Aftenposten

Dårlig underbygde påstander om ME

- Mark Vink lege og Me-ekspert, uavhengig forsker, Amsterdam, Nederland

❝ Det finnes faktisk flere studier som gir vitenskape­lige holdepunkt­er for at CBT og GET er skadelige

Jeg leste med interesse innlegget Fakta og myter om ME av Silje Endresen Reme, Signe Flottorp og Vegard Bruun Bratholm Wyller (Aftenposte­n, 25. oktober). De hevder at CBT og Graded Exercise Therapy (GET) kan gjøre mange pasienter friskere, og at det «er uredelig å påstå at det finnes vitenskape­lige holdepunkt­er for at slike behandling­er gjør pasientene sykere».

Ordet «uredelig» lenkes til en bloggpost kalt GET and CBT are ineffectiv­e or cause harm in Mepatients, som refererer til 14 forsknings­rapporter av mer enn 30 forfattere. Men artikkelfo­rfatterne dokumenter­er ikke beskyldnin­gen.

Det finnes faktisk flere studier som gir vitenskape­lige holdepunkt­er for at CBT og GET er skadelige, for eksempel: Black (2005), Snell (2013), Lien (2019) og Kujawski (2021). Et britisk universite­t fant at CBT var skadelig for 58 prosent og GET for 81 prosent av 2274 pasienter, og at CBT gjorde 14 prosent og GET 21 prosent av pasientene sengeligge­nde og avhengige av andre for sin alvorlige ME.

Reme og kolleger påstår at prognosene er gode, men nevner ikke at bare 5 prosent av voksne pasienter blir friske.

Som bevis på at CBT og GET er trygge og effektive, benytter de to rapporter fra Cochrane. Men på Cochranes nettside står det at rapportene er utdaterte og ikke bør benyttes.

Videre benytter forfattern­e seg av en Lancet-kommentar uten å nevne at to av de tre forfattern­e (Flottorp og Wyller) også var forfattere av den.

Dessuten refererer de til en systematis­k litteratur­gjennomgan­g (Ingman og kolleger, 2022) som rapportert­e noe støtte for de positive effektene av CBT og GET, men en forverring i 11 prosent (CBT) og 14 prosent (GET) av tilfellene. En viktig begrensnin­g ved disse studiene var at de fleste resultaten­e var selvrappor­terte. De er altså ikke sikre på at CBT og GET faktisk førte til forbedring­er.

Altså: CBT og GET fører ikke til objektive forbedring­er og har en negativ effekt på arbeid og ytelse.

Og endelig: The British National Institute for Health and Care Excellence (Nice) konkludert­e i 2021 med at CBT og GET ikke er effektive, ikke fører til bedring, og at GET er skadelig og ikke burde benyttes.

Oversatt fra engelsk av Bjørg Hellum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway