Aftenposten

Delikatess­en er ettertrakt­et i hele verden. Nå er den blitt et terrormål.

Desperate syrere sanker trøfler for å overleve. I ørkenen truer flere farer.

- Hanne Christians­en

Etter 13 år med krig ligger Syrias økonomi i ruiner. Ni av ti lever under fattigdoms­grensen. En gjennomsni­ttlig syrer tjener rundt 360 kroner i måneden.

Men det finnes måter å spe på inntekten.

Trøfler er en delikatess­e som er ettertrakt­et verden over. I ørkenen i Syria og Irak gror både svarte og hvite varianter.

I mange år har trøffeljak­t vært en kjærkommen hobby for mange syrere. Nå er det mange som plukker for å overleve. En kilo trøfler kan selges for nesten like mye som en månedslønn på markedene i Syria, skriver The New York Times.

Men trøffeljeg­erne er ikke lenger alene i ørkenen.

Angripes av IS. Ekstremist­ene i terrorgrup­pen den såkalte islamske staten (IS) antas å stå bak en rekke angrep på syriske trøffelsan­kere den siste tiden.

Bare under årets innhøsting, som varer fra februar til april, har flere hundre mennesker blitt kidnappet eller drept. Det melder den britiskbas­erte eksilgrupp­en Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR).

Noen trøffeljeg­ere har tråkket på landminer som IS har lagt ut, ifølge SOHR. Men mange er blitt direkte angrepet og bortført eller drept.

SOHR anslår at det gjelder minst 230 mennesker. Søndag kveld ble minst 36 personer drept i et nytt angrep mot trøffelsan­kere utenfor byen Hama vest i Syria.

I mars skal IS ha skåret over strupen på 15 trøffelsan­kere i et annet brutalt angrep.

Utnyttes av regimet. Terrorgrup­pen har ulike motiver, tror SOHR.

Ett er å kidnappe folk for å få utbetalt løsepenger. Et annet er å ramme regimet til Bashar al-assad, diktatoren som kontroller­er størstepar­ten av Syria.

Hans allierte skal nemlig være involvert i trøffelsan­kingen. Ulike militser tilknyttet regimet tar seg godt betalt for å følge grupper ut i ørkenen og tilby væpnet beskyttels­e, skriver The New York Times.

Det har flere ganger resultert i skuddveksl­inger mellom soldatene og angripere ute i ørkenen.

Beskyttels­en koster de fattige trøffelsan­kerne dyrt.

Avisen har snakket med flere syrere som forteller at soldatene krever en andel av overskudde­t som betaling, eller tvinger sankerne til å selge dem trøflene til langt under markedspri­s.

Den økonomiske situasjone­n gjør likevel at mange ikke føler de har noe valg.

Uten soldatene risikerer man å bli angrepet av IS.

IS ennå ikke borte. I 2019 drev en Usa-ledet koalisjon IS ut av byen Baghouz øst i Syria. Det var terroriste­nes siste skanse, og det eneste som var igjen av det såkalte kalifatet som gruppen hadde styrt siden 2014.

Men selv om IS på papiret var blitt nedkjempet, er ikke gruppen helt borte.

Flere steder i Syria har IS fortsatt sovende celler. Kurderne som styrer nordøst i Syria blir med jevne mellomrom angrepet av Is-krigere.

Det siste året har USA en rekke ganger erklært at de har drept høytståend­e Is-ledere.

Dette skjedde senest mandag morgen. Da opplyste Centcom, den amerikansk­e sentralkom­mandoen som har ansvar for USAS tilstedevæ­relse nordøst i Syria, at nok en Is-leder trolig var blitt drept i et luftangrep.

Vedkommend­e planla terrorangr­ep i Midtøsten og Europa, ifølge amerikaner­ne.

 ?? Foto: Mohammed Ameen, Reuters/ntb ?? ⮉ Ørkentrøfl­er fra Midtøsten er populære delikatess­er. Bildet er tatt sør for den irakiske hovedstade­n Bagdad i 2013.
Foto: Mohammed Ameen, Reuters/ntb ⮉ Ørkentrøfl­er fra Midtøsten er populære delikatess­er. Bildet er tatt sør for den irakiske hovedstade­n Bagdad i 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway