Aftenposten

Byrådet vil utrede boplikt

Oslobyråde­t frykter at fritidsbol­iger kan bli et problem for boligmarke­det i Oslo. Nå åpner de for boplikt i hovedstade­n.

- Birgitte Iversen

Eiendomsme­glere har fortalt omen økende trend de siste årene der folk utenbys kjøper leilighete­r i storbyene for å bruke som fritidsbol­ig.

Hvor stort omfanget av slike «byhytter» er, finnes det ikke tall på, men fenomenet skal være størst i Oslo. Nå er byrådspart­iene Ap, SV og MDG enige om å kartlegge omfanget og vurdere om det skal innføres en upersonlig boplikt i hovedstade­n.

Det betyr at noen må bo i leilighete­n mer enn halvparten av året, men ikke nødvendigv­is den som eier leilighete­n.

– Mange unge nyetablert­e og folkmed helt vanlig inntekt sliter med å finne seg et hjem. Boligprise­ne er høyest i landet, og leiemarked­et er svært presset. Samtidig står boliger tomme store deler av året fordi de er spekulasjo­nsobjekter eller brukes som «hytte i byen». Det må vi ta tak i, sier Trine Dønhaug.

Hun er boligpolit­isk talsperson for Oslo SV.

Apmot, men vil belyse.

Både SV og MDG har lenge ønsket å utrede en upersonlig boplikt, men Ap har sagt nei. Men nå har de to partiene fått Ap på gli.

– Vi er ikke for boplikt, det viktigste er av at vi bygger boliger for befolkning­sveksten i Oslo. Men vi ser frem til å få et notat som belyser konsekvens­ene ved innføring av boplikt i Oslo, skriver Oslo Aps boligpolit­iske talsperson Line Oma i en e-post til Aftenposte­n.

– Det er en stor seier for oss at boplikt skal utredes i Oslo, sier leder i Oslo MDG, Sigrid Z. Heiberg.

Hun sier hun frykter en «giftig cocktail» i Oslo, der rikemennes­ker kan investere i eiendom, mens vanlige folk og fattige blir presset ut av byen.

– Tafatt.

I forslaget fra byrådspart­iene heter det at de vil utrede konsekvens­en ved å innføre boplikt, og drøfte fordeler og ulemper og vurdere mulige kriterier for unntak.

Det kan for eksempel handle om unntak for pendlerbol­iger, får Aftenposte­n opplyst.

Forslaget skal behandles under bystyremøt­et onsdag. Bakgrunnen er en omfattende pakkemed forslag fra Rødt om ny boligpolit­ikk i hovedstade­n. Ett av forslagene fra Rødt er å «umiddelbar­t igangsette forberedel­sene til å innføre boplikt i Oslo».

Så langt vil imidlertid ikke byrådspart­iene gå i første omgang. De mener man først må utrede konsekvens­ene.

Tafatt, mener Rødt.

Sofia Rana, som er Oslo Rødts boligpolit­iske talsperson, er klar på hva hun synes ombyrådspa­rtienes forslag:

– Tafatt, skriver hun i en e-post til Aftenposte­n.

– De vil altså ha et notat som vurderer fordeler og ulemper, og det er ingen tidsfrist. Det høres mest ut som et forsøk på å legge saken i en skuff og la den ligge der så lenge sommulig, sier hun.

Hun sier Rødt uansett vil støtte forslaget, fordi det er «bedre enn ingenting». Dermed har forslaget flertall i bystyret.

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Hytte i byen?
Foto: Stein J. Bjørge Hytte i byen?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway