Aftenposten

Hvis dette bygges, taper Oslo 1500 vinterplas­ser for båt

Byrådet har konkludert i den enorme planen for Skøyen. Båteierne truer med søksmål.

- Hilde Lundgaard

Områdeplan­en for Skøyen har versert i nesten ti år og vært på hele tre høringsrun­der. I dag har byrådet omsider avgitt den gedigne planen som dekker et område på nesten 1000 mål. Planen er dermed på vei til bystyret og endelig vedtak.

Byråd for byutviklin­g, Hanna Marcussen (MDG), er svært glad for at planen nå går videre.

– Skøyen vil bli et av de aller største kollektivk­nutepunkte­ne i landet med Fornebuban­en på plass. Da er det utrolig viktig at vi utnytter plassen best mulig med boliger, arbeidspla­sser og gode uteområder, sier hun.

Ikke minst mener hun at torg, plasser og åpning av fjorden vil gjøre Skøyen til et hyggelig sted å bo.

Planen legger opp til inntil 5000 nye boliger, 9900 nye innbyggere og 3400 nye arbeidspla­sser.

Hovedtanke­n er at området rundt stasjonen og kollektivk­nutepunkte­t skal bygges høyt og tett, men trappes ned mot Bygdøy og fjorden. Antall p-plasser kuttes drastisk for å redusere biltrafikk­en.

Meningene om planen har vært mange og til dels skarpe. Grunneiern­e mener at den er et luftslott, og at 1000 boliger trolig er mer realistisk enn 5000.

Bydelsutva­lget i Ullern har på sin side ønsket en stor folkepark der PBE vil bygge tett i opp til 16 etasjer. De vil også fylle ut 16 mål i fjorden og lage havneprome­nade og park.

❝ Dette er virkelig en kremtomt i byen, som må åpnes for flere Hanna Marcussen (MDG), Oslos byråd for byutviklin­g

Truer med søksmål.

Og da er vi fremme ved den virkelige floken: Både parken og mye ny bebyggelse er planlagt der 1500 båter har vinteroppl­ag i dag. Og der 450 båter har bryggeplas­s.

Bystyret har forpliktet kommunen til å finne et alternativ for begge deler. Flere løsninger, blant annet en kunstig øy utenfor Sollerud, har tidligere vært lansert – og avvist.

Nå foreslår byrådet at vinteroppl­aget erstattes av 1500 boblehavnp­lasser slik at båter kan ligge i sjøen hele året. Ca. 120 plasser vil forsvinne. Dem mener byrådet det vil være mulig å finne andre steder i fjorden.

– Dette er virkelig en kremtomt i byen, som må åpnes for flere. Den er altfor viktig til at den kan forbli en stor asfaltert plass. Vi er opptatt av å gi båtfolket et alternativ som ikke går ut over natur og friluftsli­v.

– Men hvor skal du finne 1500 båtplasser med boblehavn?

– Vi mener det vil være mulig i Bestumkile­n og Frognerkil­en. Men dette må jobbes videre med.

– Frykter du det blir et hinder for utviklinge­n av Skøyen?

– Vi sier at båtopplage­t skal erstattes, så vi kommer med en løsning. Men nøyaktig hvor de skal finnes, må vi gå videre med.

Nærmere søksmål.

Generalsek­retær i Kongelig norsk båtforbund, Stig Hvide Smith, har tidligere truet med søksmål hvis båteierne ikke får en fullgod erstatning. Han er overhodet ikke beroliget av det nye forslaget.

– En elendig løsning. Mange båter blir ødelagt av å ligge i boblehavn. I tillegg må vi ha plass til vedlikehol­d av båtene på land, sier han.

Smith viser til at flere tusen mennesker i disse dager pusser båt i løpet av en uke.

Han mener et søksmål nå er enda mer aktuelt.

– Vi er lovet et seriøst alternativ. Det er ikke dette. Hvor skal de 1500 plassene ligge? Og hvem skal finansiere det hele, spør han.

Nå blir det opp til bystyret å finne den endelige løsningen.

 ?? Illustrasj­on: Norconsult ?? ⮉ Her, innerst i Bestumkile­n, skal Skøyen trekkes ned til sjøen.
Illustrasj­on: Norconsult ⮉ Her, innerst i Bestumkile­n, skal Skøyen trekkes ned til sjøen.
 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? ⮉ Både parken og mye ny bebyggelse er planlagt der 1500 båter har vinteroppl­ag i dag
Foto: Hans O. Torgersen ⮉ Både parken og mye ny bebyggelse er planlagt der 1500 båter har vinteroppl­ag i dag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway