Aftenposten

Påklattet skeivhet

Hanne Tømtas «Czardasfyr­stinnen» er velmenende, men snubler i selve utførelsen.

- Aksel Dalmo Tollåli Klassiskan­melder

Isin nye produksjon av Emmerich Kálmáns «Czardasfyr­stinnen», prøver regissør Hanne Tømta å moderniser­e en gammel operettesl­ager. Men på tross av gode musikalske prestasjon­er, kommer produksjon­en for ofte i veien for seg selv.

Kjærlighet, champagne og aksjekurse­r.

I «Czardasfyr­stinnen» er nattklubbs­angeren Sylva Varescu forelsket i Edwin, sønnen til fyrst Lippert-weylershei­m. Rett før hun reiser på turné i USA, frir han til henne. Men forlovelse­sgleden blir kortvarig når det viser seg at Edwin allerede er forlovet med sin kusine Stasi.

Forvikling­er følger på sedvanlig operettema­nér, og alt går bra til slutt.

I Hanne Tømtas produksjon er ikke Edwin lenger østerriksk høyadel, men heller arving til et finansimpe­rium. Foreldrene hans motsetter seg forholdet til Sylva fordi det kan gå negativt utover aksjekurse­ne, ikke fordi rang og renommé står på spill.

På mange måter er dette en ganske konvensjon­ell produksjon. Sangerne på scenen danser fortsatt vals og champagnen flommer. Historiefo­rtellingen er i all hovedsak ryddig, og gjendikter Gudrun Glette får lagt inn en og annen tidsriktig morsomhet.

Sterke solister.

Musikalsk er også det meste på plass, og Operaorkes­teret spiller fabelaktig under ledelse av Stefan Veselka. Riktignok kan han presse tempoene enda litt mer, spesielt i de mest frenetiske valsene i andre akt, men musikken flyter fint. Operakoret er også i storform med tydelig uttale og fantastisk klang i de dramatiske høydepunkt­ene.

Eli Kristin Hansveen balanserer på strålende vis mellom styrke og sårbarhet som Sylva, godt hjulpet av Alva Brostens fargerike, formsterke kostymer. Intonasjon­en hennes er noe uregjerlig i høyden, men hun har en fremtoning på scenen som gjør det lett å se forbi det.

I rollen som Edwin gjør Magnus Staveland en god sanglig innsats.

Han får dessverre ikke like mye hjelp fra kostymene og må kjempe mot en lite sympatisk sidesleik og posete dresser. Fra Frøy Hovland Holtbakks Stasi kommer det bøtter med sjarm, og hun klarer å gi ungpikerol­len nok ben i nesen.

Rickard Söderberg og Martin Hatlo fjoller det til som Sylvas manager Boni og den aldrende Feri, og de er kveldens komiske høydepunkt­er. Som Edwins foreldre er også Mari Maurstad og Lasse Lindtner fornøyelig­e.

Skeivt ferniss.

Likevel overskygge­s alt dette av at Sylva i denne produksjon­en er gjort om til transkvinn­e.

Problemet med dette, er at produksjon­en egentlig ikke handler om Sylvas eksistens som transkvinn­e. Ryktene svirrer i første akt, og i slutten av andre akt kommer hun ut i en helt ubehjelpel­ig seanse, men det blir med det. Ellers er det motsetning­ene mellom kabaretsan­ger og finansimpe­rium som preger produksjon­en.

Det fremstår som en ettertanke, klattet på i siste liten for å gjøre forestilli­ngen mer av i dag. Når Sylvas transhet får ta så lite plass, flyttes også fokuset til omverdenen­s aksept. I stedet for å handle om hva transperso­ner står ovenfor i dag, klapper produksjon­en seg heller på skulderen fordi den er så tolerant.

Og selv om Eli Kristin Hansveen synger aldri så bra, endrer ikke det at hun ikke selv er trans. Heller ikke Jonas Ørens koreografi, tydelig inspirert av skeive dansestile­r, klarer ikke å tilføre noe utover det rent estetiske. Det hele blir en ferniss som ikke klarer å si noe om historien.

Intensjone­n bak Hanne Tømtas «Czardasfyr­stinnen» er utvilsomt god, men produksjon­en snubler fort i sine egne, tolerante ben.

❝ I stedet for å handle om hva transperso­ner står ovenfor i dag, klapper produksjon­en seg heller på skulderen fordi den er så tolerant

 ?? Foto: Erik Berg ?? ⮉ Eli Kristin Hanssveen i hovedrolle­n i «Czardasfyr­stinnen».
Foto: Erik Berg ⮉ Eli Kristin Hanssveen i hovedrolle­n i «Czardasfyr­stinnen».
 ?? Foto: Erik Berg ?? ⮉ Lars Jacob Holm, Eli Kristin Hanssveen og Rickard Söderberg både fjoller og balanserer.
Foto: Erik Berg ⮉ Lars Jacob Holm, Eli Kristin Hanssveen og Rickard Söderberg både fjoller og balanserer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway