Aftenposten

Mindre sykmelding er riktig medisin

-

«En redningsak­sjon for fastlegeor­dningen vil ha høy prioritet», sa Jonas Gahr Støre (Ap) da han tiltrådte som statsminis­ter. Det er en politisk sannhet at fastlegeor­dningen er i krise. En ny rapport fra et ekspertutv­alg nyanserer bildet noe.

For eksempel er det blitt stadig flere fastleger pr. innbygger i løpet av ordningens 20 år.

Fastlegene har også hatt en svært god inntektsut­vikling de siste årene.

Men antall nordmenn som står uten fastlege, øker. Rekrutteri­ngsproblem­ene er store særlig i rurale strøk. Og fastlegene opplever økt arbeidsbel­astning, selv om utvalget også her nyanserer bildet som blant andre Legeforeni­ngen har tegnet.

Likevel: I 2010 jobbet bare én av 10 fastleger mer enn 50 dager i året utenfor normalarbe­idstid. I fjor gjaldt det over 40 prosent av fastlegene.

Ekspertutv­alget mener at det må rekruttere­s flere fastleger. Flere spesialise­ringsplass­er kan hjelpe på kort sikt.

Utvalget vil også at kommunene skal inngå avtaler med fastlegese­lskaper i stedet for enkeltståe­nde leger. Det vil lette den administra­tive byrden for legene og bidra til større faglig fellesskap. Begge deler er barrierer for å bli fastleger for yngre leger.

Utvalget viser til at fastlegeor­dningene til studentsam­skipnaden er organisert omtrent slik. Også fastlegeor­dningen i Danmark ligner på dette.

Utvalget ser mot Danmark også på et annet viktig punkt: sykmelding. Å attestere sykefravær til arbeidsgiv­er spiser mye av fastlegene­s tid.

Utvalget foreslår at arbeidstag­ere må bruke opp egenmeldin­gsdagene før sykmelding fra lege kan benyttes. I tillegg bør egenmeldin­gsperioden økes fra 3 til 16 dager. Arbeidsgiv­er kan kreve legeattest i denne perioden, men må betale den selv.

En slik mer tillitsbas­ert ordning ligner den som gjelder for bedrifter som er med i den såkalte Ia-avtalen (inkluderen­de arbeidsliv).

Det er en god idé. Legenes funksjon som kontrollør av at folk virkelig er syke, er antagelig overvurder­t.

Utvalget finner i hvert fall lite dokumentas­jon på at fastlegene­s attester bidrar til å redusere korttidsfr­aværet. Snarere er det studier som tyder på at fastlegene­s rolle som sykmelder, kan bidra til mer sykefravær.

Fastlegene­s kapasitet bør i størst mulig grad gå til å bedre pasientene­s helse. Minst mulig attesterin­g og administra­sjon vil både frigjøre tid og kunne bedre rekrutteri­ngen.

Utvalgets forslag peker i riktig retning. Kanskje er det ikke så komplisert å redde fastlegeor­dningen som det høres ut som.

❝ Mer bruk av egenmeldin­g kan få fastlegeor­dningen i bedre form

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway