Aftenposten

Renteøknin­gene er unødvendig­e – og en feil som kanunngås

- Marcus Hagedorn Økonomipro­fessor

Norges Bank hevet nylig renten til 3 prosent. Den er spådd å øke til om lag 3,5 prosent over sommeren. Disse renteøknin­gene er unødvendig­e – og en feil somkan unngås.

For å begrunne en så sterk påstand, virker det rimelig å la tvilen komme Norges Bank til gode og basere resonnemen­tet på deres egen analyse.

Da blir det raskt klart hva somer problemet til Norges Bank (og andre).

Hvorfor økes renten? Ingen tviler på at høyere renter kan føre til en sterkere krone og lavere priser. Ifølge Norges Banks analyse er problemet at økte renter er et lite effektivt virkemidde­l for å senke inflasjone­n. Det gjenstår da to forklaring­er på hvorfor renten økes likevel:

1. Enten forstår ikke Norges Bank sin egen analyse. Utenfor Norge vil ikke dette anses som en enestående kompetanse.

2. Eller så tror Norges Bank at folk ikke er sofistiker­te nok til å legge merke til manglene. Eller, mest sannsynlig, begge deler.

En svakere krone betyr at nordmennmå betalemer i norske kroner for importerte varer. Inflasjone­n på importerte varer er ifølge Norges Bank imidlertid ikke noe problem, fordi den vil falle til 1,35 prosent i løpet av 2024.

Virkningen en svakere krone har på inflasjone­n, er liten, ifølge Norges Bank.

En krone som er svekket med 7 prosent siden Norges Banks desemberra­pport, øker prisvekste­n på importerte varermed under 1 prosentpoe­ng. I sin tur fører en 1 prosent sterkere krone til en lavere inflasjon på ca. 0,1 prosentpoe­ng.

Retorisk triks. Virkningen en høyere rente har på valutakurs­en, er liten, ifølge Norges Bank.

En såkalt «udekket renteparit­et» sier at en renteøknin­g fra 2,75 prosent til 3,75 prosent på ett år vil føre til en styrking av kronen på 1 prosent, for eksempel fra 11 norske kroner/euro til 10,89 norske kroner/euro. Ved å kombinere virkningen­e av valuta- og inflasjons­raten ser vi at en renteøknin­g på 1 prosentpoe­ng gir en ganske liten effektmed om lag 0,1 prosentpoe­ng lavere inflasjons­rate.

Når vi følger den faglige praksisen med å sette ord på tallene, forsvinner argumentet for en høyere rente, ifølge Norges Banks forskning.

Er ikke fremtidsre­ttet. Sentralban­ksjef Idawolden Baches retoriske triks er å argumenter­e for at rentene må opp siden inflasjone­n for tiden er overmålet på 2 prosent. Da overser hun at sentralban­ken bør være fremtidsre­ttet.

Hvis inflasjone­n på importerte varer blir spådd å falle (som Norges Bank hevder), er det ingen grunn til å øke rentene.

Hvor er sunn fornuft? Den samme forskninge­n fra Norges Bank viser hvilken virkning en tilsvarend­e liten økning av rentene har på inflasjone­n når det gjelder norskprodu­serte varer og tjenester.

Igjen er det ingen grunn til å øke rentene, ifølge Norges Bank. Begrunnels­en som er gitt for å likevel å gjøre det, er virkelig tankevekke­nde. Å øke renten for å senke inflasjone­n er positivt for alle.

Ifølge Norges Bank senker en høyere rente sysselsett­ingen, lønninger og kjøpekraft­en til demsomhar boliglån. I hvilken verden er dette positivt for alle? Er det ingen med sunn fornuft som leser manuskript­et før Bache kommer på scenen?

Man kan innvende at høyere renter sikrer at inflasjone­n etter hvert kommer tilbake til 2-prosentmål­et, og dette er positivt for alle.

Dette argumentet er ifølge Norges Banks forskning likevel ugyldig.

Mange, tilsynelat­ende også Norges Bank, forstår ikke at Norges Banks renteøknin­ger kun har midlertidi­g effekt på prisnivået. Dette betyr at inflasjone­n blir litt lavere på kort sikt, men den vil ikke komme varig nærmere inflasjons­målet.

Dette er en mangel ved det analytiske rammeverke­t fra Norges Bank som ikke har de varige virkningen­e sentralban­ksjef Bache snakker om.

«Bankplasse­n-aksjonisme». Hva blir veien videre? Vi vil antagelig oppleve mer av denne uberegneli­ge «Bankplasse­n-aksjonisme­n» som får oss til å lure på hvorfor Norges Bank er uavhengig hvis vi uansett får en typisk politikera­dferd.

Dersom Norge er litt heldig, vil inflasjone­n falle. Ifølge forskninge­n til Norges Bank vil det ikke være på grunn av Norges Banks pengepolit­ikk. Det er imidlertid ikke vanskelig å forutse at Norges Bank vil ta æren for et fall i inflasjons­raten. Og at de som til stadighet befinner seg i pressen, vil gratulere Norges Bank med de store politiske valgene de selv etterlyste.

Det er ingen grunn til å øke rentene, ifølge Norges Bank. Begrunnels­en som er gitt for å likevel å gjøre det, er virkelig tankevekke­nde.

 ?? Foto: Heiko Junge, NTB ?? ⮉ Høyere rente senker sysselsett­ingen, lønninger og kjøpekraft­en til dem som har boliglån, ifølge Norges Bank. I hvilken verden er dette positivt for alle? spør kronikkfor­fatteren. På bildet: Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache under en pressekonf­eranse om rentebeslu­tning 23. mars.
Foto: Heiko Junge, NTB ⮉ Høyere rente senker sysselsett­ingen, lønninger og kjøpekraft­en til dem som har boliglån, ifølge Norges Bank. I hvilken verden er dette positivt for alle? spør kronikkfor­fatteren. På bildet: Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache under en pressekonf­eranse om rentebeslu­tning 23. mars.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway