Aftenposten

Med grønt skal grønt fordrives

Med flere hundre kvadratmet­er grønn plast går biologene til krig mot fremmed art i Oslofjorde­n.

- Anine Hallgren

Øyene i Oslofjorde­n har en svært verdifull og unik naturtype, såkalt åpen grunnlendt kalkmark. Få andre steder i landet finner man de sjeldne artene som tradisjone­lt har etablert seg på øyenes kalkberg. Men den unike vegetasjon­en får stadig konkurrans­e fra fremmede plantearte­r. Og fiendene kommer fra hagene rundt fjorden.

Dekker hele bakken.

En av verstingen­e er gravbergkn­app, en type prydplante som mange har plantet i hager for å få grønt dekke. Den er ikke lenger mulig å få kjøpt på hagesentre, men den er mye brukt på grønne tak i byområder.

– Problemet er at den har spredt seg voldsomt ute på øyene. Noen steder dekker den bakken fullstendi­g.

Det forteller Bård Bredesen, naturforva­lter og biolog i Bymiljøeta­ten i Oslo kommune.

Gravbergkn­appens frø har spredt seg via luftstrømm­er fra hager og grønne tak til øyene i Oslofjorde­n. I tillegg har den nok vært plantet i tilknytnin­g til hytter og boliger på enkelte øyer. Den har greid å formere seg i store mengder og spredt seg utover den kalkrike vegetasjon­en.

– Og denne klarer vi ikke å grave opp eller luke vekk når den opptrer i så store mengder som her. Den tar over og ødelegger for all annen vegetasjon.

Synlig våpen.

Men nå har kommunen en plan for å bli kvitt den uønskede arten. Store grønne plastprese­nninger er våpenet.

Ved å dekke over de utsatte områdene skal de drepe all vegetasjon for å bli kvitt den fremmede dekkplante­n.

– Ved å legge en duk over, vil all vegetasjon dø ut, også gravbergkn­appen. I august og september ble de grønne presenning­ene lagt ut over flere hundre kvadratmet­er i naturreser­vatene på Bleikøya, Nakholmen og holmen som er kalt Skilpadda.

D eter de lavet større natur restaureri­ngsprosjek­t som Bymiljøeta­ten gjør i samarbeid med og støttet av statsforva­lteren og Statens naturoppsy­n.

Må hjelpe til.

– Men vil det fungere?

– Vi er ganske sikre på at det vil fungere, sier Bredesen og viser til tidligere erfaringer­me d presenning på Mal møya o gi Ekeberg skråningen, som har vært vellykket.

Der døde gravbergkn­appen, og annen opprinneli­g vegetasjon fikk komme tilbake inn fra sideareale­ne.

– Men det kan nok hende vimå hjelpe til med å så frø vi har samlet inn og flytte vegetasjon fra nærliggend­e steder.

Ligger i to år.

Planen er å ha de grønne presenning­ene liggende i inntil to år for at den fremmede arten skal bukke under for mangel på lystilgang.

Bredesen forteller at de kombinerer tildekking s forsøkene med å luke og bruker også spader til å skave av røtter. De kan senere flytte dukene til nye steder som har problemerm­ed plantearte­n.

– Vi følger med og er ute og sjekker hvordan det går under presenning­ene.

– Vi håper og tror at vi lykkes med dette. Men vi er samtidig forberedt på at det ikke bare sprer seg inn naturlig hjemmehøre­nde vegetasjon, men også andre fremmede plantearte­r som vi sidenmå luke bort, sier Bredesen somskal følge prosjektet tett i årene som kommer.

❝ Gravbergkn­appen tar over og ødelegger for all annen vegetasjon

Bård Bredesen, Bymiljøeta­ten i Oslo

 ?? Foto: Bård Bredesen, Bymiljøeta­ten ?? ⮉ Store deler av naturreser­vatet på Bleikøya i Oslofjorde­n er dekket til med grønne presenning­er.
Foto: Bård Bredesen, Bymiljøeta­ten ⮉ Store deler av naturreser­vatet på Bleikøya i Oslofjorde­n er dekket til med grønne presenning­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway