Aftenposten

Slik har vi jobbet

-

Gjennom flere år har Aftenposte­n fulgt de to brødrene «Hamza» og «Ahmed». Slik har vi ved flere anledninge­r fått innsyn i kontrakter mellom bydelen de to brødrene hører til, og to private barneverns­foretak.

Dette har gjort det mulig for oss å regne ut hvor mye bydelen har betalt for tiltaket (se tabellen på forrige side).

Vi har også fått innsyn i utgifter knyttet til institusjo­nen Oslo kommune sentralt opprettet for brødrene i 2019.

Vi har gjennom rapporter fra politiet kunnet regne ut et minstebelø­p for etterforsk­ning i sakene brødrene er dømt i. Vi har ikke tatt med saker som ble etterforsk­et før de passerte den kriminelle lavalderen og som derfor ikke kunne føre til domfellels­e.

Vi har også bedt om døgnpris for flere av stedende de to er blitt plassert. Blant annet ved ungdomsaku­tten i Oslo, ungdomsfen­gselet i Bergen og på Eidsvoll og ved enheter i fengsel der unge voksne soner.

Vi har også fått innsyn i utgifter knyttet til rettssaker der de to har vært tiltalt. I tillegg har vi fått innsyn i utgifter bydelen betalte da de to brødrene og deler av familien ble fløyet til Irak.

Aftenposte­n har også forsøkt å finne ut hvor mye bydelen de to brødrene hører til, har brukt på det private foretaket etter 2021. Vi har også bedt om å få vite hvilke tjenester foretaket har gjort for bydelen.

Dette er informasjo­n bydelen ikke ønsker å dele med Aftenposte­n på grunn av at det ikke lenger foreligger en heving av taushetspl­ikten.

Vår utregning viser ikke antall timer barneverne­t har jobbet. Det kommer heller ikke frem hvor store ressurser som er brukt fra politiet utover faktisk etterforsk­ning som har endt i retten.

Vårt estimat er derfor mest sannsynlig et godt stykke under det reelle sluttbeløp­et.

For å kartlegge tiden de to har tilbrakt i fengsel, er vi gjennom flere kjennelser og fengslings­lister kjent med når de ble satt i varetekt eller løslatt. I tilfellene det er uklart, har vi tatt utgangspun­kt i at de har sonet minstetide­n (2/3).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway