele ut for oss.

Slike feilskjær er det likevel ikke så mange av. I en roman som utspiller seg som en slags nedtelling mot nedkomsten, utvides rommet idet en ukjent slektning av ektemannen går bort. For hvem var denne slektninge­n, og hvorfor har hverken Johanne eller Amund hørt om henne, selv om hun bodde kun noen hundre meter unna? Kan man bare forsvinne ut av familien, sånn uten videre? Igjen gir koronatide­n et trykk til en fortelling om isolasjon og frykten for at avstanden mellom folk kan bli for stor til å overkomme.

Bragenomin­ert for debut.

Mari Andreassen opplevde i 2019 noe de færreste debutanter er forunt: Hennes novellesam­ling «Hvor lenge varer vi» ble nominert til den høythengen­de Brageprise­n.

Med «Kjøtt og blod» beviser hun at hun er noe langt mer enn et flyktig blaff.

 ?? Foto: Anna Julia Granberg / Blunderblu­ss ?? Mari Andreassen ble i 2019 nominert til Brageprise­n for novellesam­lingen «Hvor lenge varer vi».
Foto: Anna Julia Granberg / Blunderblu­ss Mari Andreassen ble i 2019 nominert til Brageprise­n for novellesam­lingen «Hvor lenge varer vi».
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway