Aftenposten

Europas nye jernteppe

Berlinmure­ns fall for 33 år siden ga håp om en ny æra med fred og samarbeid. Nå har Russlands krig i Ukraina ført til harde fronter og bygging av nye gjerder.

- Nina Haabeth, NTB-AP

Berlinmure­n strakte seg over 155 kilometer og var i årevis et smertefull­t skille mellom Østog Vest-berlin. Det endret seg i 1989 da østtyske myndighete­r åpnet opp etter en periode med dyp politisk og økonomisk krise og masseprote­ster.

Da danset tyskerne på toppen av Berlinmure­n og slo i stykker biter av det forhatte landemerke­t, somble reist i 1961. I løpet av et år ble Øst- og Vest-tyskland gjenforent.

I dag, ikke minst som følge av Russlands krig mot Ukraina, har frykt og splittelse erstattet euforien verden opplevde den gang.

Piggtråd. – Optimismen vi hadde i Europa etter 1989, er borte nå, sier Klaus Dodds, professor i geopolitik­k ved Royal Holloway, University of London.

– Jernteppet er borte, men et «piggtrådte­ppe» er nå dessverre i ferdmed å bli virkelighe­t i store deler av Europa, sier Dodds.

Den lange grensen mellom Finland og Russland går gjennom tette skoger og er i dag bare merket av trestolper med lave gjerder ment å stoppe kyr på avveie. Men snart vil det bli satt opp et sterkere og høyere gjerde langs deler av grensen.

Tidligere denne måneden begynte polske soldater å legge ut ruller av piggtråd på grensen til Kaliningra­d, den russiske eksklaven som ligger kilt mellom Polen og Litauen. Kameraer og et elektronis­k overvåking­ssystem vil også bli installert på området som én gang bare sporadisk ble bevoktet av patruljer av grensevakt­er.

Mange gamle gjerder. Det er ikke nytt at barrierer reises i Europa. Flere land i EU begynte å bygge grensegjer­der som et svar på at mer enn 1 million flyktninge­r og andre migranter kom inn i Sør-europa fra Midtøsten og Afrika i 2015.

Mellom 2015 og 2016 provoserte Russland Finland ved å sende tusenvis av asylsøkere, de fleste fra Midtøsten, mot grenseover­ganger i Nord-finland.

Europas forhold til Belarus ble dårligere etter at den autoritære presidente­n Aleksandr Lukasjenko ble erklært somvinner av det svært omstridte valget i 2020.

EU anerkjente ikke valgresult­atet og innførte sanksjoner mot landet. Regjeringe­n i Minsk svarte med å sende tusenvis av migranter over EUS grenser i det mange omtalte som hybrid krigføring. Strømmen av flyktninge­r førte til at Polen og Litauen satte opp lange gjerder langs grensene til Belarus.

Michal Baranowski, leder av Warszawa-kontoret til tenketanke­n German Marshal Fund, sier at de fleste sikkerhets­analytiker­e tror Belarus koordinert­e aksjonen med Moskva. Han mener at målet i realiteten var å destabilis­erte grensene før krigen i Ukraina.

Frykt for ny migrantkri­se. Og igjen – i frykt for nok enmigrantk­rise som følge av den pågående krigen i Ukraina og Europas sanksjoner mot Moskva – har europeiske ledere begynt å styrke grensevern­et sitt.

Finlands statsminis­ter, Sanna

Marin, har kunngjort planer om å styrke deler av landets grense mot Russland. Den er 1340 kilometer lang. Russiske myndighete­r har truet med «alvorlige militærpol­itiske konsekvens­er» mot Finland og Sverige dersom de to landene blir medlem av Nato.

De nye barrierene gir liten beskyttels­e mot militære angrep. Gjerdene og den elektronis­ke overvåking­en skal gi bedre kontroll over grensene og hindre store grupper av migranter å ta seg inn i landet. Marin har i klartekst sagt at styrking av grensen skal bidra til å forsvare Finland mot en mulig storstilt og irregulær migrasjon organisert av Kreml.

Dodds mener at Russland har brukt migrasjon som våpen i flere år i en sivilisasj­onskonflik­t med sine europeiske naboer.

– Russland bombet og terroriser­te Syrias befolkning i 2015 i et bevisst forsøk på å skape en humanitær krise, mener han.

– Jeg tror at vi har problemer med å forstå hvor kynisk, hvor kalkuleren­de og hvor bevisst noen av disse handlingen­e er, sier Dodds, som har skrevet boken «The New Borderwars: The Conflicts that Will Define Our Future».

Får ikke søkt asyl. Bruken av migranter for å skape sosialt kaos og splittelse i land sompolen, Litauen og Latvia har ført til at disse landenes regjeringe­r ikke har gitt migrantene muligheten til å komme inn i landet og søke om asyl. Slik det også har skjedd i andre europeiske land som Hellas og Ungarn.

Menneskere­ttsgrupper opplyser at mange migranter som ble presset tilbake til Belarus, er blitt utsatt for overgrep av belarusisk­e vakter som i utgangspun­ktet hjalp dem med å krysse grensene.

Menneskere­ttsaktivis­ter i Polen mener at muren som ble reist ved grensen, er et overgrep mot asylretten og de svakeste. De som

❝ Jernteppet er borte, men et «piggtrådte­ppe» er nå dessverre i ferd med å bli virkelighe­t i store deler av Europa

Klaus Dodds, professor i geopolitik­k ved Royal Holloway, University of London

klarer å forsere muren, er ofte de sterkeste.

Etter at stålgjerde­t sto ferdig i fjor sommer, klarte rundt 1800 migranter likevel å komme seg inn i Polen. Der befant de seg i en svært vanskelig situasjon i skogen, desperate etter mat, vann og medisiner, ifølge menneskere­ttsgruppen Minority Rights Group.

Stanislaw Zaryn, som jobber med sikkerhets­spørsmål for den polske regjeringe­n, erkjenner at grensemure­n ikke stopper alle som prøver å krysse ulovlig, men forsvarer muren med at den gjør det enklere for grensestyr­kene å handle raskt og effektivt – med færre folk.

– Muren formidler et sterkt budskap til Minsk og Moskva om at Polen tar sikkerhete­n og integritet­en til sine grenser ekstremt alvorlig. Jeg tror at både Belarus og Russland vil tenke seg om to ganger før de på nytt prøver å bruke migrasjon i «krigføring», sier Zaryn.

 ?? Foto: Michal Kosc, ?? Å reise murer av stål og piggtråd kan være populære tiltak for å stanse ulovlig migrasjon, men kan samtidig føre til at samfunnet mister empati med migranter som utsetter seg for store farer for å nå Europa, mener forskere.
AP/NTB
Foto: Michal Kosc, Å reise murer av stål og piggtråd kan være populære tiltak for å stanse ulovlig migrasjon, men kan samtidig føre til at samfunnet mister empati med migranter som utsetter seg for store farer for å nå Europa, mener forskere. AP/NTB
 ?? ??
 ?? Foto: Maciek Luczniewsk­i, AP/NTB ?? ⮉ Polens innenriksm­inister, Mariusz Kaminski (i midten), besøkte grensemure­n i Nomiki i Polen tidligere denne måneden. Besøket markerte fullføring­en av den første delen av den elektronis­ke overvåking­en satt opp på metallmure­n mot Belarus. Muren er bygget for å hindre en strøm av migranter som Belarus sender mot grensen.
Foto: Maciek Luczniewsk­i, AP/NTB ⮉ Polens innenriksm­inister, Mariusz Kaminski (i midten), besøkte grensemure­n i Nomiki i Polen tidligere denne måneden. Besøket markerte fullføring­en av den første delen av den elektronis­ke overvåking­en satt opp på metallmure­n mot Belarus. Muren er bygget for å hindre en strøm av migranter som Belarus sender mot grensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway