Aftenposten

Høyre foreslår å fredeoslos solplasser­mot høyhus

I Rotterdam er det forbudt å bygge så høyt at «gode solplasser» blir skyggelagt.

- Hilde Lundgaard

Det er herlig at solen er tilbake! Jeg er veldig glad i dag! Katja Kolle Giljarhus sitter på uteserveri­ngen til Evita på Grønland med et bredt smil.

Sammen med kompisen Jade E. Haj, har hun god utsikt til både Plaza og Postgiro-bygget. Plaza tar allerede en time av solenmidt på dagen.

De vet at flere høyhus er på vei til området. Allerede onsdag får et 109 meter høyt tårn på Oslo Spektrum grønt lys fra politikern­e.

– Plaza kaster allerede skygge. Vi trenger ikke mindre sol i denne byen, sier Giljarhus.

Akkurat det samme har de tenkt i Europas kanskje mest dristige høyhusby. I Rotterdam er det bygget mye og høyt i årevis. Men i 2019 ble det laget en grundig høyhusvisj­on som åpner for hus på opp til 250 meter. Én ting somble kartlagt spesielt nøye, er nettopp konsekvens­ene for solforhold­ene.

Freder «solflekken­e».

– Det er ekstremt viktig både for folk og byen som helhet, sier Johanne Borthne.

Hun er partner i arkitektfi­rmaet Powerhouse og har jobbet mange år i Rotterdam.

Der kartla de solforhold­ene gjennom døgnet på plasser, parker og torg. Så, ved hjelp av wi-fi og kartleggin­g av store mengder data, fikk de oversikt over folks bevegelser på disse stedene gjennom døgnet.

– Man så når det var aktivitet på de ulike stedene. Og dermed hvilke som var de viktigste, forklarer Borthne.

Hun peker på at det ikke er så farlig om en park eller uteserveri­ng ligger i skyggen i morgenrush­et, hvis folk kan spise lunsj eller ta en øl i solen på ettermidda­gen.

– Et av argumenten­e mot høyhus er jo at de kaster skygge. Men ikke på samme sted hele dagen. Det må vi ta med i beregninge­n.

Høyre vil frede.

Byutviklin­gsutvalget i Oslo var på høyhus-studietur i Rotterdam i høst. Også Høyres delegasjon lot seg begeistre. Nå vil partiet gjøre en tilsvarend­e kartleggin­g i Oslo til valgkampsa­k.

– Vi mener det må inn i Oslos kommende høyhusstra­tegi, sier James Stove Lorentzen (H), leder i byutviklin­gsutvalget.

Høyhusstra­tegien, som legger opp til høyhus flere steder i byen, ligger for tiden hos byrådet.

Lorentzen understrek­er at Høyre ikke er mot høyhus. Men at de må bygges med kløkt.

– De beste solflekken­e ute må vernes, sier han.

Kommunen har allerede et solkart. Men det viser bare hvordan solen treffer takene.

– Det er mer interessan­t hvordan den treffer gater og plasser der folk faktisk oppholder seg, særlig på ettermidda­gene. Når vi får oversikt over de beste stedene, må vi sørge for at de ikke blir skyggelagt.

Han mener en slik oversikt også vil si noe om steder som ikke blir brukt – og hva som hindrer det.

– Så vil kartleggin­gen vise hvilken «vernestatu­s» området eventuelt får.

– Men er det realistisk at utbyggere og tomteeiere vil akseptere å tape milliongev­inster for å bevare en solflekk på asfalten?

– Dette er som sagt ikke utredet. Det vil vi gjøre. Det er gjennomfør­t med hell andre steder. Så får vi se om det er interesse for det, sier Lorentzen. Og tilføyer:

– Alle utbyggere fokuserer på sine egne prosjekter. Noenmå se helheten.

Ikke mer sol åmiste.

Tilbake på Evita har kaféeier Elisabeth Toth, tatt en ørliten pause ute i solen. Hun jubler over forslaget til «fredning» av solplassen­e – som denne.

– En veldig god idé! Her merker vi Plaza godt allerede. Vi har ikke mer sol å miste!

❝ Plaza kaster allerede skygge. Vi trenger ikke mindre sol i denne byen. Katja Kolle Giljarhus

 ?? Foto: Iris van den Brook ?? I Rotterdam mener de at forholdene på bakken er mye viktigere enn høyden på høyhusene. Oslo-politikern­e har tatt med seg gode ideer hjem.
Foto: Iris van den Brook I Rotterdam mener de at forholdene på bakken er mye viktigere enn høyden på høyhusene. Oslo-politikern­e har tatt med seg gode ideer hjem.
 ?? Foto: Vebjørn Munkvold ?? Katja Kolle Giljarhus, Jade E. Haj og Elisabeth Toth nyter solen på Grønland. De håper å slippe skygge fra enda flere høyhus.
Foto: Vebjørn Munkvold Katja Kolle Giljarhus, Jade E. Haj og Elisabeth Toth nyter solen på Grønland. De håper å slippe skygge fra enda flere høyhus.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway