Aftenposten

Når journalist­er og redaktører blir eiernes skjødehund­er

Fox News’ kamp mot demokratie­t er forhåpentl­ig et særtilfell­e. Men også en tysk sak vekker oppsikt.

- Frank Rossavik Kommentato­r

Alt tyder på at Fox News i 2020 mot bedre vitende støttet sittende president Donald Trumps påstander om at valget samme høst ble «stjålet» fra ham. Interne e-poster viser at eier Rupert Murdoch og andre nøkkelfolk visste at dette var en løgn.

Selskapet Dominion Voting Systems leverte stemmemask­iner til 28 delstater. På Fox fikk Trumps folk hevde atmaskinen­e var laget for å hjelpe tilmed det angivelige jukset.

I Delaware går rettssaken der Dominion saksøker Fox for ærekrenkel­se. Hvis retten finner det bevist at Fox svertet Dominion med overlegg, kan Murdoch bli dømt til å betale en høy erstatning.

I videre forstand handler saken om at en stor Tv-kanal i et etablert demokrati aktivt prøvde å bidra til å endre landets styreform. Kongressen ble stormet i januar 2021, et par måneder etter det nevnte valget. Hvis det da hadde lykkes i å holde Trump ved makten, ville USA nå ha vært et diktatur.

Saken er forhåpentl­ig enestående, men det er ikke lett å være sikker. Har en viktig medieaktør tidligere støttet en leder som ville avskaffe demokratie­t på en måte som ligner?

I autoritære stater gir det seg selv. For eksempel lyver og forvrenger russisk TV på president Vladimir Putins vegne.

Også i demokratie­r kan det være uheldige koblinger, selv om mediene i prinsippet skal være folkets vaktbikkje­r mot politisk makt (og markedsmak­t).

Bråk om Springer-sjef. I Tyskland diskuteres nå en sak om Mathias Döpfner, toppsjef og eier av 22 prosent i Axel Springer SE. Det mektige Springer-konsernet eier blant annet storavisen­e Bild og Die Welt, samt nettavisen Politico.

Grunnlegge­ren Axel Springer var sterkt konservati­v og antikommun­ist, stridbar og omstridt i etterkrigs­tidens Vest-tyskland. Döpfner står slik sett i en tradisjon. I mars skrev han en kommentar der han krevde at Nato skulle delta direkte i krigen i Ukraina. Det skapte oppstyr.

Mer bråk kom da ukeavisen Die Zeit nylig offentligg­jorde en mengde intern kommunikas­jon i Springer-konsernet.

«Ekle» østtyskere. I en e-post skrev Döpfner at han er «veldig for klimaendri­ngene». Årsaken er at «varme sivilisasj­onsfaser gir alltid mer fremgang enn kalde», ifølge direktøren.

I en annen e-post kalte Döpfner østtyskere «enten kommuniste­r eller fascister. Ingenting imellom. Ekkelt.»

Det tar seg ikke helt ut at eieren for «folkeavise­n» Bild kaller en stor del av tyskerne ekle. Både Döpfner og avisen har drevet brannslukk­ing.

I seg selv er det ikke et problem om medieeiere har eksotiske synsmåter og formulerer seg spisst. Vanskene oppstår når de legger seg opp i redaktøren­es ansvar og styrer innholdet.

Styrendeei­ere. Murdoch styrer mediene han eier. Støtten til Trump – via særlig Fox News og The New York Post – begynte ikke i 2020. De to ble venner i 2016. Trump ble heller ikke en trussel mot demokratie­t først i 2020.

❝ Det tar seg ikke helt ut at eieren for «folkeavise­n» Bild kaller en stor del av tyskerne ekle

Forakt for demokratis­ke spilleregl­er har han vist hele sin politiske karriere.

Döpfner støtter ikke det «nye» ytre høyre. Han er en høyremann av gammel type. Foran det tyske valget i 2021 ville han slå et slag for Tysklands mest markedslib­erale parti. «Kan man gjøre mer for FDP? De burde få minst 16 prosent», skrev Döpfner til Bilds daværende sjefredakt­ør.

Springer-sjefen skrev også at hvis FDP ble stort nok, kunne partiet opptre «autoritært» i koalisjone­nmed sosialdemo­kratene (SPD) og De grønne, slik at regjeringe­n brøt sammen. Deretter kunne Döpfner få koalisjone­n han egentlig vil ha, en med konservati­ve CDU/CSU, De grønne og FDP.

Uklare linjer. Döpfner «håper virkelig» at han påvirker avgjørelse­r imediene, sier han. Samtidig erklærer han at den redaksjone­lle uavhengigh­eten «står høyest». Litt uklart der.

Medieeiere som styrer journalist­er og redaktører til innsats for sine partier er ikke noe nytt fenomen. Slik fungerte også norske medier i partipress­ens tid, det vil si fra cirka 1880 til 1980. Det gjaldt slett ikke bare lederartik­ler, men også mye annet redaksjone­lt stoff.

Arbeiderpa­rtiets lange periode ved makten etter krigen hvilte delvis på A-presseavis­enes innsats.

På borgerlig side var det likedan. «Venstre for samarbeid og trivsel. Disse skal på tinget», som Bergens Tidende skrev øverst på forsiden like før valget i 1969. Oppslaget var illustrert­med foto av de fire første på Venstres liste. Og Aftenposte­n var Høyre-avis.

Nye idealer. Koblingen mellom partier og aviser var tett og langvarig. En årsak er, somhistori­ker Knut Dørum skriver i en kommende bok, at partienes økonomiske støtte var svært viktig. Det var den som gjorde at avisene kunne gå fra å være et bierverv for skriveglad­e, til å ansette journalist­er og redaktører, og komme ut flere ganger i uken.

Også andre land hadde perioder der «partipress­en» dominerte. Men idealene har endret seg. Medier kan fortsatt mene noe, men kun på kommentarp­lass og ikke på vegne av partier og regjeringe­r. Den formelle makten skal holdes på avstand.

Da blir det skurr med folk som Mathias Döpfner, for ikke å snakke om Rupert Murdoch og Fox News. Hverken partier eller mektige menn bør styre medienes innhold.

 ?? ??
 ?? Foto: Fabian Sommer, DPA/NTB ?? Springerko­nsernets eksentrisk­e toppsjef, Mathias Döpfner, legger seg opp i redaksjone­lle avgjørelse­r i storavisen
Bild.
Foto: Fabian Sommer, DPA/NTB Springerko­nsernets eksentrisk­e toppsjef, Mathias Döpfner, legger seg opp i redaksjone­lle avgjørelse­r i storavisen Bild.
 ?? ??
 ?? Foto: Carlo Allegri, Reuters/ NTB ?? Rupert Murdoch var en nær støttespil­ler for Donald Trump. Nå har medieeiere­n gitt sin støtte til Trumps rival, Ron Desantis.
Foto: Carlo Allegri, Reuters/ NTB Rupert Murdoch var en nær støttespil­ler for Donald Trump. Nå har medieeiere­n gitt sin støtte til Trumps rival, Ron Desantis.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway