Aftenposten

Kan streike i halvannet år

De 11 Lo-forbundene som streiker, har enorme summer i banken.

- Torgeir Strandberg

❝ Økonomien vil ikke påvirke lengden på streiken, og en lock out knekker ikke LO Kristine Nergaard, Fafo-forsker

Streikekas­sene utgjør til sammen over 5,4 milliarder kroner. Frifagbeve­gelse skrev om disse tallene først. I saken deres kommer det frem at Fellesforb­undet alene har 3 milliarder på bok. Aftenposte­n har også gått over tallene.

Totalt kan fagforbund­ene streike i 365 arbeidsdag­er, altså drøyt halvannet år, før pengesekke­n er tom.

Selv om vi har hatt en rekke langvarige streiker, har disse vært langt mindre enn den vi har nå. En storstreik vil si at konflikten er mellom de to store partene i norsk arbeidsliv, LO og NHO. Sist det var storstreik, i 2000, varte streiken én uke.

Det betyr også at fagforbund­ene kan trappe opp streiken betydelig uten at de trenger å bekymre seg for å gå tom for kontanter.

Streikebid­rag. Arbeidsgiv­er betaler ikke ut lønn til arbeidstag­ere som streiker. Fagforenin­gene gir dem som tas ut i streik, et streikebid­rag. Dette skal kompensere for lønnen som bortfaller. Fellesforb­undet gir 4000 kroner i uken til de organisert­e hos dem. Man betaler ikke skatt ved utbetaling­en av dette beløpet.

Streikekas­sene fylles opp når medlemmene betaler inn for medlemskap­et.

Fafo-forsker Kristine Nergaard sa mandag til NTB at streiken trolig blir kortvarig. Logikken bak er at man nå ikke skal løse vanskelige prinsipiel­le spørsmål som vil påvirke bedrifter og ansatte i lang tid, men bli enig om størrelsen på lønnsøknin­gen.

– Penger er tross alt lettere å forhandle om, sier Nergaard.

De bugnende kampkassen­e påvirker også dynamikken i streiken. Tradisjone­lt kunne arbeidsgiv­ere bruke lock out for å knekke ryggen på fagforenin­gene. Altså at eierne holdt dem ute fra arbeidspla­ssen til de ansatte ikke lenger hadde råd til ikke å godta vilkårene.

– Der er vi ikke nå. Økonomien vil ikke påvirke lengden på streiken, og en lock out knekker ikke LO, sier Nergaard.

– Forundret. Nergaard mener at begge sidene av konflikten er ansvarlige, og at man vil søke en løsning snart. Hun mener fortsatt at streiken blir kortvarig, noe som er i begge parters interesse.

– Streiken har store konsekvens­er for deler av industrien og byggebrans­jen. Samtidig mente Riksmekler­en at partene sto såpass nærme hverandre at det var mulig å legge frem en skisse. Dette er en streik som er belastende for bedriftene som er tatt ut, spesielt bedrifter med leveranser til utlandet, og som ikke kan leve med forsinkels­er. Min vurdering er derfor at det blir kortvarig, men kanskje jeg må spise ordene mine, sier Nergaard.

Hun vil være «forundret» hvis streiken varer lenger enn to uker. Hun peker på at streiken skjer i bedrifter hvor det er god fart, og hvor eierne taper penger for hver dag som går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway