Aftenposten

– Det er grunn til å tro at dette ikke var første gang, heller ikke siste

I går holdt Vest politi og Tolletaten pressekonf­eranse om et stort narkotikab­eslag i Kvinnherad.

- Adrian Brudvik og Marianne Nilsen, BT

Natt til torsdag ble fem menn og en kvinne pågrepet i en væpnet politiaksj­on på Husnes i Kvinnherad. De er siktet for grov narkotikak­riminalite­t, etter at det ble funnet i overkant av 100 kilo kokain i tilknytnin­g til et skip som kom fra Brasil til Husnes.

Ifølge Tolletaten hadde stoffet vært festet under vannlinjen på skipet, men ble funnet i bagasjerom­met til et kjøretøy i havnen på Husnes.

Samtlige av de pågrepne er utenlandsk­e statsborge­re, og minst én av disse er tilknyttet et dykkerfirm­a i hjemlandet.

– Godt over 100kilo.

Politiadvo­kat Jørgen Henriksen leder etterforsk­ningen av den stor narkotikas­aken.

– Vi anslår at det er beslaglagt godt over 100 kilo med kokain, sier han.

Han forteller at seks utenlandsk­e statsborge­re er pågrepet etter kokainbesl­aget, men at de ikke utelukker nye pågripelse­r.

– Når man står overfor så betydelig narkotikab­eslag, mener vi at det har vært flere involverte. Dette partiet er blitt plassert utenpå skipet i en havn i Sør-amerika, og da tenker vi at det ligger et betydelig apparat bak, sier Henriksen.

Ifølge Henriksen var det et grundig stykke arbeid fra Tolletaten som gjorde at politiet ble varslet om at man muligens sto overfor en betydelig innførsel av narkotika.

Politiet tok over og startet etterforsk­ning, og forsøkte å komme i posisjon til å beslaglegg­e narkotikap­artiet og pågripe de involverte. Det var betydelige politiress­urser i området under pågripelse­n og det var besluttet bevæpning.

– Fjernet i løpet av natten.

Men selve aksjonen var kontroller­t og skjedde uten dramatikk, ifølge politiadvo­katen.

– Det var en samordnet aksjon, og vi slo til mot de seks personene samtidig. De ble pågrepet flere steder i området. Det var ingen som ble pågrepet på bostedsadr­esser.

Henriksen forteller at politiet fant det store kokainbesl­aget i en personbil ved havnen.

– Stoffet var festet under vannlinjen på utsiden av båten, før det ble fjernet i løpet av natten mens båten lå til land, sier politiadvo­katen.

– Vi etterforsk­er med full styrke og får verdifull bistand fra Kripos. Samtlige av de pågrepne har samme opprinnels­esland. Om de kjenner hverandre fra før eller ikke står sentralt i etterforsk­ningen, sier Henriksen.

Funn i bagasje.

Områdelede­r Bård Ynnesdal i Tolletaten forteller at de over lengre tid har fulgt denne trafikken fra SørAmerika.

– Det er fordi vi har antatt at de bruker fartøy som kommer herfra til å smugle narkotika til Norge, sier Ynnesdal.

Aksjonen startet etter at tollbetjen­ter i Sør-norge gjennomfør­te en ordinær tollkontro­ll.

 ?? Foto: Tolletaten ?? ⮉ Ifølge Tolletaten hadde stoffet vært festet under vannlinjen på skipet, før det ble funnet i bagasjerom­met på et kjøretøy.
Foto: Tolletaten ⮉ Ifølge Tolletaten hadde stoffet vært festet under vannlinjen på skipet, før det ble funnet i bagasjerom­met på et kjøretøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway