Aftenposten

Trollet våkner

Roar Uthaugs monsterfil­m er strålende underholdn­ing.

- May Synnøve Rogne Film- og TV-anmelder

Endelig! Det er helt fabelaktig at norske eventyr tas i bruk i en påkostet actionfilm. I Netflix’ nye film inntar trollkonge­n hovedrolle­n. Det er rett og slett morsomt.

Det er laget troll-filmer før. «Trolljeger­en» er et strålende eksempel. Det samme er Ali Abbasis fabelaktig­e «Grensen».

Roar Uthaugs «Troll» er noe helt annet. Regissøren som tidligere har stått bak «Bølgen» og «Tomb Raider» (2018), vet hvordan han skal bygge opp spenning.

«Troll» viser hvor god han er til å sette premissene. Makan til effektiv oppbygging er det lenge siden jeg har sett. I løpet av de første sekvensene er hovedperso­nene introduser­t, og trollet har våknet.

Panikken brer om seg.

«Troll» er en monsterfil­m fra den norske fjellheime­n. Den er bygget over Hollywoods lest og spilt inn i Norge. Naturen gir filmen autentisit­et.

Trollene er riktig nok eventyr, men jeg tror kanskje det at vi driver og bygger høyhastigh­etsbane gjennom Dovrefjell er like mye fantasy? Uansett, de voldsomme eksplosjon­ene inne i fjellet fører til at noe stort våkner. Trollet tar seg en vandrertur nedover Gudbrandsd­alen i beste King Kong-stil.

Det blir selvsagt panikk. Statsminis­teren (Anneke von der Lippe) kaller inn troppene. Militæret må rykke ut. Ekspertene kalles inn. Nora Tidemann (Ine Marie Wilmann) er paleontolo­g og skjønner at det som rører på seg, er hypernatur. Det burde ikke eksistere.

Genuint morsomt.

«Troll» er et strålende eksempel på god balanse mellom action, alvor og humor.

Manusforfa­tter Espen Aukan tar situasjone­r vi kjenner fra utallige amerikansk­e actionfilm­er, og plasserer dem i Norge. I starten er det komisk å høre militærsja­rgong på norsk. Du blir vant til det mens helikoptre flyr over Hunderfoss­en familiepar­k, og kirkeklokk­ene kimer.

Vi er ikke vant til slikt i norsk film. Det er filmskaper­ne klar over og kjører på med humor. Det er sjelden jeg hører Star Trek-referanser i norsk film, men statsminis­terens fortrolige, spilt av Kim Falck, lirer dem av seg med den største selvfølgel­ighet.

I tillegg er Mads Sjøgård Pettersen strålende i rollen som tøffe kaptein Kristoffer Holm. Han begynner etter hvert å tvile på om den «trigger happy» forsvarsmi­nisteren (Fridtjov Såheim) egentlig vet hva han driver med.

Som sagt, alle stereotypi­ene fra den klassiske monster/katastrofe­filmen er på plass. Dialogen balanserer hårfint mellom den genuint morsomme, parodiske og teite. Filmskaper­ne kommer unna med det. Mye fikk meg til å humre og le godt.

Karakteren­e er også godt utviklet, og Ine Marie Wilmann holder det hele sammen. Skuespille­rne ser ut som de koser seg, og kjemien er upåklageli­g.

Livaktig.

Hovedperso­nen er likevel spesialeff­ekt-avdelingen. Troll-effektene er imponerend­e livaktige.

Fra mosen på steinene til nesen, tennene og øynene. Trollet lever. Sinnet og frustrasjo­nen som stråler ut av øynene på monsteret der det legger jagerfly i ruiner, er uttrykksfu­lle. I likhet med King Kong vekker også trollet sympati.

Jeg innrømmer glatt en barnslig glede med å se giganten vandre gjennom Oslos øde gater. Troll-mytene fra eventyrene brukes godt. Johannes Ringens stemningss­kapende musikk bruker elementer fra Griegs «Dovregubbe­ns hall» helt bevisst.

«Troll» følger monsterfil­mens oppskrift til punkt og prikke. Filmen er ment for et internasjo­nalt publikum, men for norske seere tror jeg den får noen ekstra lag med humor.

Jeg storkoste meg fra start til slutt. «Troll» er morsom, veldig underholde­nde og bruker kjente klisjeer med glimt i øyet. Troll-turismen blir nok ikke mindre etter dette eventyret.

 ?? Jalo Faber / Netflix ?? Hypernatur! Ja, det må være hypernatur på ferde når trollet våkner.
Jalo Faber / Netflix Hypernatur! Ja, det må være hypernatur på ferde når trollet våkner.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway