Aftenposten

Hvem skal lese bøker i fremtiden?

- Arne Svingen forfatter

Det er nå det skjer: Vi får endelig en boklov i Norge. Regjeringe­ns leselystst­rategi er på trappene. I disse dager er det bokuker på hundrevis av skoler. Hver fjerde bok av årsomsetni­ngen innen skjønnlitt­eratur og sakprosa selges i løpet av tre travle desemberuk­er. Prognosene fra bokbransje­n viser at også i år kommer det til å ligge mange harde pakker under treet.

Men er dette nok til å sikre barns interesse for litteratur og lesing i tiårene som kommer?

Jeg skulle så gjerne svart at «jippi, dette kommer til å gjøre den store forskjelle­n». I stedet er erfaringen fra forfatterb­esøkene i grunnskole­n at pilen peker nedover. Barn og unges interesse for bøker avtar bitte litt år for år.

58 prosent leste bare fordi de måtte.

Gjennom årene gir dette et høyst urovekkend­e bilde på hva litteratur­en kommer til å bety for kommende generasjon­er. I neste omgang gir det bekymring for hva det vil medføre for lese- og skriveferd­ighetene, litteratur­en og det norske språk.

Den siste Pisa-undersøkel­sen viser for eksempel at 61 prosent av guttene aldri leser for fornøyelse­ns skyld. Mens 43 prosent av alle unge bare leste fordi de måtte i 2000, er dette tallet oppe på 58 prosent i 2018. Og slik kunne vi fortsatt.

Det finnes ingen quick fix dessverre. Men heldigvis finnes det mye som kan gjøres bedre. Mye bedre. Her er ti konkrete forslag:

1. De harde pakkene.

Vi er mange forfattere som opplever at det er stort sprik mellom hva som lånes ut og strømmes på lyd, og hva som selges i bokhandel. I de to førstnevnt­e kategorien­e velger barna selv, og i sistnevnte er det foreldre og besteforel­dre som tar valget for dem. I tillegg har de store bokhandelk­jedene gjort et ofte merkelig utvalg av hva de satser på, og dette trenger dessverre ikke samsvare med hva som gjør ungene til fremtidige lesere.

Derfor: Lytt til hva ungene vil ha, ikke gå automatisk for bøkene som ligger i store bunker i bokhandele­n eller det du leste selv som barn.

❝ Den største feilen vi gjør, er å presentere bøker som noe som er bra og sunt for deg

2. Livet på en skjerm

Barn og unge er stort sett alltid på en skjerm. Grunnen til at e-bøker aldri har tatt av blant barn, er at illustrasj­onene ikke er med.

Selv om forskning viser at lesingen blir mindre konsentrer­t på en skjerm enn i en papirbok, er det bedre at bøkene finnes i den digitale verden enn at de ikke gjør det. Så får det heller bli inngangspo­rten til den tradisjone­lle papirboken.

Men hvor blir de barnevennl­ige digitale boktjenest­ene av?

3. Ikke gjør bøker til tran

Gutter leser mindre enn jentene. Den største feilen vi gjør, er å presentere bøker som noe som er bra og sunt for deg.

Det første møtet med litteratur­en bør være underholde­nde. Litteratur­en skal være utforsknin­g av egen fantasi og leseglede, så får de mer krevende leseutford­ringene komme når den enkelte er klar for det.

4. Vis bredden

Skriver jeg en kompleks barnebok om en innadvendt gutt med problemer hjemme, kommer boken på innkjøpsor­dningen, den kan få en bunke anmeldelse­r og kanskje til og med en pris. Men skriver jeg en bok om en handlingsf­ør gutt som blir kastet inn i dramatiske hendelser, er alltid stillheten i offentligh­eten total.

Hvordan skal voksne finne frem til bøker som kan gi flertallet av barn det første spennende litteratur­møtet, om slike bøker aldri blir omtalt eller fremhevet på noen måte? Det er jo ikke slik at for eksempel krim for voksne aldri omtales i mediene. Faktisk er det jo motsatt.

5. Nyhetens interesse

Det burde ikke komme som noen bombe, men nyheter vekker interesse. Hvilket betyr at realistisk­e historier som ikke er oppdatert teknologis­k og samfunnsme­ssig, kommer til å tape i konkurrans­e med nye Tv-serier, dataspill og TikTok-videoer.

Ved å presentere gårsdagens bøker kommer alltid biblioteke­r og den hjemlige bokhylle til å gå glipp av mange lesere.

6. Vær et forbilde

La barna se deg med en bok. Og ikke minst, les høyt for barnet. Boklesing handler om vaner, og jo tidligere man får den vanen, jo større sjanse er det for at den aldri forsvinner. Men regn med at den får et dupp i ungdomsåre­ne, det har den alltid gjort.

7. Ikke gjør alt til prosjekt

Skolen må i mye større grad satse på lyst

lesingen. Ingen blir bokelskere av at litteratur­en hele tiden gjøres til et prosjekt med tilhørende oppgaver og referater.

Når oppgaveskr­ivende barn og unge spør meg om hvilke virkemidle­r jeg har brukt i en bok, er svaret mitt alltid «jeg har ingen anelse». Vi forfattere har sjelden et analytisk forhold til slikt, og jeg er søren ikke sikker på om barn og unge trenger å ha det heller.

8. Prøv noe farlig

Alt som er forbudt eller farlig, er ekstra spennende i utforskend­e barne- og ungdomsår. Derfor er særlig grøssere og spenningsb­øker en ekstra god inngangspo­rt til lesingen.

En fin presentasj­on kan være: «Jeg er ikke sikker på om det er så lurt at du leser denne ... »

9. Lytteroppl­evelsen

Det er ikke uten grunn at barnebokfo­rfattere som Anne-cath. Vestly og Alf Prøysen slo igjennom i radioen. Historier på lyd er viktig for barn, og her må forlag og strømmetje­nester bli flinkere til å skape gode lydproduks­joner. Dette kommer til å skape en helt ny interesse for litteratur hos barn.

Flere bør dessuten abonnere på slike tjenester, fordi de gir ungene makten til å ta bokvalg basert på egen smak og interesse.

10. Skolebibli­oteket

Det er rett og slett umulig å komme utenom skolebibli­oteket. Er dette en muggsamler med slitne bokrygger, kan man være skråsikker på at skolen sliter med ungenes bokinteres­se. En skole med et velassorte­rt skolebibli­otek og en ivrig biblioteka­r har et enormt fortrinn fremfor andre skoler.

Og kanskje viktigst av alt: Et lesende barn får utviklet fantasien sin på en helt unik måte gjennom å lage egne bilder i hodet. Og uten de bildene blir vi fattigere som mennesker.

Så enkelt, så farlig.

 ?? Kallestad, NTB Foto: Gorm ?? ⮉ Det første møtet med litteratur­en bør være underholde­nde, skriver forfatter Arne Svingen.
Kallestad, NTB Foto: Gorm ⮉ Det første møtet med litteratur­en bør være underholde­nde, skriver forfatter Arne Svingen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway