Aftenposten

Aass-sjefen brygger selv: – Virker som Loønsket å gå til streik

Etter at 32 Aass-ansatte ble tatt ut i streik, er produksjon­en på et minimum. Mandag jobbet sjefen 16 timer.

- Hans M. Jordheim og Siv Dolmen (foto)

Christian Aass åpner én ventil, så én til. Over ham ruver en tank med 400.000 liter øl.

Med ett renner det ut en tynn, beigemasse. Det er i stor grad takket være denne at det blir svært lange dager på bryggerisj­efen nå som det er streik.

– Hvis ikkemåtte vi ha permittert de ansatte når de kommer tilbake, sier han.

Det som renner ut av røret, er gjær. Hvis den ikke får næring, dør den. Og om det skjer, vil det ta Aass flere uker å komme opp i produksjon igjen. Derfor får bryggerier som regel dispensasj­on fra streik for enkelte ansatte.

Det gjelder nå for landets største bryggerier, Ringnes og Hansa Borg, bekrefter de. Aass har fått det for fire personer. I tillegg må eier og toppsjef Christian Aass trå til selv.

– Vi gjør alt vi kan for at ikke kundene våre skal bli skadeliden­de.

Fra bryggeriet i Drammen produserer Aass, landets eldste og største norskeide bryggeri, cirka 30 millioner liter øl hvert år.

Etter at 32 Aass-ansatte ble tatt ut i streik søndag kveld, er produksjon­en tatt ned til et absolutt minimum.

– Nå har jeg fylt på med malt til neste brygg i morgen. Så fort det er ferdig, kunne jeg startet neste brygg, så kjørt denne batchen videre til neste tank og fortsatt sånn. Men da måtte jeg stått her i hele natt. Så i stedet stopper jeg prosessen der den kan stoppes, og så kommer det en annen inn og tar over i morgen tidlig. Sånn klarer vi å holde liv i gjæren.

Ingen vinnere.

Christian Aass sier at han skjønner de somstreike­r nå, samt ropene om økt kjøpekraft og utjevning av forskjelle­r.

Han forteller at han hadde etmøtemed Lo-sjef Peggy Hessen Følsvik for noenmånede­r siden for å forstå hvordan hun tenker.

– Hun har vært veldig opptatt av omfordelin­g. Det er nesten så det virker somlo ønsket å gå til streik nå, for å markere. Men denne streiken har ingen vinnere.

Poenget hans er at det sombetyr noe for kjøpekraft­en, er ikke hvor stor lønnsvekst­en blir, men hva man får kjøpt for pengene man har. Når de ansatte skal ha mer betalt, må Aass umiddelbar­t se på egne priser, sier han.

– Det eneste dette vil medføre, er høy inflasjon. Så jeg vil si at dette er mer en omfordelin­gsstreik.

Løsningen ligger et annet sted, mener bryggerisj­efen. Ikke hos partene i arbeids

livet, men hos staten.

– Nå har vi eurokurs på snart 12 kroner etter en ekstrem svekkelse de siste ti årene. Dette går på reell kjøpekraft for nordmenn og er for meg et signal om at produktivi­teten begynner å sakke akterut her i Norge. Det er ikke bra.

På kort sikt kunne man heller brukt noen av strømpenge­ne som staten har fått inn de siste årene, på skattelett­elser til dem som tjener minst, mener Aass.

– Da kunne man fått økt kjøpekraft uten høyere prisvekst.

– Kunne ikke vært verre timing.

Christian Aass har ikke tall på hvor mye streiken koster dem hver dag, men forteller at kostnadene er omtrent som vanlig – minus lønn til de streikende ansatte.

– Dette er først og fremst tragisk for utelivskun­dene våre. De har først vært gjennom en pandemi, så skyhøye strømprise­r og nå dette.

Med temperatur­er opp mot 20 grader denne uken er det mange som kommer til å feire våren med utepils. Det betyr høysesong for ølsalget.

– Timingen kunne ikke vært verre, egentlig. Enn så lenge er vi leveringsd­yktige, men det vil jo bli utfordrend­e etter hvert. Så jeg håper streiken blir kortvarig.

Oslo Street Food er blant Aass’ kunder. Daglig leder Kim-agathon Fager Svarthol er ved godt mot da E24 ringer mandag. Han sier han har fått beskjed om at leveransen­e inntil videre fortsetter som før.

Andre Oslo-steder med uteserveri­ng virker også å ha kontroll for en liten stund. På Salt har de så store tanker at de er godt forberedt, sier daglig leder, Siril Bull Henstein.

Noho Norge-sjef Karl Henning Svendsen forteller at deres restaurant­er og barer ikke får noen leveranser av øl, vin eller sprit denne uken. Varelagere­t vil rekke gjennom uken, tror han.

– Så blir det nok tøffere etter det. Vi selger tomt det vi har, og så må vi vurdere hvert enkelt sted fortløpend­e. Det siste vi trengte nå når solen endelig kom, var en streik.

Nohos lokaler inkluderer Oslo-stedene Colonel Mustard, Grisen, Youngs og Prindsen Hage – alle med uteserveri­ng.

Sistnevnte skulle egentlig åpne på torsdag, men nå blir det bare en «snikåpning», forteller Svendsen.

– Det er en spennende tid for en bransje som endelig skulle få litt omsetning igjen.

 ?? ?? Aass-sjef og medeier Christian Aass tok selv et skift som prosessope­ratør mandag kveld. Hvis gjæren dør, vil det ta lang tid å bygge opp nok gjær til produksjon og salg frem mot sommeren.
Aass-sjef og medeier Christian Aass tok selv et skift som prosessope­ratør mandag kveld. Hvis gjæren dør, vil det ta lang tid å bygge opp nok gjær til produksjon og salg frem mot sommeren.
 ?? ?? ⮉ Christian Aass ser ned på omtrent 50.000 liter mesk, en blanding av korn og malt. Væsken måler for øyeblikket 62 grader.
⮉ Christian Aass ser ned på omtrent 50.000 liter mesk, en blanding av korn og malt. Væsken måler for øyeblikket 62 grader.
 ?? ?? ⮉ Produksjon­en går gjennom 13 ulike tanker før ølen er på boks. Gjæringsta­nken er nummer ni.
⮉ Produksjon­en går gjennom 13 ulike tanker før ølen er på boks. Gjæringsta­nken er nummer ni.
 ?? ?? ⮉ Aass Bryggeri ble grunnlagt i 1834 og er med det landets eldste bryggeri.
⮉ Aass Bryggeri ble grunnlagt i 1834 og er med det landets eldste bryggeri.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway