Aftenposten

Venstrevil fjerne BSU-ordningen. Da fjernerdeo­gså mangeunges boligdrøm.

- Oda Oline Omdal Agder Unge Høyre Marius Dubland Andersen Agder Unge Høyre

Rapporten «Unge på boligmarke­det», utgitt av Statistisk sentralbyr­å i 2019, viser at kun 53 prosent av unge i slutten av 20-årene eier egen bolig i Norge. Og andelen er synkende.

For å gjøre det lettere for unge å komme seg inn på boligmarke­det har man innført BSU (boligspari­ng for ungdom). I Venstres alternativ­e statsbudsj­ett ønsker partiet å kutte ut Bsu-ordningen. Ved å gjøre dette fyller man mer vann i bolighaien­es basseng og drukner de unges boligdrømm­er.

Gunstige renter og skattefrad­rag

I NRKS Dagsnytt 18 16. november sa leder i Unge Venstre Ane Breivik at Venstre i stedet ønsker å øke studiestøt­ten, ettersom de mener det er et mer omfordelen­de tiltak. Ja, studiestøt­ten kanmed fordel bli høyere, men det vil ikke gjøre det enklere for unge å komme inn på boligmarke­det. Rentene og skattefrad­ragene som følger med BSU, gjør kontoen gunstig å spare på, noe som for mange er en motivasjon i seg selv.

Det er ingen tvil om at det er store problemer med boligmarke­det i Norge i dag. Men å fjerne ordningen somgjør detmulig for unge å spare opp en egenkapita­l, er å gjøre alt annet enn å hjelpe unge inn på boligmarke­det. I verste fall får det motsatt effekt. De rikeste kan kjøpe enda flere boliger, mens de som faktisk har nytt godt av Bsu-ordningen, vil falle utenfor fordi de ikke lenger harmulighe­t til å spare opp egenkapita­len.

Reguler boligmarke­det

Nyutdanned­e voksne i slutten av 20-årene kan ha full jobb, god inntekt og fortsatt slite med å komme inn på boligmarke­det. Ved å fjerne Bsu-ordningen skyver man byrden for at boligmarke­det ikke fungerer, over på dem som ennå ikke har kommet inn.

Damåman regulerema­rkedet heller enn å fjerne ordningene som skal hjelpe folk å komme inn på boligmarke­det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway