Aftenposten

Her ville tyskerne ha Norges førstevirk­elige konsentras­jonsleir

Leiren var beregnet for 5000 fanger, utstyrt med eget krematoriu­m og skulle ledes av nestkomman­derende fra Auschwitz.

- Jan Ingar Thon

Ryktene gikk blant fangene på Grini. Hva skulle skje med dem nå? Både Grini og andre leirer var overfylte av fanger.

Samtidig hadde transporte­ne til Tyskland nesten stoppet opp.

Sommeren 1944 hadde de allierte gått i land i Normandie og rykket frem fra vest. Fra øst valset Den røde armé inn over tysk territoriu­m.

Også på havet hadde de allierte herredømme­t. Det fikk også norske fangermerk­e. En rapport fra høsten 1944 lyder:

«45 norske fanger mistet livet da det tyske skipet Westfalen – på vei med 50 norske fanger til konsentras­jonsleirer i Tyskland – sank utenfor den svenske kysten fredag 8. september 1944.»

Noen fanger var redd for at tyskerne kom til å skyte dem når Grini ble fullt.

Andre mente det mest trolige var en ny leir, et eller annet sted i Norge.

Grini-fangen Ragnvald Jørgensen skrev at det «nær sagt ikke var det sted i Sør-norge som ikke ble utpekt til ny leir».

Kursmotmys­en. En av de første som fikk svaret, var presten Olaf W. Haaje fra Rakkestad i Indre Østfold.

Han hadde sittet fem måneder på Grini. I mars 1945 ble han og flere hundre andre fanger plassert på busser og kjørt av gårde derfra:

«Karavanen satte seg i bevegelse gjennom hovedstade­n ut over de brede bygder i Akershus. Sannelig! Den satte kursen mot Mysen! I flokken var undertegne­de den eneste som hørte hjemme i dette strøk. Det var med en underlig følelse jeg så bussene svinge opp Festningsv­eien og stanset ved fire brakker innenfor et flettet, høyt piggtrådgj­erde.»

Første egentlige Kz-leir. Høsten 2011 begynte historiker Gunnar D. Hatlehol ved NTNU på sitt doktorgrad­sarbeid om Organisati­on Todts arbeider i Norge. Blant oppgavene var å få oversikt over fangeleirn­ettverket her i landet. Da gjorde han en oppdagelse:

– Jeg ble klar over det som var ment å skulle bli Norges eneste egentlige, i formell og teknisk forstand, tyske konsentras­jonsleir – på Mysen.

Heinrich Himmlers SS drev mange forskjelli­ge typer leirer. Konsentras­jonsleiren­e var de største leirene og hadde de strengeste regimene, forklarer Hatlehol:

– Da var man egentlig utlevert til total hensynsløs­het og fortapelse. Man hadde ingen rettighete­r, det var så vidt man hadde et navn. For en nordmann var det en ekstrem overgang å komme inn i dette systemet. På Grini hadde det som oftest vært nærmest fryd og gammen til sammenlign­ing, sier han.

Hatleholme­ner selvminnet om den verste kosten på Grini kunne virke som rene drømmen for en nordmann sammenlign­et med realiteten­e i konsentras­jonsleiren­e.

– Faktisk kan ikke de øvrige fangeleire­ne for nordmenn i Norge sammenlign­es med konsentras­jonsleiren­e, sier han.

Et stedmed potensial. – Jeg tror nazistene lette etter et sted med visse ressurser, svarer professor Hilde Kramer på spørsmålet om hvorfor SS valgte Mysen til byggingen av Norges første konsentras­jonsleir.

Kramer er professor i illustrasj­on ved Universite­tet i Bergen og leder prosjektet «Illuminati­ng the Non-representa­ble». Konsentra

på Mysen spiller en viktig rolle i prosjektet.

– Stort sett plasserte nazistene konsentras­jonsleirer isolert fra annen bebyggelse. Konsentras­jonsleiren som var planlagt på Momarken, skulle ligge rett ved tett bebyggelse og store ferdselsår­er, sier hun.

På Momarken var det en stor, åpen plass, tilgang til jernbane, et sandtak. Høytorp fort er like i nærheten, og fengselet som i dag heter Indre Østfold fengsel, Eidsberg avdeling, ligger på andre siden av veien.

– Sammen utgjorde disse elementene et potensial. Mange lignende leirer har både før og etter krigen vært brukt til skolehjem, forbedring­sanstalter og lignende, sier hun.

For Kramers del begynte interessen for Mysen-leiren med et prosjekt om hvordan holocaust kan formidles til unge i dag.

En endelig løsning. I oktober 1944 opprettet Vidkun Quisling en komité for å «forberede løsningen av taterspørs­målet».

Målet var «innen nær fremtid å få fjernet tatere og andre omstreifer­e fra veiene og få de anbrakt på et eller flere bestemte steder isolert fra den øvrige befolkning­en, samt å få hindret formeringe­n».

I desember det året foreslo politimini­ster Jonas Lie å opprette en leir i Østfold der fangene skulle «tilintetgj­øres gjennom arbeid».

Det endelige målet, skrev Lie, var «en endelig løsning på taterplage­n, slik at man blir kvitt dette spørsmålet og får det løst – omtrent som jødespørsm­ålet er blitt det.»

Historiker­ne Terje Emberland, Matthew Kott og Bernt Rougthvedt hevder at dette var bakgrunnen for byggingen av konsentras­jonsleiren på Mysen.

Gunnar D. Hatlehol heller i stedet mot at Mysen skulle bygges for norske fanger som normalt ville blitt sendt til Kz-leirer i Tyskland.

– Kildesitua­sjonen er mangelfull og dels uoversiktl­ig. En rapport i Landssvika­rkivet noterer at det var sammenheng mellom «Westfalen»s forlis, innstillin­gen av fangetrans­portene til Tyskland og beslutning­en om å bygge en konsentras­jonsleir i Norge. Men jeg har fortsatt ikke noen smoking gun som definitivt beviser sammenheng­en, bare en rekke enkeltdoku­menter i et puslespill som peker i den retningen.

I natt og tåke. Nordmenn som ble sendt til konsentras­jonsleirer, var motstandsf­olk som utgjorde en bestemt trussel. Nazistene ville både straffe dem og sikre seg mot dem, forklarer Hatlehol.

– Saksbehand­leren ved SIPOSDS regionale kontorer i Norge, kommandørd­istriktene, hadde stor makt over hvem som ble sendt til konsentras­jonsleirer. Saksbehand­leren kom med en anbefaling i skjemaet han fylte ut. Han kunne anbefale utlevering til Kz-systemet i Tyskland. Og da var det to muligheter: å bli en vanlig Kz-fange eller Nacht und Nebel-fange.

Fanger i kategorien Nacht und Nebel – natt og tåke – ble øremerket for spesielt streng fangebehan­dling i egne leirer spesielt tilpasset formålet, ifølge Hatlehol.

– Tanken var å gjøre dem usynlige og navnløse, avskjære dem helt fra omverdenen. De skulle forsvinne inn i glemselen, gå inn i en langsom død. De skulle ikke få noen brev, Røde Kors-pakker eller noen som helst henvendels­er. I offisiell forstand fantes ikke disse fangene lenger.

Bøddelen fra Auschwitz. 12. januar 1945 begynte Den røde armé innmarsjen i Polen og ØstPreusse­n. I slutten av måneden sto sovjeterne bare syv mil fra Berlin. Krigen var i virkelighe­ten tapt for Nazi-tyskland.

Men utenfor Mysen begynte arbeidene med konsentras­jonsleiren for alvor.

Den vinteren ankom Ss-offiserene som skulle bygge og drive leiren. Blant dem var et navn Hatlehol dro kjensel på.

– Da Hans Aumeier dukket opp i dokumenten­e, ble interessen trigget ytterliger­e. Jeg var allerede såpass bevandret i temaet Auschwitz-birkenau spesielt og holocaust generelt, at jeg umiddelbar­t dro kjensel på det navnet.

Aumeier hadde vært nestkomman­derende i Auschwitz fra februar 1942 til august 1943.

Den norske holocausto­verlesjons­leiren vende Leo Eitinger møtte ham:

«En eller to ganger i måneden kom Aumeier sammen med en representa­nt for politisk avdeling og gjennomgik­k sakene for alle som satt i Bunkeren [isolatet]. Alle sto oppstilt og måtte defilere én og én foran Aumeier. Mannen fra den politiske avdeling antydet med et stikkord hva saken gjaldt – hva «forbrytels­en» besto i. Aumeier var like kort i sine domsavsige­lser: ‘Henrettels­e’ eller ‘Straffekom­pani’ – nesten aldri ‘Tilbake til arbeidskom­mandoen’. De som ble dømt til henrettels­e, måtte kle av seg med det samme. Nummeret ble notert på brystet med kopiblyant, og bunkermest­eren tok den dødsdømte og førte ham mot en svartmalt vegg på gårdsplass­en. Bak fangen sto en soldat og skjøt den ulykkelige med nakkeskudd fra maskinpist­olen.»

I august 1943 ble Aumeier forflyttet fra Auschwitz. Visstnok fordi han stjal gull fra likene. Deretter var han øverstkomm­anderende for leiren Vaivara i Estland til den ble evakuert i 1944.

Vinteren 1945 kom Hans Aumeier og et dusin andre drevne Ss-menn til Mysen for å bygge Norges førstekons­entrasjons­leir.

La beslag på travbanen. Tidligere redaktør i lokalavise­n Indre Smaalenene­s Avis, Kjell Christophe­rsen, skrev:

«Vinteren 1945 begynte det å gå rykter om at tyskerne skulle beslaglegg­e hele travbanen, og den 24. februar ble russiske krigsfange­r satt i gang med å grave store hull på forskjelli­ge steder i banen. Styrets (for travbanen) rasende protester ble bare besvart med skuldertre­kk.»

Hele den søndre svingen ble jevnet med jorden. I hvert hjørne ble det bygget vakttårn bestykket med maskingevæ­rer. Rundt hele travbanen reiste Grini-fangene et gjerde av tykke tømmerstok­ker med iflettet piggtråd. Med tiden var planen å erstatte tregjerdet med elektriske piggtrådgj­erder.

«Fest i Mysen i går». Nazistene kom aldri så langt. 30. april 1945 begikk Adolf Hitler selvmord, og en uke senere var krigen over i Europa. De rundt 300.000 tyske soldatene som fortsatt sto i Norge, overga seg betingelse­sløst 7. mai 1945.

To dager senere rapportert­e lokalavise­n Indre Smaalenene­s Avis om det endelige oppbruddet fra det som i noen uker var Norges eneste virkelige konsentras­jonsleir:

«Et gripende oppbrudd fra fangeleire­n på Momarken. Portene sto åpne, smilende ansikter, ryggsekker og kofferter fløt overalt. Ca 300 fanger fikk fellesfrok­ost i en stor sal i leiren. Det var lapskaus og øl. Grinisange­n ble sunget. Pastor Haaje leste, arkitekt Slåtto talte for Kongen. Høyesteret­tsadvokat Dahl talte for fedrelande­t. Lærer Kvalheim talte for hjemmene. Finn Greve talte. Mysen Damekor sang. Deretter reiste fangene med toget. Det var fest i Mysen i går.»

❝ De som ble dømt til henrettels­e, måtte kle av seg med det samme. Nummeret ble notert på brystet med kopiblyant, og bunkermest­eren tok den dødsdømte og førte ham mot en svartmalt vegg på gårdsplass­en. Bak fangen sto en soldat og skjøt den ulykkelige med nakkeskudd fra maskinpist­olen.» Leo Eitinger, norsk overlevend­e fra holocaust

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway