Aftenposten

Når Rolness tolker fakta

-

Sosiolog og skribent Kjetil Rolness beskylder meg i Aftenposte­n for å overse kilder. Men det er han selv som ignorerer kildene og motsier seg selv.

Rolness siterte klinikkled­er Kim Alexander Tønseth på en «eksplosjon av anger» etter operasjon. I Nrk-artikkelen fremgår det at før var det 50–60 personer i året som fikk utredning og behandling. Nå er det 500–700 som henvises og utredes, og 200 blir operert.

Det kan virke dramatisk med en stigning fra 0–1 angrere fra ett år til 10–15 det neste. Andelen er ikke så forskjelli­g, men utvalget mye større. Det var dette jeg kommentert­e på.

I sitt tilsvar medgir Rolness at Tønseths ordbruk kan diskuteres, men insisterer på at det er fakta. Han angriper også forskninge­n jeg nevnte om anger, og viser til kritikk av den. Det Rolness ikke nevner, er at forfattern­e senere har oppdatert forskninge­n uten å finne signifikan­t forskjell. Nyere studier finner lignende resultat.

Jeg kritiserte ikke Rolness for å hevde at mange med kjønnsdysf­ori har psykiatris­ke diagnoser. Jeg kritiserte fremstilli­ngen for ikke å være opplysende og pekte på problemet med diagnostis­k overskyggi­ng, som Rolness ikke reflektere­r over, og somfhi ikke behandler. Min kritikk handler om hvordan Rolness rammer behandling­stilbud for nevrodiver­gente. Det k anføre til menneskere­ttighetsbr­udd.

Rolness beskylderm­eg for lemfeldigh­et når jeg spør «hva så?» En dum formulerin­g som kan leses på flere måter. Enten at jeg ikke bryr meg om anger, eller at jeg spør hvordan vi skal forholde oss til at noen angrer litt, mye eller at de fleste ikke angrer. Rolness valgte det første, mitt poeng var det siste.

Anger etter diverse inngrep eller å angre på å få barn er vanlig. Mellom 0,3-3 prosent angrer på kjønns bekreftend­e behandling. Det er lavt!

Det prinsipiel­le spørsmålet er om vi skal ha rett eller ei til å gjøre ting vi angrer på. Rolness er mer komfortabe­l med å si at en psykolog er lemfeldigm­ed alvorlige inngrep.

Rolness kritiserer andre for uetterrett­elighet o gå ignorere kilder, men hans egen kildebruk og etterrette­lighet er håpløst svak. Kyrre Johansson Psykolog

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway