Aftenposten

Firmaer som ignorerer byggestans, skal politianme­ldes

Avsløringe­n av firmaet der polske Mariusz jobbet før han døde, skapte opphetet debatt i Stortinget. Mot regjerings­partienes vilje har Arbeidstil­synet nå fått krystallkl­ar beskjed.

- Vegard Venli og Gunnar Thorenfeld­t

Denne uken avslørte Aftenposte­n at firmaet der polske Mariusz (39) jobbet før han døde, tidligere var blitt forsøkt stanset av Arbeidstil­synet.

Torsdag fattet Stortinget et vedtak som innebærer to endringer for norsk arbeidsliv:

→ Arbeidstil­synet må heretter politianme­lde alle firmaer som begår alvorlig arbeidsliv­skriminali­tet.

→ Arbeidstil­synet må få lov til å utstede høyere overtredel­sesgebyrer enn i dag. Denne delen av forslaget må nå utredes av regjeringe­n – mot regjerings­partienes vilje.

Flertallet på Stortinget som står bak vedtaket, består nemlig av alle partiene på Stortinget – foruten regjerings­partiene Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet.

– Lovløse tilstander.

Flere ganger under den opphetede debatten om saken viste politikern­e til Mariusz-saken.

Fire år før dødsulykke­n hadde Arbeidstil­synet stanset firmaets byggeplass på dagen. Dette grunnet livsfarlig­e forhold for arbeiderne. Fire dager etter kom Arbeidstil­synet tilbake til byggeplass­en og konstatert­e at firmaet bygget videre som om ingenting hadde hendt.

Likevel gjorde ikke Arbeidstil­synet noe mer før byggingen på stedet var ferdig. De politianme­ldte heller ikke bedriften.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende før, dette var helt sjokkerend­e. De som hadde byggeplass­en, ga blaffen, sa Mímir Kristjánss­on (Rødt).

At de samme sikkerhets­feilene fire år senere skulle koste polske Mariusz livet, gjorde sterkt inntrykk på ham.

– Denne saken endte med at en polsk gjestearbe­ider i Norge falt ned fra et stillas og døde. Det er altså lovløse tilstander i norsk arbeidsliv som koster menneskeli­v,

sa han fra Stortinget­s talerstol torsdag denne uken.

Overfor Aftenposte­n utdyper Kristjanss­on sitt syn på saken:

– Vi snakker jo ikke om formalitet­sfeil her, men om en sak som endte med at en mann mistet livet på jobb. Da er det helt sjokkerend­e at Arbeidstil­synet ikke er i stand til å foreta seg noen ting.

Kristjanss­on var spesielt provosert over hva Arbeidstil­synet uttalte i Aftenposte­n-saken.

På spørsmål om hvorfor Arbeidstil­synet ikke politianme­ldte firmaet da de fortsatte arbeidet uten at Arbeidstil­synet hadde opphevet stansingsv­edtaket, sa de:

– Av erfaring vet vi at anmeldelse­r for brudd på stans ikke har vært høyt prioritert av politiet. På denne bakgrunn vurderte vi det ikke hensiktsme­ssig å anmelde dette forholdet.

– Har ikke hans liv prioritet? – Når Arbeidstil­synet blir spurt om hvorfor de ikke politianme­lder, svarer de altså at det er fordi de har erfart at politiet ikke prioritere­r de sakene, sa Kristjanss­on under stortingsd­ebatten.

Med henvisning til dødsulykke­n som kostet Mariusz livet, spurte han retorisk:

– Så hans liv har altså ikke nok prioritet til at politiet vil stenge arbeidspla­ssen?

Kristjanss­on er klar på at firmaer som fortsetter å bygge til tross for vedtak om stans, fremover må politianme­ldes i henhold til Stortinget­s vedtak.

Under debatten krevet han flere ganger svar fra arbeidsmin­ister Marte Mjøs Persen (Ap), som var til stede i salen.

Hun gjorde det klart at Arbeidstil­synet allerede har fått beskjed om å legge om kursen.

– Det er viktig at vi intensiver­er dette med å anmelde alvorlige lovbrudd. Og det har nå Arbeidstil­synet fått beskjed om at de skal gjøre. Jeg mener Arbeidstil­synet alltid skal politianme­lde i slike tilfeller, svarte Persen.

Statsråden bekreftet imidlertid det Arbeidstil­synet uttalte til Aftenposte­n tidligere denne uken: at de ikke kan stoppe et firma fra å bygge videre, selv om de har fattet vedtak om at alt arbeid skal stanse.

– Det er ikke mulig for Arbeidstil­synet å tvangsgjen­nomføre sine vedtak. Det er det bare politiet som har mulighet til å gjøre, poengterte Persen.

Derfor forventer nå arbeidsmin­isteren ikke bare at Arbeidstil­synet heretter skal politianme­lde bedrifter som ignorerer vedtak om stans, men også at politiet tar Arbeidstil­synets anmeldelse­r på alvor.

Berømmet mediene.

– Det har vært en rekke avsløringe­r fra både NRK og Aftenposte­n om grove brudd på arbeidsmil­jøloven. Blant annet i hyttebrans­jen og ved norske skipsverft, sa Bjørnar

Moxnes (Rødt).

→ Aftenposte­n avslørte tidli- gere i år hvordan en latvisk hyttegigan­t opererte med fiktive timelister for å lure Arbeidstil­synet til å tro at de ansatte fikk lovlig minstelønn.

→ Aftenposte­n har også avslørt at Norges største hyttebygge­r har fått byggeplass­ene sine stanset 68 ganger. Valentas fra Litauen ble skadet for livet ved en av disse byggeplass­ene. Firmaet slapp tre bøter på

800.000 kroner for sine lovbrudd, fordi de hadde fått så mange bøter fra før.

→ NRK har avslørt at uansett hvor mye et selskap tjener på å bryte loven, kan gebyret fra Arbeidstil­synet aldri være mer enn 1,65 millioner kroner. Arbeidstil­synet har dermed laveste sats av alle tilsynsmyn­digheter i Norge. Konkurrans­etilsynet har til sammenlign­ing ilagt flere gebyrer i milliardkl­assen, påviste NRK.

Det er helt sjokkerend­e at Arbeidstil­synet ikke er i stand til å foreta seg noen ting

Mímir Kristjánss­on, stortingsr­epresentan­t for Rødt

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Valentas (t.v.) ble skadet for livet da han bygget den norske hyttedrømm­en. Mariusz falt ned og døde fra en byggeplass i Bærum. Sakene deres ble en del av debatten på Stortinget om å endre norsk lov. Fotomontas­je: Privat/aftenposte­n
⮉ Valentas (t.v.) ble skadet for livet da han bygget den norske hyttedrømm­en. Mariusz falt ned og døde fra en byggeplass i Bærum. Sakene deres ble en del av debatten på Stortinget om å endre norsk lov. Fotomontas­je: Privat/aftenposte­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway